Марадона: Божията ръка бе отмъщение над Англия за Фолкландските острови

Легендата на Аржентина - Диего Марадона, обяви, че най-известният му гол, този във вратата на Англия на Мондиал 1986, е отмъщение над англичаните заради Фолкландската война. Попадението на Марадона в четвъртфиналите на турнира е известно като "Божията ръка".

"Ние, аржентинците, не знаехме с какво се сблъскаха военните. На нас ни казаха, че печелим войната. Но всъщност Англия победи с резултат 20:0. Това беше тежко. Беше вдигнат такъв шум, че изглеждаше, че смятаме да разиграем още една война на футболния терен", е заявил легендатав автобиографичен документален филм, излязъл наскоро.

Марадона: "Божията ръка" с ВАР? Щях да бъда арестуван

Аржентинската легенда на световния футбол Диего Марадона направи любопитно изказване за видеоповторенията (ВАР), което е едно от нововъведенията ...

"Знаех, че съм вкарал с ръка. Не планирах да го правя, но всичко се случи толкова бързо, че страничният съдия н видя как използвах ръката си. Реферът ме погледна и каза: "Гол". Изпитах приятно усещане, сякаш беше някакво символично отмъщение над англичаните", допълва Марадона.

Както е известно, в мача от Световното първенство Марадона вкара с ръка в 51-ата минута, но главният съдия зачете попадението. Четири минути по-късно отново звездата на Аржентина вкара за 2:1 и донесе победата на тима в този мач. Впоследствие Аржентина стана световен шампион, побеждавайки на финала Германия с 3:2. Фолкландската война се състоя през 1982 година и причина за избухването ѝ бе спорът за Фолкландските острови.

Още по темата

Please select answer!