България се бори, но загуби от опитната селекция на САЩ


България се бори, но загуби от опитната селекция на САЩ
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

6079 0

Националният отбор по волейбол на България допусна ново поражение в Лигата на нациите. "Лъвовете" загубиха от опитната селекция на САЩ с 1:3 (12:25, 25:20, 24:26, 23:25). Срещата се изигра в зала "Арена Армеец", а българите се представиха достойно след първия гейм, който изгубиха лесно. САЩ излезе с оптимален състав в мача, докато сънародниците ни не бяха в отлична кондиция, след като отстъпиха от Австралия.

За селекцията на Николай Желязков най-добро представяне показаха Алекс Николов и Радослав Пърпунов, а Мартин Атанасов показа отличен начален удар.

Гостите започнаха ударно и затвориха първата част след само 17 минути. "Лъвовете" допуснаха много грешки, но успяха бързо да се върнат в срещата след успех във втория гейм. Тогава грешките бяха в лагера на американците, а българските състезатели играха отлично. 

Последва третата част, която може да се определи като "изпусната" от българските състезатели. Тя започна равностойно, но американците успяха да си осигурят преднина. Четвъртият гейм също почна по подобен начин, но класата в селекцията на САЩ си пролича и не даде шанс на "лъвовете".

Така САЩ продължава да се бори за челните позиции, като вече е на трето място във временното класиране в Лигата на нациите, а България остава на предпоследна позиция - 15-о място. 

Първи гейм:

Американците влизат в срещата като тотални фаворити, а това си проличава и от първите разигравания. Първо гостите поеха сервиз на Николов, а след това българите не успяха да блокират на два пъти. 0:3

Разликата се запазва и в следващите разигравания, а в един момент дори стигна 5 точки. 4:9

Николай Желязков взе първи таймаут при 4:10. Американците взеха 3 поредни точки след изпълнение на начален удар. Българите продължават да имат проблеми и в днешния ден с изпълнението на сервизите. Точките за "лъвовете" идват често от грешки на противника, а грешките от началните удари бяха три. 5:12

Алекс Николов се отчете с добра забивка и Ас от начален удар, но САЩ продължава да наказва при всяка възможност. 7:17

Гостуващата селекция завършва първия гейм след едва 17 минути. 25:12 в полза на САЩ. 

Втори Гейм:

Светослав Гоцев открива втората част с отлична атака през центъра. Последва бърза атака от противника, която върна равенството, а третата точка бе най-оспорваната в мача до този момент. Дълго разиграване завърши с отлична атака на Мартин Атанасов, който в последствие добави директна точка от начален удар. 3:1

Първият таймаут дойде при 5:1, когато изоставащите американци поискаха кратка почивка. След нея "лъвовете" отново наказаха и увеличиха на 6:1.

Николов и Пърпунов сътвориха рекордна разлика от 10:3 за България. Забелязват се доста неразбирателства в лагера на гостите, които доведоха до отлично начало за домакините във втория гейм. 

Техническо прекъсване при 12:6 за България. Алекс Николов продължава да показва чудесна игра и отлични начални удари. 

Николай Желязков явно е окуражил по-отличен начин възпитаниците си, тъй като повечето грешки от първия гейм липсват, за разлика от тези при съперника. 18:10 за "лъвовете".

България е напът да се върне в мача, но се нуждае от още малко късмет. САЩ стига до 15:22, а Желязков взима прекъсване.

Атака от зона "6" и добър начален удар намаля разликата на българите. 19:23.

България затваря успешно частта с 25:20!

Трети гейм:

Тази част започва равностойно и двата тима си разменят успешно атаки. Резултатът е 4:4. 

Селекцията САЩ видимо си е взела урок от миналия гейм и се наблюдава сериозна разлика в играта. Българите не съумяват да поемат началните удари и гостите успяват да си осигурят лесни точки. Все пак Николов продължава да играе на ниво и връща съотборниците си в срещата. 8:9

САЩ води при първото техническо прекъсване с 12:10. Българите продължават да допускат непредизвикани грешки, които не им дава възможност да поведат в резултата. 

Мощен начален удар на Мартин Атанасов и тройна блокада водят до 14:16. "Лъвовете" намалят до 15:16, но две нови атаки на съперника се превръщат в 3 точки разлика. 

Николов пропусна "златен шанс", но последваха грешка на САЩ и отлично отиграване на Парапунов, които довеждат до 19:20. 

Алекс Николов изравнява за 21:21. Американците са допуснали цели 20 грешки в срещата. Ас на Николов - 22:21

Мартин Атанасов дава преднина след блок-аут за 24:23, но последва същото и за противниковия тим.  

САЩ затваря третата част с 26:24. Късмет не достигна на българите в този гейм. 

Четвърти гейм:

Тази част започна по подобие на миналата - двете селекции си размениха по няколко бързи точки, но американците взеха аванс. Това се случи при 3:6. Първо Николов бе намалил, но последва неразбирателство при домакините. 

Атака на Хърсъл и аут на Пърпунов довеждат до 11:8 в полза на САЩ. 

Привържениците в "Арена Армеец" правят всичко по силите си, за да помогнат на любимците си, но те така и не успяват да намалят разликата. 13:16.

Аарън Ръсел носи 21-ата точка за САЩ в този гейм. Той заби от зона "4" и оформи 21:17. Последва и грешка на България в задно поле, което доноси нова точка за българския противник. 

Грешка от начален удар на Ръсел при 23:21 довежда до лош момент за българите. Те пропуснаха възможността си да се върнат мача, след неуспешна атака. 

Ас на Стефан Чавдаров довежда до таймаут за американците. 23:24.

Край на гейма - 23:25

ПРЕДИ МАЧА

"Лъвовете" на Николай Желязков не се справят добре до момента и имат само една победа от шест мача. Тя дойде в София срещу Иран, а вчера (24 юни) националите ни загубиха драматично от Австралия с 2:3 гейма.

България е на предпоследното 15-о място с актив от 6 точки и баланс 10:15 (спечелени/загубени геймове). Зад нас са само австралийците, които са с 2 пункта. 

САЩ са на четвърто място (14 точки, 15:7) в подреждането с 5 победи и 1 загуба, която дойде от Иран (0:3) на 23 юни. 

*Последният мач между българи и американци бе на 22 юни 2021 година, отново в турнира Лига на нациите - 3:0 за "янките" (25:19, 26:24 и 25:9).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички