Четири от звездите ни в Пекин страдат от надморската височина, заговориха за загуба на съзнание


Четири от звездите ни в Пекин страдат от надморската височина, заговориха за загуба на съзнание
Снимка: Getty Images

1676 0

Част от българските участници на Зимните олимпийски игри в Пекин се оплакаха от въздействието на надморската височина в китайската столица върху представянето им и начина, по който се чувстват по време на състезание. Става дума за такива, които вече се съревноваваха на Игрите - биатлонистите Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов и ски скачачът Владимир Зографски. Те също така обърнаха внимание на студа, който също им оказва влияние.

"Може би най-много ни затрудняват студът и надморската височина. Досега никога не сме скачали на подобна надморска височина и е трудничко. Просто чувството е много по-различно, отколкото в Европа. Като цяло няма налягане под ските. Независимо от вятъра, просто не се усеща налягане", коментира Зографски пред "Радио Китай".

"От доста време сме тук и в последните дни се потвърди опасението, което имах - много коварна надморска височина. Изигра лоша роля. Просто това не е моето бягане, не е моето състояние. Имаш чувството, че бягаш просто по инерция, като на автопилот и не знаеш всеки момент дали ще загубиш съзнание, или не. Много е тежко. Някои състезатели явно се справят много добре в тези условия. Надявах се на високо ние да се чувстваме добре, но днес не беше така. Това повлия и на стрелбата, защото отиваш доста по-уморен на стрелбището и там концентрацията и настроението е съвсем друго", категоричен бе Илиев, цитиран от "24 часа".

"По принцип големите резултати на българските биатлонисти в историята са били на голяма надморска височина, но за мен това винаги е било голямо предизвикателство. Аз лично никога не съм се справял при такива условия. Въпреки това днес успях да се справя", сподели на свой ред Герджиков.

"Със сигурност не съм доволен от стрелбата ми, особено от легнал - това, което показах, не е моето най-добро. Очаквах да бъда малко по-концентриран и да стрелям с по-голяма увереност, но не ми се получи. В бягането се опитвах да задържа скоростта си, но особено в последните две обиколки ми беше доста тежко. Отдавам това на надморската височина. Условията бяха сложни и за бягане, и за стреляне" Сложно е при тези условия - студеното време и надморската височина, доста значение оказват", каза пък Синапов. Ето как се представиха българските биатлонисти днес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички