"Лъвовете" разкъсаха Финландия във Варна! България с първа победа на Европейското по волейбол!


"Лъвовете" разкъсаха Финландия във Варна! България с първа победа на Европейското по волейбол!
Снимка: cev.lu

12527 0

Българският национален отбор по волейбол взе с "отличен" поправителния тест на Европейското първенство по волейбол. След сензационната загуба от Испания на старта на шампионата във Варна, възпитаниците на Пламен Константинов надделяха над Финландия с 3:1 (28:26, 27:25, 15:25, 25:16) в един от най-интересните мачове на първенството днес. 

В първата част ролята на Мартин Атанасов и Денис Карягин беше изключително важна. Финалндия имаше няколко точки за спечелване на гейма, но Атанасов реализира 2 поредни атаки, а след това със сервисите си осигури две атаки за Карягин за крайното 28:26. Помогнаха и 10-те грешки на "суоми", довели до 10 точки в актива на България. 

Вторият гейм започна равностойно, но в средата Финландия успя да поведе с 3 точки. В този момент Пламен Константинов реши да извади капитана Цветан Соколов, пускайки в игра Алекс Николов. И диагоналът не разочарова - България навакса пасива, а при 25:25 самият Николов реализира първо атака, а след това и блокада, за да затвори гейма - 27:25. 

Драматичните победи в първите два гейма обаче отпуснаха "лъвовете", които явно решиха, че работата е свършена. Финландската лавина се възползва от това, като прегази "лъвовете" с 15:25 и върна интригата в мача! 

Алекс Николов се включи решаващо в гейм №2 срещу Финландия

След кратка почивка, България излезе пременена и твърдо решена да приключи срещата в 4 гейма. Цветан Соколов се върна на терена, за да поведе своите към мълниеносен старт и разлика от 5 точки още в първата част на гейма. Финландия не успя в нито един момент да доближи българите и след 25:16 България спечели гейма и мача. 

Денис Карягин беше над всички, като особено важна бе неговата роля в геймове 1 и 2, когато се отчете с ключови отигравания в края на геймовете, когато беше равен резултатът. Той завърши мача с 15 точки. Най-резултатен в мача за България пък беше Цветан Соколов с 16 точки. Именно постът "диагонал" беше най-резултатен отново, след като включването на Алекс Николов донесе още 7 точки на България в геймове 2 и 3. Ролята на Мартин Атанасов също не трябва да се пренебрегва, след като завърши с 11 точки, голяма част от тях реализирани във възловия гейм №1. 

Хиляди подкрепиха България във Варна, включително Любо Ганев

Победата връща България на правилния път в група B, в която "лъвовете" вече са с 1 победа и 1 загуба. Следащият двубой пък е на 2-ри септември срещу бойкия тим на Украйна, който до момента обаче е с две загуби и ще търси задължителен успех срещу "лъвовете". 

Развой на двубоя

Пламен Константинов направи промени в стартовата си шестица и заложи на състава от битката с Испания, сензационно загубена в първия кръг на Европейското. Гоцев седна на пейката за сметка на Николай Колев. 

Гейм №1 

Първата точка беше в актива на България - 'лъвовете" влязоха в разиграване, което приключи с хитра атака от зона №6 на Атанасов след слабо подаване на Сеганов. Тервапорти обаче "върна услугата" с прекрасна пусната топка - 1:1. Следващата точка пък беше от блок на Кирягин - 2:1 за домакините. 

Последваха слаби нападения на българите, а Кирягин беше уловен на двоен блок за 4:6. Грешките продължиха и след "бъркана" топка от стра на Грозданов, треньорът взе таймаут - 4:7. След паузата атака на Атанасов и блок на Сеганов намалиха на 6:7. Жбанков през центъра върна аванса на гостите на 2 точки. Следващите 2 точки бяха за България след грешки на финландците - 8:8. 

Сеганов заложи на Соколов през зона 4 при 8:9, но Цецо беше уловен на блок. След това обаче записа две поредни мощни атаки, а Карягин заби през центъра за 11:11. 

Точно изравнили в резултата, "лъвовете" се пропукаха в посрещнето, като Атанасов подари топката след "флот" сервис - 11:13. Равенството обаче беше бързо възстановено след атака в антената на финландците - 14:14. След ас на Грозданов за 16:15 България поведе за пръв път в гейма от началото - 16:15 и таймаут за "суоми". 

Тервапорти извади своите от много деликатна ситуация с нова пусната точка, а след неуспешна атака на Карягин финландците заложиха на атака през центъра - 16:17. Последваха обаче успешна атака и единичен блок на Соколов за ново водачество - 18:17. Последва и атака в мрежата на Мартила за 19:17! След видео оспорване обаче се оказа, че Атанасов е играл с топката и точката беше присъдена за преиграване - този път в полза на Финландия след успешна игра от зона 2 на Мартила - 18:18. 

При 20:19 Николов влезе за сервис и осигури атака за България, но след продължително разиграване Финландия спечели след блок-аут при атака от зона 4 - 20:20. След атака на Мартила от зона 4 Мартила върна предимството за Финландия. 

Равенството се запази в следващите минути, но при 22:22 Карягин допусна грешка от начален удар и даде аванс на Финландия. Мартин Атанасов обаче не трепна след прекрасно посрещане на Салпаров и изравни - 23:23. След страхотен сервис на Грозданов топката се върна в българско поле, Пенчев вдигна към Атанасов и отново посрещачът не сбърка - атака по правата и геймбол за България - 24:23 (таймаут Финландия). Соколов получи шанс да затовори гейма, но подаването на Пенчев беше късо и Соколов беше уловен от блокадата - ново равенство. 

Изпълнението на Соколов се повтори и в следващата атака - лоша топка срещу троен блок и, вместо да опита техничен удар, той заложи на силата и сбърка - 23:24. Отново Мартин Атанасов обаче остави България в гейма след блок аут - 25:25. При 25:26 Соколов се поправи за предишните грешки и заби мощно през зона 4 за ново равенство - 26:26. След отлична защита на България топката остана в полето на "лъвовете" и Карягин заби успешно за 27:26. 

Със сервис от 114 км/ч Атанасов осигури ново българско нападение и Карягин заби през блокадата за 28:26 и гейм в полза на България! 

Гейм №2 

Финландия продължи да прави добри защити, което обаче беше компенсирано от висока българска блокада - ново начало точка за точка между двата тима - 3:3. За съжаление, българското посрещане срещна проблеми със сервиса на Мартила и бързо Финландия поведе с 2 точки - 6:8. Равенството бе възстановено от нов единичен блок на Соколов - 8:8. 

Равенството бе нарушено за 9:11, след като Йокела първо заби успешно през двоен български блок, а Мартила хвана Соколов на блокада. Разликата остана минимална, благодарение на атака "пайп" със 110 км/ч на Атанасов. Последваха обаче нови две неточности в българския лагер за 10:13 и таймаут от Пламен Константинов. 

Носена топка на Мартила намали пасива на българите, но Николов прати топката в аут в следващата си атака за 13:16. Разликата позволи на Тервапорти да разиграе спокойно всичките си нападатели, а водачеството се задържа и в следващите минути - 15:18. 

Въпреки силната игра най-вече на Николов, който влезе на терена на мястото на Соколов, България не успяваше да стопи пасива си. Карягин обаче с бомбен сервис върна равенството - 114 км/ч в зона 5 и равенство - 20:20. Последва и добре построен блок срещу Мартила, но нападателят изигра технично топката по блока за 20:21. 

Обратът стана пълен след две поредни грешки на финландците - при сервис и в атака - 23:22, въпреки че България на моменти изоставаше с 3-4 точки. При 23:23 "лъвовете" отново не организираха добро нападение и Николов заби от неудобна позиция, пращайки топката много в аут, вместо да търси по-технично отиграване - точка за гейма в полза на Финландия (23:24). Нов "подарък" обаче дойде от полето на "суоми" след поредния сбъркан сервис - 24:24. 

След топ блокада в зона 4 на Николай Колев България стигна до 25:24! Финландците пък пропуснаха златен шанс да атакуват през Николай Пенчев, който се наложи да остане в игра заради изразходваните смени от страна на Пламен Константинов. С атака през зона 4 обаче Финландия спаси геймбола в полза на България. 

Николов с блок аут даде нов аванс на България, а отново той, но този път с блокада, затвори гейма - 27:25. 

Гейм №3 

Много слабо начало за България след битката в гейм №2 - с две грешки в атака и една успешна такава на Финландия разликата стана 0:3, но Карягин спря свободното падане на "лъвовете" с технично изпълнение от зона 4 - 1:3. 

Разликата се увеличи до 3-4 точки в полза на Финландия, като бе намалена едва за 8:10 след успешна защита и атака на Карягин. "Суоми" обаче продължи да поддържа висок процент в защита и да осигурява добри атаки за Мартила. 

Временният "бум" в играта на България не просъществува дълго - защитата на Финландия продължи да е на високо ниво и разликата се вдигна на 5 точки - 16:11. 

Концентрацията на българския тим спадна допълнително и до края Финландия не просто затвори лесно гейма, но и спечели на 15 - отчайващо слаб гейм за "лъвовете". 

Гейм №4

Частта започна с промяна от Пламен Константинов - Алекс Николов седна на пейката, за да се върне в игра Цветан Соколов. България влезе много по-добре в гейма, като с няколко точни атаки и добра защита "лъвовете" поведоха с 3:1. С блок през центъра на Соколов при 4:2 разликата се вдигна на 5:2. Последва и грешка на Йокела (настъпена линия на 3-те метра), с което България поведе с 6:2. Бомбен сервис на Атанасов пък осигури атака за "лъвовете" и Соколов с технично отиграване увеличи аванса на 7:2. 

Разликата се задържа в следващите минути с много силна игра на Цветан Соколов, което принуди финландците да сменят най-силния си играч днес - Мартила, заради слабата му защита. Карягин с успешна контра пък направи резултата 12:6. 

Разликата продължи да се трупа, като след силните изяви на Соколов беше време за Колев и Кирягин да покажат най-доброто от себе си - както в атака, така и в защита (най-вече на блок) - 18:10. 

В крайна сметка за България не беше трудно да затвори гейма с 25:16, а с това и мача с 3:1. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

България - Финландия по ТВ: Къде да гледаме мача от Евроволей 2023?

Националният отбор на България попадна в група B на Европейското. След първите срещи Финландия, Испания и Словения потеглиха с победи и с по 3 точки (единствено Финландия записа чист успех 3:0 и е първа).

България с по-добра точкова разлика от Украйна и Хърватия (само "шахматистите" все още не са спечелили нито един гейм) и се нарежда на 4-то място. Към следващата фаза (1/8-финалите) продължават първите 4 от общо 6-те отбора във всяка група.

И в този сблъсък, както бе и в първия срещу Испания, букмейкърите дават много сериозно предимство на България. В последните три мача неизменно побежаваме този опонент, но през 2014 година губим с 0:3 на Световното.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички