Позор! 36-тите в света обърнаха България на Европейското по волейбол


Позор! 36-тите в света обърнаха България на Европейското по волейбол
Снимка: CEV.LU

17755 0

След като още в ден №1 на Европейското първенство Испания "хвърли бомбата" с 3:1 над домакина България, сега и другият отбор извън топ 30 на световния волейбол - Хърватия, "сътвори чудото", обръщайки родните "лъвове" от 0:1 до 3:1 в пълната зала "Конгресна" във Варна. 

Първите 20 минути за България бяха шеметни - разнообразно нападение, отлично посрещане и над 5 точки разлика през голямата част от гейма. В края обаче хърватите скъсиха пасива си само на 1 точки, но за щастие с отлични отигравания на Соколов в атака България защити аванса си. 

Това обаче беше само началото на категоричния срив на България. Посрещането буквално спря да работи, а Пламен Константинов превъртя почти целия си отбор, за да спре пропадането. Това не се случи и "лъвовете" загубиха категорично - 16:25. 

Братоев остана на терена за сет №3 и ситуацията се развиваше благоприятно до средата на гейма. Двата тима се движеха точка за точка, но след 19:19 последва нов спад - ужасно посрещане, което доведе до слаби подавания на Братоев, несполучливи атаки и крах за 22:25. 

Развоят на третия гейм накара феновете да скандират още по-силно в опит да вдигнат своите любимци. Те обаче излязоха пораженчески и изостанаха рано-рано с 6 точки разлика, като до края така и не намериха начин да се върнат в гейма и мача, въпреки някои невероятни изпълнения на Соколов, Николов и Грозданов - загуба с 1:3 и сериозна опасност за България да отпадне още в груповата фаза. 

Едно от големите разочарования в днешния мач беше Теодор Салпаров, който записа под 40% позитивно посрещане в мача (33%)! Това "зададе тон" на останалите, като Николов, Атанасов и компания също не се представиха на ниво, въпреки че всички имаха по-висок процент на позитивно посрещане от либерото на националния ни отбор. 

Цветан Соколов записа 18 точки за България, но едва 37% успеваемост в атаките. До голяма степен това се дължи на ужасяващите подавания, които получаваше в течение на целия двубой - от Георги Сеганов и Георги Братоев. С 14% и над 60% успеваемост в атака се отчете Алекс Николов. Със същия актив завърши и Мартин Атанасов. Над всички в мача беше Марко Седлачек със своите зашеметяващи 29 точки. 

Ситуацията в групата става много сложна за България. Родните представители са с висок шанс да излязат от групата, независимо че имат само един двубой до края, и то срещу фаворита в групата Словения. Най-вероятната позиция обаче ще е 4-та, което ще прати "лъвовете" на Франция в осминафиналите. 

Хърватия пък изскочи на второ място (8 точки) и ще оспорва водачеството на Словния в утрешния ден. Също така "шахматистите" със сигурност продължават към осминафиналите в турнира, което е една от големите изненади в турнира. Причината е, че това е най-ниско поставеният отбор в ранглистата на FIVB в нашата група - №36. 

В утрешния ден България почива, като се играят важни за "лъвовете" мачове от нашата група. 

Развой на срещата

ПЪРВИ ГЕЙМ

България стартира успешно чрез Алекс Николов, който бе посрещнат от блокада при забив, но кълбото излезе в аут от хърватите. Младокът продължи със силното си представяне след два успешни сервиса. При първия отговорът на гостите прати кълбото в аут, а след това тройната блокада на България се справи за 3:0. 

"Лъвовете" достигнаха до 5:1 чрез Атанасов, който върна България на правия път след първата точка на Хърватия. Съперникът атакува чудесно през центъра за 3:6, но след това сгреши от сервис за седмата точка на България. 

На сервис моментално застана Атанасов, който с мощен удар със скорост 113 км/час не остави шансове на съперника - 8:3 за домакините и таймаут за Хърватия. След кратката почивка последва едно от най-дългите разигравания от началото на срещата, което завърши с успешна атака на Седлачек. Той показа завидна техника при опита си. 

Хърватите успяха да намалят до 7:8 след известен късмет и грешки от страна на българите. Първо Цецо Соколов заби в аут, а Никачевич направи директна точка от сервис при последвалия му опит. Гостите показаха и страхотна блокада. 

При 9:10 рискът на Ханзич от сервис не даде нужния резултат, а след това с грешка отговори и Алекс Николов. Чрез атака на Атанасов България оформи 12:10. Малко преди средата на първия гейм гостите успешно продължиха да използват своя блок и да атакуват през центъра. Никачевич последователно се отчете на мрежата в защита, а след това и атакува за равенство - 13:13.

Домакините отново отвориха преднина от 2 точки аванс при 15:13. Първо Алекс Николов показа своята класа в атака от третия метър, а после и Атанасов направи нужното. 

С ключова точка се отчете малко по-късно и Сеганов през центъра за 18:16. До този момент опитният Соколов бе сгрешил един сервис, след като секунди по-рано лично бе завършил за успешна точка. Със страхотна атака отдясни се отчете Дирлич за 17:19, когато запази шансовете на гостите през първия гейм. 

Соколов обаче прати феновете в екстаз за 20:17, след като Сеганов отклони през центъра към зона 4 и се справи с единичния блок. При резултат 21:19 54% от атаките на България бяха успешни срещу 53% за гостите. 

Хърватите рискуваха при 20:21 от сервис чрез Михал, но той единствено успя да прати топката в аут. По същия начин действаха и при следващия си опит, който се оказа неуспешен и оформи 23:21 за домакините. Алекс Николов доближи България до успех в първия сет с атака от трета позиция за петата си точка в мача. 

В заключителната фаза на гейма Хърватия остана в частта, но при следващия "геймбол" Бакони директно прати топката в аут от сервис и оформи 25:22 в полза на България. 

ВТОРИ ГЕЙМ

Втората част от срещата започна с шестата точка в двубоя на Алекс Николов - той направи ас чрез къс начален удар. "Лъвовете" не успяха да удвоят преднината си, но Алекс Грозданов през центъра оформи 2:1 за България. Това бе най-красивото изпълнение от подобен тип до този момент. 

Хърватите поискаха повторение при 1:3, но се видя, че точката е успешна след блок-аут. Гостите обаче започнаха със силните атаки и стигнаха до общо четири поредни точки и поведоха с 5:3. Гостите подобриха сервиса, докато посрещането на българите бе отслабено и гостите стигнаха до 8:3. 

Серията на хърватите приключи чрез Мартин Атанасов, който със седмата си точка през мача оформи 4:8. "Лъвовете" намалиха с още един пункт, но Никачевич атакува по страхотен начин за деветата точка в актива на гостите. 

Седлачек получи възможност за два начални удари - първият оформи директна точка след изпълнение със 111 км/час, но следващият намери мрежата. 

Мартин Атанасов рискува от сервис при 7:10 и прати топката в аут. Соколов пък не намери игралното поле от зона 4 и оформи изоставане от 5 точки за българите. Соколов се реваншира още в следващата атака и намали разликата с един пункт. 

Гостите останаха изключително концентрирани при началните удари и Бакони не даде никакви шансове на "лъвовете" със своето изпълнение. Така разликата достигна 14:8 в полза на Хърватия. Добрата серия на изпълнителя приключи с аут при следващото изпълнение. 

Хърватите се върнаха моментално на сервиса при следващата атака, тъй като реакцията на Николов закъсня. Той обаче оформи 10:16 и се реваншира с добра атака. Кошмарът за домакините продължи и не след дълго разликата достигна цели 10 точки - 10:20. 

Цветан Соколов сложи край на поредната серия през втория гейм от успешни атаки на съперника и оформи 11:20. Братоев намали на 9 точки от зона 3. В следващите разигравания двата тима започнаха да разменят точките си. След грешка в атака на гостите България намали до 15:23. С атака под блокадата Дирлич приближи сънародниците си максимално близо до изравняването в общия резултат. 

Соколов забави края за "лъвовете" за 16:24, тъй като успя технично да се справи с двойна блокада. Той обаче сбърка последвалия сервис и така хърватите взеха втория гейм с 25:16.

Трети гейм 

Николай Пенчев остана на терена за сметка на Алекс Николов, а Георги Братоев също запази позицията си, след като се появи на терена в края на втория гейм. 

България стартира добре третата част, като Соколов се разигра в първите минути и негова забивка доведе до 4:2, а негов начален удар доведе до контраатака за "лъвовете", успешно завършена от Атанасов - 5:2. Братоев вдигна нова слаба топка за Атанасов, който този път беше уловен на блок - 5:4. При 5:5 "лъвовете" спряха серията от 3 точки на "шахматистите" със сигурна атака на Соколов - 6:5. 

Мачът продължи да се движи точка за точка. Видимо българското посрещане се подобри, което доведе и до по-разнообразно нападение, но топките от Братоев често не бяха възможно най-добрите. Така забивките, най-вече на Атанасов и Пенчев, се оказаха лесна плячка и за блокадата, и за защитата на хърватите - 13:14. Поредното равенство беше материализирано за 14:14 с атака през центъра на Грозданов. Соколов заби много трудна точка, за да не се отвори по-сериозна разлика.

България успешно завършваше атаките си, но Пенчев и Соколов подариха точки със сбъркани сервиси. Атанасов при 19:19 прати бомбен начален удар, а Салпаров извади топка в защита, но точката отиде при Хърватия заради грешка при мрежата на Алекс Грозданов. 

Най-лошото за България се случи, когато при 19:20 Седлачек реализира ас за 19:21. Последва атака пайп за България през Атанасов, но хърватите видяха ясно намерението на Братоев за подаване и блокадата на гостите беше успешна - 19:22. Нов ас на Седлачек доведе до 19:23. 

След таймаута Седлачек най-накрая сбърка начален удар, но влезлият специално за сервис Колев прати топката в мрежата - 20:24. Първият сетбол беше спасен от Цецо Соколов (14 точки, но едва 48% успеваемост в атака). Последната точка в гейма беше реализирана от Седлачек с атака от зона 6 - 22:25. 

Четвърти гейм

За старт на четвъртия гейм Николов се върна на терена. Въпреки това Хърватия летеше - разнообразни атаки, отлична защита и леко водачество, след като Братоев продължи да дава посредствени топки на своите нападатели/ При 4:6 Хърватия отново предугади подаването на Братоев и висок двоен блок посрещна Атанасов - 4:7. За щастие, от много трудна ситуация Николов заби от втора линия и през троен блок за да не позволи по-сериозно изоставане - 5:7. Алекс обаче направи лошо посрещане при 5:8 и с контраатака през центъра гостите вече водеха с 5:9. 

Разликата набъбна до 6 точки разлика, а в момента, в който България можеше да се доближи на само 3 точки Хърватия от много тежка ситуация успя да реализира точка след поредното неразбирателство в защитен план за "лъвовете". Последва ново грешно подаване към Алекс Николов и поредна точка в актива на Хърватия - 9:15. 

Благодарение единствено на усилията на Цветан Соколов България се добра до само 3 точки разлика при 13:16, но никой не пожела да се присъедини към него в опита да измъкне гейма - търпеливо и с умели атаки от зона 4 Хърватия отново поведе с 5 точки - 14:19. 

Авансът на Хъравтия на няколко пъти беше стопяван до 3-4 точки, а Николов и Соколов се отчетоха с брилянтни отигравания, с които разликата беше стопена до само 2 точки - 20:22 и таймаут за Хърватия. След таймаута обаче Грозданов хвана Седлачек на блок - шанс за България и 21:22 при начален удар за Илия Петков. За съжаление, нападателят прати топката в аут - 21:23.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

България - Хърватия по ТВ: Къде да гледаме мача от ЕвроВолей 2023?

България сензационно загуби от Испания, но въпреки това заема втората позиция в групата с 6 точки. Лидер е фаворитът за първото място Словения (3 победи - 1 загубен гейм) с 9 точки, а Хърватия е трета с 5. Финландия заема 4-та позиция с 3, колкото има и Испания. Последна е Украйна с 1 пункт (класирането е след изиграването на първите три срещи за всяка страна).

Напред към елиминационната фаза продължават първите четири отбора от всяка група. Във всички срещи от групите България е домакин, но за елиминациите не е сигурно, тъй като домакинството ни е споделено с Израел, Северна Македония и Италия.

След мача с Хърватия ни остава още една среща от груповата фаза. В нея ще се изправим срещу лидера Словения, като до голяма степен от днешните срещи (от своеобразния четвърти кръг) ще зависи дали ще имаме шанс за първата позиция.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички