Супер златна топка: Най-престижната и рядка награда, която само ЕДИН играч е печелил


Супер златна топка: Най-престижната и рядка награда, която само ЕДИН играч е печелил
Снимка: Getty Images

7891 0

Години наред Златната топка се смяташе за най-престижната индивидуална награда, която футболист може да спечели, но какво ще стане, ако добавите думата „Супер“ пред нея?

Първата награда "Златна топка" е връчена през 1956 г. и множество най-велики играчи в света са се сдобили с нея, но само един има честта да бъде носител на "Супер Златната топка" и това е легендата на Реал Мадрид Алфредо Ди Стефано. Ди Стефано вкарва 308 гола за Реал и изигра важна роля в петте поредни спечелвания на Европейските купи между 1956 и 1960 г.

Той печели Златната топка два пъти, през 1957 и 1959 г., но три години след втория му триумф носителите на наградата France Football отново отбелязаха постиженията му по уникален начин. За да отбележат 30-ата годишнина на списанието, те раздадоха Супер Златната топка - само европейски играчи се състезаваха за наградата. Легендарните Йохан Кройф и Мишел Платини бяха сред номинираните, но наградата отиде при Ди Стефано, 30 години след втората му спечелена Златна топка.

Ди Стефано е роден в Аржентина и играе там до 1949 г. По-късно той продължава да представлява Колумбия и Испания, спечелвайки гражданство, което го класира за този трофей. 

Трофеят изглежда много подобен на Златната топка, но има много златни мини футболни топки, които приличат на шоколада Ferrero Rocher в основата. Единствената по рода си награда беше разположена в музея на Реал Мадрид на "Сантяго Бернабеу" в продължение на години, но след това отиде на търг в Лондон през септември 2021 г. като част от събитието " Имот от имението на Алфредо ди Стефано", заедно с други емблематични спомени от кариерата му.

През 1995 г. "Златна топка" за неевропейски звезди беше връчена на аржентинската легенда Диего Марадона, а след като най-накрая се докопа до Световната купа, много фенове смятат, че седемкратният носител на Златната топка - Лионел Меси трябва да има своя собствена специална версия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички