Спътник на Боян на Шиша Пангма разкри неизвестни неща около изчезването му


Спътник на Боян на Шиша Пангма разкри неизвестни неща около изчезването му
Снимка: Grand и Joy Optics

10488 0

Един от участниците в експедицията на Шиша Пангма, при която изчезна Боян Петров, разкри много интересни подробности както от познанството си с българския алпинист, така и от деня на изчезването му. Става дума за украинския катерач Александър Настенко, според когото трагедията с Боян се е случила на 3 май.

Настенко призна още, че шерпите неколкократно са предлагали на родния алпинист да тръгнат заедно към върха, но той е искал да бъде сам. Украинецът разкри и че българският алпинист е бил много припрян, което може и да му е коствало живота.

"Боян създаваше впечатлението, че дори когато говорим за друго, той мисли как да постигне мечтата си. Работеше най-много от всички. Нямаше ден, в който да не ходи нагоре. Ако времето не позволяваше излизане по-високо, той отиваше на хълма до лагера (6100м) веднъж или два пъти на ден, за по-добра аклиматизация. Бързаше, искаше до 15 май да успее и на Еверест", разкри Настенко пред "Summitsweb".

Алпинистът споделя, че Петров му е казал, че планира атака на върха на 2 май.

"Каза, че планира атака на 2 май. Както обикновено – първи. Планината там е много дива – няма нито въжета, нито някакъв очевиден маршрут. Помня как той се радваше, че е намерил минаване от първи до втори лагер и после до трети. Много време обмисляше по кой маршрут да тръгне към върха, а после каза "Отивам на трети лагер, а там по състоянието на склоновете ще преценя". По маршрута той се движеше много бързо, "машина", а не човек. При изкачване не носеше нищо излишно, само най-необходимото, за него основното беше Планината. Минимално количество калории, минимални дрехи, за кратко време и т.н. Пожелахме си успех и хубаво време и той пое нагоре, а ние към базовия лагер", разкрива той.

Украинецът разказва как шерпите, след като стигнали до лагер 3, открили празната палатка на Боян. Те оставили там кислород, маска и регулатор, в случай че той се върне. А на следващата вечер останали в лагер 2 с включен фенер цяла нощ, ако българинът е започнал да се спуска в тъмното, да му служи за ориентир.

"До сутринта не се беше появил, взехме решение да слизаме, а времето окончателно се развали", посочи Настенко.

"Боян се изкачваше соло, без въже и осигуровка, а маршрутът изобилстваше от пукнатини, ледопади, твърд лед и миксирани участъци. Трагедията се е случила на 3 май, иначе той би се върнал в палатката на 7400. Няколко пъти шерпите предлагаха на Боян да тръгнат заедно и да ходят в свръзка. Той винаги отказваше. Искаше да се качи сам, тръгна пръв и имаше нагласата, че ще "вземе" планината, но за огромно съжаление, тя взе него…", допълва катерачът.

"Ние, участниците от украинска страна – Сергей Бершов и аз, Александър Настенко, скърбим за този храбър Човек с огромна душа и изразяваме своите съболезнования на неговото семейство и българския народ", каза украинецът в заключение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички