Изкуственият олимпийски сняг се откроява чак от Космоса


Изкуственият олимпийски сняг се откроява чак от Космоса
Снимка: Getty Images

1715 0

Сателитно изображение на изкуствения сняг по пистите в Пекин взриви общественото мнение сред спортистите и природозащитниците. На снимката се виждат само пистите, покрити с изкуствения сняг, в ярък контраст с иначе сухите и скалисти планини в Пекин.

Фотографията, заснета от сателита "Landsat 8" на 29 януари, показва олимпийската зона Янцин на планината Xiaohaituo, наречена "скалата", разположена на около 74 километра северозападно от Пекин. Районът се използва за провеждане на спортове като бобслей, сноуборд, и ски слалом, изискващи дълги писти от сняг или лед. През февруари в региона обаче естествено падат едва около 3.3 см. сняг, сочи справка със статистиките на НАСА.

В резултат на това Игрите в Пекин, които официално започнаха на 4 февруари, са първите зимни олимпийски игри, които ще изискват на практика 100% изкуствен сняг за всички зимни спортове. Използването му обаче предизвика значителни обществени дискусии, тъй като за неговото производство се изисква огромно количество вода и енергия, а също така той създава редица екологични проблеми. А ето как българска олимпийка едва не пострада заради организаторска грешка. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички