Напитките на спортистите


Напитките на спортистите
Снимка: cafemag.bg

1964 0

Едва ли е тайна, че когато човек се занимава със спорт на световно ниво, не може да си позволява всичко. Това се отнася и за храните и напитките. Интересно ни е тогава какво точно си позволяват спортните звезди и дали не са същите неща, каквито и ние си позволяваме? Или рекламират много от тях само за пред камерите, докато живеят по-различно? Ние през това време ще се насладим бързо приготвено еспресо от доза мляно кафе!

Олимпийски напитки

Интересното е, че олимпийците всъщност доста разчитат на определени течности, като в много дисциплини внимателно се контролира техният състав. Разбира се, тук става въпрос за напитки по време на състезания. А какви са те? Най-често електролити – това са минерали, необходими за правилното функциониране на мускулите. Те спомагат и за задържането на вода в организма, за да не се дехидратират състезателите.

Любопитен е фактът, че освен електролитите, на олимпийските състезатели често се дават сладки напитки, които те обаче не пият, а изплюват. Идеята тук е проста – стимулират се вкусовите рецептори, карайки мозъка да мисли, че влагаме в него храна и това по някакъв начин оказва влияние върху нервната система и позволява по-добър контрол на тялото.

Силови състезатели

В силовите спортове нещата са много особени, тъй като макар и да не се говори открито за някои помощни субстанции, такива неминуемо има. В същото време обаче там играят и много други фактори, като контрол на теглото чрез целенасочено обезводняване, въглехидратно зареждане и така нататък.

По време на самите състезания, обикновено се пие вода, но в зависимост от спорта и с нея не се прекалява. При самата подготовка най-вече се разчита на зареждащи напитки, в които влиза учудващо често и кафето. Много спортисти разчитат основно на него, избягвайки енергийните напитки със захар. Така че и ние спокойно можем да си позволяваме по чаша хубаво кафе (например от Cafemag), та да се чувстваме като спортисти!

Футболисти

Тъй като футболът е сред най-известните спортове, напълно нормално е и неговите лица често да се появяват в рекламите. Така оставаме с впечатлението, че тези елитни спортисти постоянно пият газираните напитки, докато здравословно насочените личности обикновено се опитват да ни отблъснат от тях. А като ги рекламират, пият ли ги всъщност? Интересното е, че да!

Даже са проведени научни изследвания, които показват, че някои такива напитки могат да имат учудващо добри показатели, когато се използват в дейност като тази на футболистите. Тъй като им се налага да бягат доста и съответно губят течности и енергия, тези напитки им връщат загубеното, помагайки им да не се чувстват изморени.

Важно е да се отбележи обаче, че сладостта невинаги е идеална, заради което много футболисти предпочитат електролизираните напитки като тези на олимпийците. Те са по-малко сладки и помагат за задържането на течности.

Може би стана доста ясно, че никъде не казахме нищо за алкохол. Спортистите всъщност са свободни да го консумират в някакво умерено количество извън тренировки и активни сезони, но много атлети просто отказват алкохола почти напълно. Причините за това най-вече се крият във факта, че алкохолът дехидратира и влошава физическото представяне в много ситуации. Но пък винаги има място за една бира!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички