Шакира може да влезе в затвора за укриване на данъци в продължение на години


Шакира може да влезе в затвора за укриване на данъци в продължение на години
Снимка: Getty Images

6084 0

Музикалната звезда Шакира се оказа в центъра на нов скандал, след като цяло лято не спират информациите за прекратяването на връзката ѝ с футболиста на Барселона Жерар Пике, обявено за раздялата на годината.

Именно връзката на 45-годишната колумбийка с испанския национал може да доведе до влизането в затвора на певицата. Шакира и Пике станаха двойка преди близо 12 години и тя се премести да живее в Испания.

Сега властите от страната настояват, че тя е виновна за шест престъпления, включително укриване на данъци в размер на 14,5 милиона евро. Преди дни е изтекъл последният срок, в който Шакира е можела да постигне споразумение с испанската държава. Разбирателство между двете страни няма и затова прокуратурата е поискала музикалната звезда да бъде осъдена на 8 години и два месеца затвор, както и да плати глоба в размер на 23,7 милиона евро.

Изчислените укрити данъци са за периода 2012-14 г. По това време тя вече е живеела редовно в Барселона заради връзката си с Жерар Пике. Всичко това е доказано с анализ на ежедневието на звездата, включително посещения във фризьорски и козметични салони, в клиника по време на бременността с първото ѝ дете, както и наемането на звукозаписно студио близо до Барселона.

Според профилите ѝ в социалните мрежи тя е прекарала повечето време в посочения период в Испания. От 2013 г. е живяла в село Есплуга, където с Пике са купили къща. Първото дете на двойката пък е записано в гражданския регистър на Барселона. Пътуванията на Шакира в чужбина - част от работата на музикант от нейния ранг - според прокуратурата са били "много кратки" с изключение на участие в сезон на американското шоу The Voice.

Държавното обвинение твърди, че Шакира е използвала "конспиративна мрежа" за укриване на доходите си - компании, намиращи се в данъчни убежища, които са представяни като формални притежатели на доходите, които певицата е имала за професионалната си дейност. Цитират се 14 компании на Британските Вирджински острови, Малта, Люксембург, САЩ и Панама.

Именно големият размер на данъчната измама и използването на тези компании са двете утежняващи обстоятелства по шестте обвинения срещу певицата. Съдът в Барселона вече определи, че налице са достатъчно доказателства за съдебен процес.

Вижте още: Страшен скандал заради Михаел Шумахер, неизвестен предложил актуална снимка на бившия пилот за милиони

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички