Ръката на Луис Суарес, която осуети плановете не само на една нация, но на цял континент (ВИДЕО)


Ръката на Луис Суарес, която осуети плановете не само на една нация, но на цял континент (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5258 0

Гана и Уругвай ще премерят сили в мач от група "H" на Световното първенство по футбол в Катар. За "урусите" това ще бъде просто поредният двубой на този Мондиал, докато "черните звезди" ще търсят отмъщение за онзи незабравим момент през 2010 година в Южна Африка, който ги "посече" от участие на полуфинал на световно първенство.

Предисторията

Датата е 2-ри юли 2010 година, локацията - Йоханесбург, Република Южна Африка, а залогът – място сред най-добрите 4 в света. Стотици милиони са пред екраните готови за началото на четвъртфиналната среща между Уругвай и Гана от Световното първенство. Това, което се случи тогава завинаги ще остане в спомените на футболните фенове.

Уругвай, воден от звездите си Диего Форлан и Луис Суарес мачкаше всичко по пътя си към четвъртфинала. Отборът завърши първи в групата си с максималните 9 точки, а в осминафиналната фаза се справи с тима на Южна Корея и даде сериозна заявка, че не трябва да бъде отписван току-така.

От другата страна бе националният отбор на Гана, определян от мнозина като приятната изненада на турнира, начело с нападателя Асамоа Гиан, чийто гол в продълженията срещу САЩ прати африканците на четвъртфинала.

Битката в Йоханесбург

"Черните звезди" излязоха напред в резултата след изключително прецизен удар от близо 30 метра на младата надежда на Интер тогава Съли Мунтари, секунди преди края на първото полувреме. "Ла Селесте" обаче излязоха мотивирани за втората част и капитанът Диего Форлан не разочарова с брилянтно изпълнен пряк свободен удар, с което изравни резултата. До края на редовните 90 минути двата тима си размениха редица положения, но до гол не се стигна, най-доброто обаче тепърва предстоеше.

"Божията ръка" на Суарес

В последната минута на продълженията, след суматоха в наказателното поле на Фернандо Муслера, Матю Амоа от Гана стреля с глава в полуопразнената уругвайска врата и там Луис Суарес спря удара, използвайки ръцете си. Последва директен червен картон за нападателя и дузпа за Гана. Стадионът се тресеше от радостни викове и емблематичните вувузели, успеха сякаш бе предначертан. Не само Гана, но и цяла Африка, като че ли ликуваше в този невероятен момент. Виновникът Суарес напускаше терена целият облян в сълзи, но въпреки това секунди преди да влезе в тунела реши да изгледа ситуацията на живо.

Зад топката застана безпогрешният от бялата точка до момента Асамоа Гиан, а на плещите му стоеше цял континент. Съдийският сигнал бе даден, след удара топката срещна напречната греда, а мечтите на милиони бяха разбити. Плачещият Суарес мигновенно, за част от секундата, смени своето настроение, превръщайки се в най-щастливото същество на този свят и герой за своята нация. Продълженията завършиха при резултат 1:1, а при последвалите изпълнения на дузпи уругвайците издържаха на напрежението и победиха.

Доволният уругваец

"Божията ръка вече е моята. Направих най-доброто спасяване в турнира. Прост инстинкт. Всеки би направил същото – не само аз", заяви Суарес в интервю след мача.

Много критикуваха Ел Пистолеро за направеното. Но нека си зададем въпроса: Не е ли точно това, което един клуб иска от своя играч? Саможертвата, борбата до последно само и само да продължи напред. Ганайците определено няма да забравят този момент, а сега пред тях се открива страхотната възможност да търсят реванш след 12 години чакане.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Корупция, хомофобия, робство и смърт: Черната страна на Мондиала в Катар.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички