Алпинистът Иван Томов е загинал на слизане от връх Лхотце


Алпинистът Иван Томов е загинал на слизане от връх Лхотце
Снимка: Summitsweb.com

4235 0

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаитe на слизане от Лхотце (8516м), за това информира специализираният сайт за алпинизъм Summitsweb.com. Преди ден 35-годишният русенец изкачи четвъртия по височина връх на планетата. Лхотце е четвъртият по височина връх на Земята със своите 8545 м, като се намира непосредствено до Еверест. Първото изкачване на този връх е осъществено през 1956 г. от швейцарска експедиция.

Иван и рускинята Настя Рунова се качиха вчера сутринта на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едва вечерта достигнаха лагер 4. От фирмата организатор "Чатурс Трекс&Експедишънс" бяха изпратили шерпа от лагер 3 към лагер 4, който да посрещне двойката. Иван се е чувствал добре вечерта, но на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане под лагер 4.

Настя Рунова е продължила слизането си към по-ниските лагери. Иван има множество изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. През 2014 той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик заедно с Боян Петров, през 2017 изкачи и Манаслу. Иван Томов се намираше и в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013 г., когато над 10 души бяха разстреляни в базовия лагер. Иван Томов стана третият българин, достигал Лхотце, и втори без кислород след първото изкачване на Христо Проданов от 1981 г. През 2017 Атанас Скатов също стъпи на Лхотце.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички