България мина през тотален срив, но все пак стигна елиминациите на Евроволей 2021


България мина през тотален срив, но все пак стигна елиминациите на Евроволей 2021
Снимка: eurovolley.cev.eu

23770 0

Българският национален отбор по волейбол премина през много тежки моменти, но воден от Цветан Соколов и Тодор Скримов се класира към елиминациите на Евроволей 2021, след като България спечели с 3:1 над Беларус (25:13, 25:18, 24:26, 25:23). 

В първите два гейма Тодор Скримов беше основна движеща сила на българската атака, като само в тях записа 6 аса на своята сметка, а в атака нямаше кой да го спре. Проблемите обаче дойдоха в следващите части, в които Беларус направи няколко смени и играчите решиха да рискуват сервиса до край. 

Въпреки че Беларус сбърка цели 9 начални удари, сервисите на съперника бяха много тежки, посрещането драстично свали коефициента си на полезно действие, а Георги Сеганов взе много спорни решения, особено в края на гейма, които се оказаха пагубни - 24:26. 

В 4-ия гейм Беларус отново имаше сериозно предимство при 15:19, но в този момент заработи блокадата на България, докато Бабкевич и Маско направиха много грешки, с които върнаха "лъвовете" в гейма. При финалните акорди на гейма Соколов беше над всички, записвайки точка от сервис + мълниеносна атака от сложна позиция, с които "завърши" гейма и даде победата с 3:1 за България. 

Именно Соколов беше над всички в 4-ия гейм, като завърши с 18 точки срещата. Над всички обаче беше Тодор Скримов, който с 23 точки беше най-резултатен срещата. Той заби и 8 аса, което е върхово постижение за родните национали на този турнир. 

На осминафиналите съперникът зависи от срещата Чехия - Италия. Ако домакините спечелят, то "лъвовете" ще се изправят срещу Франция. При триумф на "адзурите", България ще се изправи срещу Германия. 

ПЪРВИ ГЕЙМ 

Началото на срещата изобщо не беше обнадеждаващо, след като посрещането беше колебливо и Беларус с няколко контраатаки успя да направи 4 точки разлика - 1:4. Все пак "лъвовете" се мобилизираха и с няколко добри атаки на Соколов и Скримов се стигна до равенство при 6:6, а пропадането на Беларус беше спряно от Мискевич - 6:7, а след отличен ас на Грозданов и блок на Мартин Атанасов България поведе с 9:7. 

Въпреки таймаута на съперника, България продължи да ниже точка след точка, като Атанасов отново беше в основата с една добра атака и още един перфектен блок - 11:7. 

Устремът в българския лагер продължи и в следващите минути, а най-накрая в турнира и Цветан Соколов се разигра при сервис, като с няколко добри отигравания на диагонала от начален удар разликата набъбна до 19:12. 

Голямата разлика в гейма обаче дойде от посрещането, като 73% беше перфектното посрещане на "лъвовете" и над 85% "позитивно". Разнообразен беше и Сеганов, който отлично разигра Тодор Скримов от зона 4, но не пропускаше и удобни атаки през центъра, както и регулярните подавания към Цветан Соколов. При 22:13 пореден ас наниза Тодор Скримов, който със 116 км/ч прати топката точно на линията. В следващата точка той повтори изпълнението, записвайки 2-и пореден ас и общо 3-и в мача. При следващия начален удар той заложи на скъсен сервис и записа нова директна точка от начален удар - 24:13. Беларус най-накрая направи добро посрещане, но атаката на Давискива излезе в аут - 25:13. 

ВТОРИ ГЕЙМ

Сервисът на Тодор Скримов продължи да е много точен и във втория сет, като с нови два аса на своята сметка осигури аванс от 2 точки за старт на частта - 5:3, а след това и 6:3 след грешка от начален удар на Беларус. 

Играчите на съперника определено се обезвериха в следствие най-вече на силния начален удар на България. Беларус действа много слабо в защита и имаше много проблеми при блокадата, като в атака, макар и с не най-добрите подавания, Скримов и Соколов лесно намираха начин да завършат атаките с точка - 14:9 за "лъвовете". 

Последва лека размяна на точки, в която България постоянно водеше с 5-6 точки. При 16:10 "лъвовете" можеха отново да поведат със 7, но Сеганов насочи лоша топка към Атанасов и той бе спрян от блока. 

21:13 стана след страхотна атака от пайп на Тодор Скримов, който се отличи като най-важния играч за България в двата гейма до момента. 22-ата точка бе забита от Ники Колев, който атакува през центъра - един от редките пасове към центровете в днешния ден. При 24:16 България изпусна два шанса да затоври гейма, но все пак с атака през зона 2 на Соколов родните национали взеха сета с 25:18. 

ТРЕТИ ГЕЙМ

Беларус започна ударно третата част, като опонентът стартира с 3 безответни точки, включително с ас на Циускевич - вторият разпределител на Беларус. Геймът продължи точка за точка, което в случая работеше в полза на съперника, като новият разпределител в игра за Беларус играеше редовно с центровете - прийом, който обърка блокадата на България - 5:8. 

Тодор Скримов се върна на сервис при 6:8 и веднага записа ас, макар и с помощ от мрежата - 7:8, но при следващата точка нямаше никакъв късмет - 8:8 след мощна атака в зона 1, като това бе общо 7-а точка за посрещача от начален удар. 

От този момент нататък равенството се задържа дълго с добри изпълнения в атака и от двете страни на полето. България си върна водачеството след аут на Бабкевич, който обаче се реваншира отлично с отлична забивка през троен блок - 14:14. С две поредни грешки на Девискиба пък България поведе със 17:14, но пък веднага две поредни грешки бяха допуснати и от нашия лагер, включително и атака на Скримов през зона 6, като той престъпи мрежата - 18:16. 

4 поредни точки обаче записаха беларусите в следващите минути. Девискиба направи много силна серия сервиси, докато в същото време няколко спорни подавания на Сеганов костваха безценни точки за България - 18:20 и шанс за Беларус да се върне в мача. Мартин Атанасов намали изоставането до 20:21 с атака през зона 2, но след това Маско заби силно в зона 5 - 20:22. С поредната атака през центъра Беларус запази разликата на 2 точки - 21:23, но Скримов запази шансовете в гейма при 22:23. 

Пранди направи отлична смяна на Скримов с Аспарухов за блокада, като резервният играч спря атака през центъра на Беларус и брейкточката беше върната - 23:23. С отличен сервис Соколов сериозно затрудни посрещането на Беларус, но все пак Бабкевич успя от 5-ия метър да излъже тройния блок на България, който определено трябваше да остави нападателя без блок - 23:24. Скримов се завърна в игра, за да завърши следващата точка за 24:24 и застана на сервис. Той си свърши работата и осигури втора атака за България, но Атанасов беше хванат на блок - 24:25, а след това и Соколов получи слаба топка за 24:26. 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Бабкевич започна силно гейма, след като с отлична атака през зона 2 и ас даде аванс на Беларус - 3:5. Посрещането ни направи още един пропуск, като Мазко заби ас за 4:7, а Соколов спаси "лъвовете" от 4-точково изоставане с много трудна атака през зона 1 - 5:7. Последваха обаче добри минути за България и при 8:8 се стигна до равенство, донесено от Скримов с атака по правата през зона 4. 

Тодор Скримов с 8-ия си ас за пръв път в гейма изведе родните национали напред в резултата - 13:12. а след това и Маско прати топката в аут за първи брейк за родния тим. Посрещането на Скримов обаче отново беше пробито и Беларус отново си върна водачеството - 15:16. 

Сеганов продължи със спорните подавания, като при 16:18 той избра да атакува първо през Аспарухов, а след това и през Колев, оставяйки извън игра Соколов - аут от атаката на Колев и 16:19 за Беларус - сериозни проблеми за България, а сервисите на Маско тотално разбиха родното посрещане. Поредният му начален удар не беше добре посрещнат и с блок аут Беларус поведе с 15:19. 

За радост на България, беларусите направиха няколко фатални грешки, като Денискиба прати две топки в аут и отлична атака на Соколов намалиха до 18:19. След таймаут Бабкевич престъпи линията при атаката - 19:19, но диагоналът се поправи при следващата акция, забивайки между Скримов и Сеганов - 19:20. 

Соколов получи 4 поредни нападания, като най-накрая съумя да намери пролука и да направи резултата 20:20, а след това Беларус сбърка атака през центъра за 21:20 за България. Циускевич сбърка следващия сервис за Беларус (22:21), но и Стефан Чавдаров прати топката в мрежата - 22:22. Атака през центъра на Алекс Грозданов върна аванса, а с ас Соколов даде две точки за България да затвори мача - 24:22. 

Последната точка беше супер зрелищна. Блокадата не успя да спре топката, но преди да падне с крак Сеганов успя да спаси топката, с една ръка Аспарухов я насочи към Соколов, а той от много трудна ситуация рискува, атакува и заби финалната точка! 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Победата е абсолютно задължителна за "лъвовете". До момента възпитаниците на Силвано Пранди записаха победи над Черна гора и Чехия, както и поражения от Италия и Словения. Това им отрежда 5-ото място с 5 точки. Трябва да се отбележи обаче, че успех днес ще ни изстреля до 3-ата позиция, като ще задминем именно Беларус (с 6 точки към момента) и Чехия (със 7 точки към момента).

Чехите трудно ще си върнат позицията, тъй като имат двубой с Италия. Словения и Черна гора пък вече изиграха и 5-те си срещи, като черногорците са последни в групата без спечелена точка.

Както е известно, първите 4 от 6 отбора в групата се класират напред към осминафиналите. Въпреки че толкова много тимове продължават напред, на хартия има шанс България да отпадне, като това ще се случи, ако загубим от днешния си съперник.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички