От рака до олимпийския връх: Момчето, което мина през ада по пътя към рая


От рака до олимпийския връх: Момчето, което мина през ада по пътя към рая
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

3053 0

В семейство на скиори Макс Парът е обречен да се занимава със зимни спортове. Още от 3-годишна възраст малкият Макс е качен на ски в зимния канадски курорт Бромонт, където и преминава детството му. Баща му - състезател в алпийските дисциплини, бързо запалва интереса на Макс към ските, но сноубордът е това, което се превръща в истинска страст на неговия син.

През тинейджърските си години Макс Парът става все по-добър и разбира за себе си, че има огромен потенциал в сноуборда. Едва на 19 години канадецът печели първия си значим медал - сребро на Зимните игри в Аспен, Колорадо. Години по-късно среброто вече се приема от Парът като провал: неговата единствена цел е златото, което е печелил общо шест пъти.

Амбициите на Парът обаче стигат и отвъд Океана. Той започва да жъне успехи и в Европа, където водещите сноубордисти започват да се съобразяват с талантливия канадец. След като дава сериозни заявки на редица състезания, Макс Парът се насочва към най-голямата си мечта в спорта - да стане олимпийски шампион.

В началото на 2018 година Парът, още ненавършил 24 години, прави олимпийския си дебют на Игрите в Пьонгчанг. И за изненада за мнозина, но не и за него, завоюва олимпийско сребро в дисциплината слоупстайл (спускане по специално трасе с различни препятствия). Това обаче не задоволява талантливия канадец, който бленува за олимпийското злато. 

Фокусът на Макс Парът се измества изцяло към предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин през 2022 година, когато канадецът е твърдо решен да се качи на най-високото спортно стъпало. Както и в слоупстайла обаче, животът е подготвил препятствия за Макс. Само 10 месеца след олимпийското си сребро в Пьонгчанг Макс Парът разбира, че е болен от рак...

Канадският състезател постъпва в болница и след изследвания е диагностициран с лимфом на Ходжкин. Тренировките на Парът трябва да останат на заден план, защото веднага трябва да да започне химиотерапия. За шест месеца Макс преминава през 12 курса, които да го излекуват от коварната болест. За дълъг период от време той остава без сили, но не губи мотивация и накрая оздравява.

Макс Парът се завръща към живота - отново с широката си усмивка, устремен към мечтата, която преследва от дете. И мечтата се осъществява: на 7 февруари 2022 година Парът взима златото на Олимпиадата в Пекин и доказва на света това, че няма невъзможни мечти. Само три години след като е диагностициран с рак, Макс се качи на олимпийския връх и показа, че човешките възможности са безгранични.

След големия успех Макс Парът се връща към най-трудния момент в живота си: "Тази титла показва, че всичко е възможно. Преди три години лежах в болнично легло без енергия, без мускули. Днес съм олимпийски шампион и направих най-доброто състезание в кариерата си."

"Минах през ада. Това беше първият път, в който трябваше да сложа сноуборда си в килера. Чувствах се като лъв в клетка. Сега се усмихвам всеки път, в който мога да се кача на сноуборд, и това се предава в тренировките", сподели Макс след завоюваното олимпийско злато.

Един Човек, който не спря и за миг да мечтае: не се отказа да преследва целите си, мина през ада и стигна до рая. Макс Парът, запомнете това име!

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички