Природозащитниците негодуват: Изкуственият сняг в Пекин руши природата


Природозащитниците негодуват: Изкуственият сняг в Пекин руши природата
Снимка: Twitter

1859 0

Използването на изкуствен сняг по време на Зимните олимпийски игри в Пекин предизвика значителни обществени дискусии, тъй като за неговото производство се изисква огромно количество вода и енергия. Те бяха подновени след появата на сателитно изображение на снега по пистите в китайската столица.

В специален доклад изследователи изчисляват, че за Игрите ще бъдат ползвани най-малко 1,2 милиона кубически метра изкуствен сняг, който от своя страна ще изисква около 223 милиона литра вода за направата му. За да направят толкова много сняг, организаторите са инсталирали 300 снежни оръдия, захранвани от 130 генератора с осем водни охладителни кули и три помпени станции.

Изкуственият сняг създава и редица други екологични проблеми – за да се увеличи максимално „дълголетието“ на фалшивия сняг, към водата се добавят химикали, за да се предотврати топенето му. Тези химикали причиняват значителни щети на растенията, покрити от снега, а оттичането в реките може да засегне близките райони. Забавеното топене на изкуствения сняг може също да наруши поведението на растенията и животните, а шумовото замърсяване, създадено от снежните оръдия, може да засегне местната дива природа, пишат изследователите.

Съставът на изкуствения сняг също има значение за спортистите; той е почти 30% лед и 70% въздух, докато естественият сняг се състои от 10% лед и 90% въздух. Тази разлика прави склоновете с изкуствен сняг едновременно по-бързи и физически по-трудни от склоновете с естествен сняг, по които атлетите обикновено тренират, което може да препъне дори и най-опитните спортисти. По същото време стана ясно, че изкуственият сняг се откроява от Космоса. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички