Жалко! Преобразена България с най-силния си мач на ЕвроВолей 2023: 7 пропуснати геймбола ни пратиха срещу Франция


Жалко! Преобразена България с най-силния си мач на ЕвроВолей 2023: 7 пропуснати геймбола ни пратиха срещу Франция
Снимка: Hristo Rusev / LAP.bg

10494 0

Националният отбор по волейбол на България при мъжете изигра най-силния си мач на ЕвроВолей 2023. "Лъвовете" играха като равни с равни (а в много периоди от мача и като подобри) срещу втория от последното европейско първенство - Словения. Въпреки това съперникът взе ключовите точки и след 7 пропуснати геймбола в последната част загубихме с 0:3 гейма (29:31, 22:25, 30:32 в отделните части).

Загубата ни остави на четвърто място в група B, което пък значеше, че на осминафиналите ще имаме за съперник победителя от група D - Франция. Срещата от елиминациите ще се състои в петък, 8-и септември.

В мача срещу Словения имахме повече асове от съперника - 6 срещу 5, но и допуснахме повече грешки от сервис - 17 срещу 16. Капитанът Цветан Соколов изигра най-силния си мач до момента. Той записа 23 точки, 2 аса, 3 блокади и 60% успеваемост. В днешния дуел стабилизира и сервиса си. Мартин Атанасов също имаше силен ден и записа 12 точки, докато Алекс Николо се отчете с 13, въпреки че не показа най-доброто, на което е способен.

Рок Можич пък бе големият фактор за Словения. Неговите сервиси на няколко пъти обръщаха развоя и изяждаха преднина за България. В крайна сметка той завърши с 22 точки при 66% успеваемост.

Първият гейм в срещата бе изключително оспорван, като словенците изпуснаха няколко геймбола, преди да си го подсигурят с драматичното 31:29. При втория запазиха преднината си след 20-ата точка и спечелиха без напрежение с 25:22.

Третият обаче бе този, за който българският отбор трябва да съжалява най-много. Въпреки че изоставахме в по-голямата му част, след около 20-ата точка обърнахме и държахме аванса си. Това ни осигури седем геймбола, при които имахме своите шансове за затваряне на частта. Словения обаче удържа и още щом получи първия си геймбол, затвори срещата.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Първата точка в мача бе за България след добро посрещане и атака през центъра на Колев. След няколко успешни блока и добра защита поведохме с 2:0 - Соколов на единичен блок. След атака в аут се стигна и до 3:0, но там серията бе прекратена след успешна атака. След нов блок и отличен сервис от Мартин Атанасов разликата набъбна до 5:1. 

За съжаление, разликата бе стопена, а атака на Соколов прекрати серията за съперника за 6:5. След несигурност в посрещането се стигна и до обрат за 7:8. Развитието бе точка за точка, докато не се стигна до ас и за първи път разлика от две точки за сребърния медалист от миналото Европейско - 9:11. Добрият начален удар на Можич отново се оказа ключов и след нов ас разликата стигна три точки за 11:14, но последва поредна точка за Соколов, която бързо превъртя сервиращия Можич, а веднага след това Петков пласира страхотен сервис за директна точка (12:14).

И Цветан Соколов пласира отличен сервис в либерото на съперника (131 км/ч), за да изравни резултата, а след това топката попадна в конфликтна зона и Соколов записа ас, с който "лъвовете" отново поведоха с 16:15.

Соколов продължи да бъде безгрешен в атаките си, размяната на точки продължи въпреки отличния сервис на Мартин Атанасов. Можич отново се оказа факторът, който доведе до обрат. След ас Словения поведе с 20:21, а Пламен Константинов взе таймаут, след който последва начален удар в аут за 21:21.

Атака на Николов не бе успешна, но след блок от Соколов бе направен обратът за 22:21. За съжаление, дойде брейк точка, при която България имаше сериозни претенции за "бъркане" в нашето поле, но те не бяха уважени. Атака от трудна позиция на Алекс Николов възстанови паритета за 23:23.

Соколов не рискува със сервиса и след организирана атака през центъра се стигна до първа точка за гейма, която бе неутрализирана с атака по острия диагонал от Николов покрай тройна блокада. Самият той застана за сервис след това, но го изкара в аут. Атака на Соколов обаче спаси и втория геймбол. Блок-аут от позиция, която бе много близо до блокадата, на Мартин Атанасов за 26:26. При 27:27 се разигра много важна точка, при която България имаше няколко шанса за брейк, но нападенията на Соколов бяха хващани с перфектна отбрана.

Геймът приключи при 31:29 за словенците, след като Алекс Николов прати топка на милиметър от пръстите на блокадата и я изкара в аут.

ВТОРИ ГЕЙМ

Пусната топка от Николов и атака през центъра на Колев продължиха оспорваната размяна точка за точка за 3:3, след което Грозданов пропусна отличен шанс за контраатака, като върна топката плахо и това позволи на Словения да организира атака и да спечели точката. Въпреки това след атака в аут поведохме с две точки за 6:4. Равенството бе възстановено за 8:8 след единичен блок от Пайенк.

Отново сервисът на Можич се оказа ключов за обрат. Посрещането ни не бе достатъчно добро за организиране на атаки и след аут и удар в антената от Николов се стигна до 9:11. Първа атака от зона 6 в мача за България завърши с безупречен удар от Атанасов за край на серията. Прекрасен сервис от Соколов осигури шанс за Алекс Николов, който се справи с блок-аут и записахме брейк точка.

Бомба от сервис на Николов бе ключов за блокада на Мартин Атанасов за равенство 14:14. След размяна точка за точка се стигна до пусната топка от Соколов, която бе хваната, а след контраатака разликата стигна две точки при 16:18. Лошо посрещане от Алекс Николов и директна контраатака направи разликата три точки (16:19).

Начален удар от Можич отново доведе до брейк точка и разликата набъбна до 17:21, след което последва и сервис в аут за 18:21. Сервиси в мрежата от Петков и Соколов не ни позволиха да преследваме обрат. Алекс Николов завърши атака за 20:23 и застана за сервис. Той затрудни съперника с начален удар и се стигна до атака в мрежата за 21:23. 

Отличният му сервис ни даде шанс за нова брейк точка, но тройна блокада се справи с Мартин Атанасов. Впоследствие бе организирана успешна атака за 24:21 и три геймбола. Първият бе неутрализиран след отлично посрещане от Пенчев и атака от Соколов (22:24). Грозданов би коварен сервис, но играчите ни действаха разсеяно и не бяха внимателни на мрежата - 22:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Първата точка в гейма бе за България след техничен удар по правата от Соколов. Размяната на точки продължи и след две успешни атаки на Алекс Николов. Можич обаче бе ключов за обрата във водачеството, а Николов записа още една точка за 4:4. Тройна блокада на България, за да излезем напред в резултата при 7:6.

Отличен сервис от Мартин Атанасов за директна точка за 10:9, но следващият му сервис бе в аут за 10:10. Сякаш Можич бе превъртян бързо след отлично посрещане от Салпаров и завършек от Атанасов, но видеоповторение показа, че Атанасов е престъпил и точката бе върната за словенците. Все пак Можич сбърка в аут следващия сервис (11:11). При следващата точка коляното на Цецо Соколов поддаде, след като се подхлъзна. Той остана на паркета известно време, но въпреки това продължи.

Разликата се увеличи за 11:13 след блок-аут. Лошо посрещане позволи контраатака от изпълнилия сервиса Чебул и разликата стигна три точки. Блокада на Сеганов не позволи на словенците да се откъснат още повече - 13:15. Коварен сервис от Сеганов и директна контраатака на Николай Колев, а след това и блок-аут - резултатът бе изравнен за 17:17, което доведе до таймаут за словенците. Серията на Сеганов продължи и след блок-аут на Соколов, който изведе "лъвовете" напред в резултата след дълго догонване (18:17).

Чудесна директна точка от сервис на Мартин Атанасов и за първи път в мача поведохме след 20-ата точка (20:18). Можич застана за сервис в критичен момент, но този път прати топката в мрежата за 21:19. За съжаление, авансът ни бе изпуснат след аут срещу тройна блокада от Алекс Николов (21:21). Много напрегната ситуация и няколко успешни блокади измъкнаха изключително важна точка за 22:21. 

Затруднено посрещане, но въпреки това Сеганов спаси топката на кантар, след което последва игра през центъра с Грозданов за 24:23. Впоследствие обаче изкара много неточен сервис в аут. Неразбирателство в полето на словенците и оставена топка обаче ни осигури нов геймбол. И той бе пропилян след удар от неудобна позиция на Мартин Атанасов, попаднал в мрежата. Можич продължи да бъде ключов за тима си и спаси третия геймбол. Именно най-опасният сервис от Словения предстоеше, заради което Пламен Константинов поиска таймаут.

Блок-аут от Цецо даде четвърти геймбол, но и той бе изпуснат, въпреки че имахме шанс за контраатака. Либерото на Словения бе перфектен в защита. Аут от сервис за словенците и Соколов имаше шанс да затвори гейма, но от трудна ситуация бе спрян от двойна блокада за 28:28.  Директна точка от сервис, а след това и получен шанс контраатака, след която Словения взе и третия гейм - още от първия си геймбол.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В подреждането България е на трето място, като единствено успех с 3:0 или 3:1 ще ни осигури втората позиция. В противен случай може да се озовем и на четвърто място, като това зависи от срещата между Испания и Украйна. Иберийците са също с 6 точки (6:8 геймова разлика срещу 8:8 за "лъвовете"), докато украинците - с 3 (7:11 геймова разлика).

Напред се класират първите четири отбора. На осминафиналите страните от нашата група (B) ще се изправят срещу тези от група D, където домакин е Израел. Там първите три отбора са Франция, Португалия и Румъния, като за четвъртото място в пряк сблъсък ще влязат Израел и Турция.

България се изправи срещу Словения през това лято и спечели с 3:0 в Лигата на нациите. Предишните пет срещи от това съперничество обаче бяха за Словения, като в тях спечелихме общо два гейма.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички