За няма и 20': Впечатляващ Григор Димитров излезе и не даде и гейм на Тиафо - на 1/8-финалите на Уимбълдън е


За няма и 20': Впечатляващ Григор Димитров излезе и не даде и гейм на Тиафо - на 1/8-финалите на Уимбълдън е
Снимка: Getty Images

9564 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров далеч не бе разколебан от прекъсването на мача с Франсис Тиафо - дори напротив. Хасковлията бе още по-перфектен и за по-малко от 20 минути взе необходимите 5 гейма, за да спечели срещата!

Двамата подновиха от 6:2, 6:3, 1:2, а последният сет завърши при 6:2. Общото игрово време в мача бе едва 1 час и 40 минути. На осминафиналите в Уимбълдън Григор Димитров ще се изправи срещу шестия поставен в схемата Холгер Руне.

На практика, нямаше никаква интрига. Още от подновяването на срещата Гришо бе изключително категоричен и не се виждаха пробойни в играта му. В същото време Тиафо допускаше своите грешки, а това допълнително го изнервяше и пречеше на играта му.

На няколко пъти изпусна нервите си. Първо запрати топка със сила във въздуха, заради което получи официално предупреждение. Впоследствие удряше сака си нервно при пауза между геймовете, като освен това се виждаше и начина, по който говори с децата, подаващи топките.

Димитров отново заложи много на своя сечен бекхенд, като въпреки краткия престой на корта, пак блесна с някои впечатляващи удари, които му спечелиха аплодисментите от трибуните. Той завърши мача с 13 аса срещу 5 за Тиафо, както и впечатляващите 93% топки, спечелени на първи сервис. Уинърите бяха 33 срещу 14, докато непредизвиканите грешки на американеца бяха 22 срещу 14-те на Григор.

ТРЕТИ СЕТ - ДОИГРАВАНЕ

2:2 - Гришо поднови от 30:0, като безпроблемно взе две бързи точки, втората от които директно от сервис, за да затвори частта.

3:2 (пробив) - при първата точка Тиафо бе натиснат и бързо сбърка в мрежата, но при втората се стигна до пдълго разиграване. При него Гришо опита атака през най-високата част на мрежата, като топката закачи горната част на филето и излезе в аут по широчината на корта за 15:15. След нови две грешки в мрежата Димитров стигна и до две точки за пробив. Той продължи да следва стратегията си и да залага много на сечения си бекхенд, което се оказа ключово за осигуряването на брейкточките. Първата бе неутрализирана след мощен сервис и къс ретур, след който Тиафо излезе на мрежата и пласира агресивен форхенд, с който принуди Гришо да сбърка в мрежата. Вторият обаче бе реализиран. Постепенно американецът отново излезе на мрежата, а българинът опита минаващ удар с бекхенд по диагонала. Волето на Тиафо от трудна позиция не бе успешно и той прати топката в аут.

4:2 - след аут на Димитров Тиафо поведе с 0:15, но сервисът на българина го измъкна от неприятната ситуация, за да поведе с 40:15 след директна точка от сервис и игра сервис-мрежа при следващата точка. Последната точка в гейма дойде след серия разменени сечени бекхенди от двамата, като накрая Тиафо се пропука и изкара топката с малко в аут.

5:2 (пробив) - Димитров поведе с 0:30, а нервите в Тиафо вече взеха връх. Той получи и предупреждение от съдията на стола, след като запрати топка на посоки. Следващото разиграване бе много атрактивно и двамата се събраха на мрежата, като Григор отново показа класа и се отличи с хубав прехвърлящ удар. Тиафо обаче блесна с красив бекхенд смаш за 15:30. Димитров натисна с форхенд по правата и се стигна до грешка в мрежата от американеца - нови две точки за пробив. Още първата бе реализирана, след като Тиафо опита да играе сервис-мрежа, но не успя да отиграе и отблизо прати топката в мрежата след неуспешно воле.

6:2 - пресилен форхенд по дължината на корта даде първата точка в гейма за Григор. При втората двамата отново започнаха да се надстрелват със сечени бекхенди. Тиафо опита къса по диагонала, но българинът отговори с много техничен удар и контракъса по острия диагонал, която остави Тиафо безпомощен. И при следващата точка Димитров си заслужи аплодисментите на публиката след впечатляваща защита. Той стигна стоп воле и се плъзна атлетично по тревата, за да си заслужи три точки за спечелването на мача. Първата бе пропиляна след игра на втори сервис и последвал удар в мрежата. Още втората обаче бе оползотворена, след като Григор се оказа на мрежата и с бекхенд воле умело и майсторски остави топката в опразнената половина от корта - на съперника му.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Доиграването на сблъсъка ще се състои на корт номер 2, където програмата започва в 13:00 часа българско време. Първият мач е между Маркета Вондроусова и Мари Боузкова, а след тях идва ред и на Гришо - но НЕ ПРЕДИ 14:30 часа българско време.

Първата ракета на България изигра (поне до момента) най-силния си мач на тазгодишния Уимбълдън, но устремът му бе спрян от дъжда. Пред него ще стои целта да запази същото ниво и да не губи концентрация, за да довърши започнатото.

Григор спечели и двата първи сета скоростно - за по 30-ина минути всеки, като записа общо три пробива, а в същото време не даде нито една точка за пробив на американския си съперника.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички