Колеблив старт не пречупи, а вдъхнови България за волейболна лекция срещу Украйна


Колеблив старт не пречупи, а вдъхнови България за волейболна лекция срещу Украйна
Снимка: Aleksandar Stoyanov / LAP.bg

9523 0

Българският национален отбор по волейбол победи Украйна с 3:1 (20:25, 25:17, 25:20, 25:23) гейма в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта в морската ни столица - Варна, в третия си мач от групите на ЕвроВолей 2023.

Селекцията ни започна много колебливо. "Лъвовете" допуснаха редица грешки при началния удар и загубиха първия гейм с 20:25. Пламен Константинов обаче вдигна своите възпитаници, които изиграха страхотен втори гейм, показаха концентрация и се поздравиха с успех с 25:17. 

В последните 2 части украинците сякаш се сринаха психически. "Жълто-сините" започнаха да грешат при посрещанията и значително завишиха пропуските си при сервис. България трябваше да потрепери в заключителната част на четвъртия гейм, след като от 24:20 се стигна до 24:23, но удар в мрежата подпечата победата на "лъвовете".

Над всички за България определено бе Мартин Атанасов. Родният диагонал записа 18 точки на своето име, 68% успеваемост в атака и 72% позитивно посрещане. Aлекс Николов също бе ефикасен и записа 13 пункта на своя актив. За украинците на ниво се представи безспорният им лидер - Олег Плотницкий. Състезателят на Перуджа се отчете с 18 точки на своята сметка, а Илия Ковалов добави още 13.

България вече е на второто място в група "B". "Лъвовете" са с актив от 6 пункта и изостават с 3 пред лидера Словения. Утре (3 септември) родните състезатели ще се изправят срещу селекцията на Хърватия. Украйна заема последната позиция с 1 точка и ще мери сили с Финландия в понеделник (4 септември).

Развой на срещата

Гейм №1

Двубоят започна с много успешна атака на украинците, които се възползваха от слабия сервис на Колев и поведоха с 1:0, родните национали отговориха подобаващо със страхотна офанзива през центъра на Алекс Грозданов за 1:1. Последваха няколко сериозни грешки при сервис на Соколов, които увеличиха преднината на нашия съперник до 6:3.

Украинските атаки се ориентираха към зоната на Сеганов, където играта на блокада на България бе колеблива. Последва чудесно отиграване на Николай Колев през центъра, за да се стигне до 9:5 за украинците. Звездата в "жълто" - Олег Плотницкий, създаваше сериозни проблеми със силните си сервиси, на които "лъвовете" не успяваха да намерят отговор. Алекс Николов се отчете с първа точка след мощен забив по диагонала за 8:11. Цветан Соколов пък допусна поредна грешка в сервиса си, но се реабилитира по чудесен начин срещу тройна блокада. Украйна поведе с 5 точки за 14:9. Нашите съперници използваха диагоналите умело и изглеждаха доста по енергични от "лъвовете".

След първото прекъсване Грозданов блесна със забив, но Плотницкий продължаваше да доминира както в защита, така и в нападение, отбелязвайки поредната си точка за 17:11. Веднага след това Пламен Константинов поиска таймаут, за да даде наставления на "лъвовете". Цецо Соколов реализира 13-а точка за "лъвовете" отново срещу тройна блокада. За съжаление, слабата игра на сервис на "лъвовете" даде преднина от 19:13 за нашия опонент.  Марто Атанасов пробва нещо различно в атака, което изненада украинците - 16:20. 

Рокадата и влизането в игра на Аспарух Аспарухов донесоха голям успех за нашите. Националът ни се отчете с 2 блокади - 17:20, но след това Плотницкий отново показа на какво е способен и увеличи преднината на "жълто-сините". България започваше да изглежда по-добре, но грешка от сервис на Грозданов даде преднина на украинците - 20:23. Последва още една такава за 20:24 от Аспарухов. Геймът бе затворен с убийствен начален удар на Плотницкий (20:25).

Гейм №2

Първата точка бе за нашите състезатели след мощно отиграване на Алекс Николов по диагонала - 1:0. Последва блок аут от Мартин Атанасов за 2:0, но след това Плотницкий направи елегантно отиграване на мрежата, за да намали на 2:1. Стигна се до две чудесни атаки на Николай Колев за 4:1, но серията бе прекъсната след точка на украинците - 4:2. Алекс Николов допусна грешка при атака, настъпвайки линията, след което последва директна точка от сервис на "жълто-сините" - 5:5.

България определно вдигна оборотите в следващите минути, стигайки до брейк точка за 8:6, но центърът Владислав Шуров продължи да охранява зоната си перфектно и след няколко контраатаки резултатъ стана 10:8 за "лъвовете". Грешките на "лъвовете" при сервиса продължиха, след като Алекс Николов прати топката в мрежата за 10:9, но украинците върнаха жеста със своя такава - 11:9. "Лъвовете" си върнаха преднината от 3 точки с 13:10, след което украинският наставник Угис Крастинс поиска прекъсване. 

Освен Плотницкий - Васил Тупчий, също действаше страхотно по диагоналите, а нашите сякаш нямаха отговор на атаките му. Атаките от втора линия на "лъвовете" продължаваха да са убийствени и Мартин Атанасов заби с авторитет за 15:12. България стигна до 5 точки преднина (17:12), а Крастинс бе принуден да вземе още един таймаут.

Ас на Цветан Соколов показа, че българите са отстранили грешките при началните удари и преднината на "лъвовете" стигна до 20:14. Мартин Атанасов пък продължаваше да създава проблеми по диагонала, а след това последва фантастично разиграване, в което чисто технически бяхме по-добри и Сеганов завърши с успех - 23:16. Геймът приключи при 25:17 след грешка в сервиса на "синьо-жълтите".

Гейм №3

Частта започна със страхотен блок на Алекса Николов срещу диагонала Васил Тупчий. Контраатака на Цецо Соколов при следващото разиграване направи преднината на нашите - 2:0. Последваха няколко грешки на украинците в центъра - 4:1. Атаката на нашите се разпределяше добре, тъй като всички взимаха дейно участие. Стигна се до нова грешка в сервиса на Грозданов, която намали преднината ни до 5:3. За пореден път обаче Марто Атанасов бе безупречен срещу тройна блокада - 6:3. Нова грешка даде прденина на нашите - 7:3, след което украинският наставник поиска таймаут.

Украинците започваха да губят концентрация и влязоха в ролята на догонващ отново след грешка на разпределителя си - 9:4. Алекс Николов материализира страхотно нападение от диагонала срещу тройна блокада и потърси висок удар с топката - 11:5. Плотницкий продължи да изглежда безупречен и негови ключови отигравания намалиха преднината на нашите - 12:8.

След стабилно посрещане на Алекс Николов - Марто Атанасов реализира десетата си точка днес и покачи своята успеваемост при атаките до 75% - 13:10. Украйна съкрати изоставането си до 2 точки - 13:11, а веднага след това Пламен Константинов поиска прекъсване. Георги Сеганов стигна до страхотно отиграване за 15:12 и върна преднината от 3 точки за нашите. В зона 4 Плотницкий пък бе спрян за пореден път след блок на Колев - 16:12. "Лъвовете" започнаха да тормозят съперниците си с леки сервиси и силна игра на блокада. Марто Атанасов направи поредна заявка с мощен забив - 19:12.

При недобър синхрон в защитната ни игра, "жълто-сините" върнаха две  точки - 19:14. Видеосистемата трябваше да се намесва при точка за украинците, на която се видя, че противников играч докосва мрежата, но в крайна сметка, съдиите не отсъдиха в полза на "лъвовете" - 20:16.  Олег Плотницкий сбърка при третия си пореден сервис и прати кълбото в аут - 21:18. Илия Петков пък се появи на мястото на Николай Колев, но сбърка веднага на сервис - 21:19. Отиграване след посрещане, втора поредна успешна атака и ас на Алекс Николов доближиха нашите до победата в гейма - 24:20. След това и със страхотна блокада затворихме гейма (25:20).

Гейм №4

Движението на Ники Колев объркваше украинските състезатели, а Алекс Николов даде преденина на националите ни - 2:1. Стигна се до няколко украински грешки, а лекцията на Алекс Николов продължи, за да се покачи преднината на "лъвовете" до 8:3. Постепенно обаче Плотницкий върна "жълто-сините" в мача - 11:8. Йевстратов застана на сервиса след това и за наш късмет сгреши, Марто Атанасов му показа как се прави и наниза ас за 13:8.

Цецо Соколов и технична игра на Сеганов дадоха тласък на българите. Разбира се, с още украински грешки и пореден блок аут дръпнахме с 16:11, а селекционерът на противника отново поиска таймаут. Семенюк записа грешка от сервис номер "19" за "жълто-сините", а това даде преднина на "лъвовете" от 18:13. Николай Пенчев пък влезе, за да укрепи посрещането ни, но веднага сбърка - 18:14. Марто Атанасов сгреши в атака със слаба забивка - 19:16. Това пък накара Пламен Константинов да поиска прекъсване.

Родният диагонал пък се реабилитира веднага след таймаута със солидна атака - 20:16. Николай Колев се отчете с още едно знаково отиграване през центъра за 21:16. Националите ни започнаха да допускат грешки и селекционерът ни отново реагира с прекъсване при 21:19. "Лъвовете" можеха да си отдъхнат при следващото отиграване, тъй като Плотницкий прати топката в мрежата при сервис - 22:19. Директна точка от начален удар пък даде още една точка преднина на нашите - 23:19. В действията на "лъвовете" се видя лек срив, тъй като се стигна до 24:23, но грешка в началния сервис на "жълто-сините" донесе победата на България (25:23).

ПРЕДИ МАЧА

България започна разочароващо в група "B", отстъпвайки с 1:3 гейма от Испания на 29 август. "Лъвовете" обаче се върнаха, след като спечелиха с 3:1 срещу Финландия два дни по-късно. Момчетата на Пламен Константинов заемат третата позиция с актив от 3 точки.

Украйна не впечатлява по никакъв начин към момента на форума. Украинците стартираха със загуба с 1:3 от Словения на 30 август, а ден по-късно бяха сломени и от Хърватска с 2:3. Победа над "лъвовете" ще запази шансовете на противника ни за продължаване, но загуба почти сигурно ги изхвърля от надпреварата.

Украйна и България изиграха 2 приятелски срещи през 2021 година. На 20 август тогава - украинците се наложиха с 3:2, а два дни по-късно нашите състезатели взеха своето, побеждавайки с 3:2.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички