Историята на "Коледното примирие" или как Цар Футбол каза СТОП на войната (СНИМКИ)


Историята на "Коледното примирие" или как Цар Футбол каза СТОП на войната (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

3425 0

В днешния 25 декември се навършват 107 години от едно знаково футболно събитие, разиграло се на Западния фронт по време на Първата световна война. То остава в историята като "Коледното примирие"!

Всичко започва в нощта на 24 срещу 25 декември 1914 година - немските войници започват да украсяват мразовитите си окопи и да пеят коледни песни, а англичаните им отговарят със същото. Следва негласно примирие, което продължава 24 часа.

Коледният дух успява да стопли сърцата на мъжете и те започват да си разменят подаръци в т.нар. 'ничия зона' между двете позиции. В импровизиран футболен мач, който се е провел на тотално замръзнал, неравен и изоран от снарядите на артилерията терен, един срещу друг се изправят 133-и саксонски полк на Германия и Бекширският полк на Британия. Двата отбора са били съставени от по 50 души, а двубоят завършва при резултат 3:2 за немците. Впоследствие вестник "Times" разгласява случилото се!

През 2001 година умира и последният жив свидетел на тези събития - Бърти Фелстед. Ето как той си е спомнял "Коледното примирие":

"Това не беше обичаен мач. По-скоро огромна тълпа хора риташе топка. Имаше по около 50 човека от всяка страна. Аз също взех участие, тъй като обичам футбола. Не помня колко дълго продължи срещата, може би около един час. Донесоха една топка от нашите окопи. Този мач бе едно истинско и много странно чудо".

Интересно е да се отбележи, че според сведения от онова време, това не е бил изолиран случай и на много места по линията на фронта са се играли подобни мачове. Топката е била рядък лукс и затова войниците са използвали намотан на кълбо плат, шапки или тенекиени кутии. Каските пък са служели за греди на вратите.

През 2014 година, точно век след "Коледното примирие", бе открит специален паметник и се изигра възпоменателен мач. Тогава УЕФА бе пуснала и специално видео, в което играчи като Уейн Рууни, Филип Лам, Уго Лорис, Бастиан Швайнщайгер и Гарет Бейл четяха писмата на войници. В него участваха и Боби Чарлтън, Дидие Дешан и Мишел Платини.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички