Великан! Феноменален Джокович пренаписа историята, триумфира с рекордна 23-та титла от „Големия шлем“(ВИДЕО+СНИМКИ)


Великан! Феноменален Джокович пренаписа историята, триумфира с рекордна 23-та титла от „Големия шлем“(ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

8200 0

Феноменалният Новак Джокович пренаписа историята на тениса, триумфирайки с рекордна 23-та титла в турнири от „Големия шлем“. Ноле го постигна, след като победи Каспер Рууд на финала на „Ролан Гарос с 3:0 сета – 7:6 (1), 6:3, 7:5. Двубоят продължи 3 часа и 15 минути.

С този успех Джокера на практика се превърна в №1 в историята на тениса. Той изпревари Рафаел Надал, с когото до днес държаха рекорда от по 22 титли от „Големия шлем“. Третият му триумф с трофея от Откритото първенство по тенис на Франция го изведе еднолично на върха.

От началото на идната седмица Джокович ще се завърне и на първото място в световната ранглиста при мъжете. Сърбинът се превърна и в първият тенисист в историята, който е спечелил минимум по 3 пъти всяка от четирите надпревари от „Големия шлем“.

Така Каспер Рууд загуби и петият си сблъсък срещу Ноле. За норвежеца, който тепърва ще блести на сцената, остана разочарованието, че за втора поредна година загуби спора за трофея в Париж.

В интерес на истината той започна по-добре срещата и поведе с 4:1 гейма след ранен пробив. След това обаче Джокович излезе от шока и обърна развоя на сета, а след това и на целия финал.

Ноле надделя над съперника си по отношение и на повечето важни показатели по време на срещата. Сърбинът, чийто сервис заработи много силно особено през втората и третата част, записа 11 аса, докато съперникът му се отчете само с 4. Джокера направи 52 уинъра срещу 31 за „викинга“, който ще продължи да чака първия си трофей от „Големия шлем“. Сърбинът показа завидна успеваемост и при спечелените точки при първи сервис – 80%.

Сред ВИП – гостите на трибуните на централния корт в Париж личаха имената на куп знаменитости. Сред тях бяха футболните звезди Килиан Мбапе, Златан Ибрахимович, Оливие Жиру и Тео Ернандес, както боксовата легенда Майк Тайсън и Том Брейди.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Първата точка в мача е за Рууд, след като бекхендът на Ноле срещна мрежата, а норвежецът сервираше първи. Рууд стигна до 40:0, след като се справи с 2 къси топки на сърбина. Каспер затвори гейма на 0.

0:2 – ПРОБИВ- Сервис-геймът на Ноле започна добре, но след това се стигна до 15:15. Сърбинът отговори с ас, след което обаче форхендът му излезе в аут. Норвежецът стигна до точка за пробив, но след това направи предизвикана грешка за дюс. Новак отново не допусна пробив, а след това направи ас. Добрият първи сервис продължи да бъде силното оръжие на Джокович, но Каспер не се предаваше. Отличен ретур на Рууд спаси за пореден път гейма. Джокович сгреши смач и се стигна до пробив, а геймът продължи около 12 минути.

0:3 - Две непредизвикани грешки на Рууд дадоха преднина на Ноле с 30:15. Двойна грешка на норвежеца доведе до дюс. Форхенд-уинър даде преднина на Рууд, а след това той затвори и този гейм, затвърждавайки пробива си.

1:3 – Джокович сякаш излезе от първоначалния шок и спечели подаването си на 0.

1:4 - Рууд отново показа мощ при подаването си и след страхотен форхенд поведе с 30:0. Последва отличен ретур на Ноле, но след нова непредизвикана грешка резултатът стана 40:15. Перфектно пласиран уинър спечели четвърти гейм за норвежеца.

2:4 – Джокович затвори подаването си сравнително лесно.

3:4 – ПРОБИВ - Рууд направи страхотно стоп-воле за 15:0. Норвежецът продължи да залага на силното си оръжие – форхендът. Втора грешка на Ноле от смач доведе до 30:30. След титанично разиграване Рууд направи грешка от смач и Джокович върна пробива.

4:4 - Първата точка с новите топки бе за Рууд след воле на мрежата. Ноле изравни благодарение на сечен сервис. Форхендът на норвежеца доведе до 30:15 за него. Късият диагонал на Каспер не сполучи – 30:30. Рисковано решение за къс удар изненада сърбина и се стигна до скрит сетбол за Рууд. Най-накрая Ноле успя да спечели точка от смач. Ноле се измъкна от сложната ситуация и изравни геймовете, затвърждавайки пробива си.

4:5 - Отличен ретур на сърбина и грешка на Рууд даде аванс от 30:0 за Ноле и шанс за нов пробив. При ретура Джокович стъпи леко накриво, но нямаше последствия. Каспер сгреши сечен бекхенд, след което сърбинът пък се издъни при изпълнение на форхенд. Джокович се озова не земята при продължителна размяна на удари, довела до точка за „викинга“. Рууд показа здрави нерви и поведе с 5:4.

5:5 - Двамата осъществиха феноменално разиграване, при което Ноле сгреши на мрежата за 0:30 при сервирането си. Джокович показа характер и се докопа до 30:30. Грешка на норвежеца даде шанс на Ноле да изравни геймовете и той се справи.

5:6 - С малко късмет при обратен диагонал Рууд обърна нещата до 40:15. След това той не сгреши при играта на мрежата.

6:6 - С първият завършващ точен удар от бекхенд Рууд изравни за 15:15. Джокович показа класа и уинър му донесе преднина от 40:15, а след това той затвори и гейма, за да се стигне до тайбрек.

7:6 (1) - Ноле първо спечели страхотно разиграване, а след това и размяна да удари на мрежата и поведе с 2:0. Сърбинът се възползва от грешка на съперника и резултатът стана 3:0 след един минипробив. Серия от удари от форхенди по диагонала намериха Рууд разбалансиран – 4:1. Последва непредизвикана грешка на „викинга“. Ноле се възползва още от първия от 5-те си сетбола и затвори сета, след като изоставаше с 1:4 гейма. Сетът продължи цели 83 минути.

ВТОРИ СЕТ

Статистиката показва, че в 14 от 17-те случая, когато Ноле печели първия сет във финал на "Големия шлем", сърбинът е триумфирал с титлата

1:0 – Джокович стартира великолепно втората част. Той завърши гейма с ас на 0.

2:0 – ПРОБИВ -Джокович заигра още по-агресивно. Директно от ретур той стигна до 40:15 и два геймбола. Норвежецът не се даде и се докопа до 40:40. Ретур и последвал смач дадоха шанс на Ноле за ранен пробив в сета. Несполучлив форхенд върна интригата. Разиграване шедьовър обаче донесе пробива за Ноле.

3:0 - Сервизът на сърбина затрудняваше максимално съперника му. И асовете влязоха все в употреба за успех и затвърждаване на пробива.

3:1 – Рууд успя да спечели подаването си и да съхрани някакви шансове във втората част от мача.

4:1 - Джокович поведе с 30:0, след което негова непредизвикана грешка върна норвежеца в гейма. Рууд отново не се възползва от втория по-слаб сервис на Ноле. След това сърбинът направи първата си двойна грешка в мача, но след това затвори подаването си.

4:2 – Рууд не се предаваше, въпреки агресивната игра на по-класния си съперник. Така той остана в сета.

5:2 - Двамата тенисисти за пореден път направиха феноменално разиграване, при което прехвърлящия удар не се получи и Рууд изравни 15:15, след което Ноле прати топката в мрежата. Непредизвикана грешка обаче отново смути норвежеца. Новак изтегли съперника си доста назад и обърна отново нещата в своя полза. Нова грешка на „викинга“ даде гейма на Джокович.

5:3 -  Рууд направи отличен минаващ форхенд. След това и късмет помогна на сърбина да обърне до 40:15. Нов форхенд доведе нещата до 40:40, а след това смач даде шанс на Каспер да спечели гейма си и го направи.

6:3 – Джокович започна мощно сервис-гейма си. Той стигна до 30:0 след потресащо изпълнение на форхенд. Той затвори гейма на 0, с което спечели и втория сет.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 – Рууд  спечели подаването си за по-оптимистичен старт на третата част.

1:1 – Джокера не остави шансове на съперника си взе подаването си на 0.

1:2 – Рууд поведе с 30:0 при подаването си, но след това допусна три точки за сърбина. Последната от, които дойде след форхенд. Каспер все пак се добра до дюс, а след това измъкна и гейма, след като Джокера прати топката в мрежата.

2:2 – Форхендът на Джокера изигра решаваща роля в гейма и той го затвори на 0.

2:3 - Двамата отново изиграха сравнително по-оспорван гейм. След серия от обрати, в крайна сметка Рууд спечели подаването  си, макар че се видя, че норвежецът трябва да полага огромни усилия, за да взима геймовете, в които сервира.

3:3 – Ноле също беше безкомпромисен при подаването си.

3:4 - Забеляза се известен подем при изпълнението на първи сервис от страна на Рууд. Той поведе с 30:0. Форхенд върна надеждите на Джокера. След 40:30 обаче мощен форхенд донесе успеха за „викинга“ в гейма.

4:4 - Рууд поведе с 0:30 и предвкусваше пробива. След помощ от мрежата Ноле стигна до 15:30, за което се извини джентълменски. Последва и пореден негов ас. Нов страхотен форхенд на Джокера и драй-воле обърнаха нещата в негова полза. След това Ноле получи жълт картон за просрочване на времето за сервиране. Нов вездесъщ сервис на Джокович му донесе успеха.

4:5 - Сервирането на Рууд протече оспорвано. Отличен ретур и грешка на норвежеца направиха резултата 30:30. В крайна сметка Каспер устоя на напрежението и отново спечели подаването си.

5:5 - Геймът започна с 10-и ас за Джокера. Нова точка и 11-и ас доведоха резултата до 40:0. Опустошителен форхенд на Ноле му донесе нова победа при сервиране на 0.

6:5 – ПРОБИВ- Невероятни ретури и форхенди на Ноле му дадоха 3 геймбола и скрити мачбола. Така той проби в най-важния момент от мача.

7:5 – Джокович сервира за спечелване на мача, с който ще пренапише историята. Сервисът му отново бе безпощаден, а след мощен форхенд резултатът стана 40:0. Ноле пропиля първия си мачбол. Грешка на Рууд се оказа последната точка в мача и Джокович пренаписа историята на тениса.

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Новак Джокович си осигури място на финала след епичен сблъсък с младата надежда на тениса - Карлос Алкарас в полуфинала след 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, като имаше късмета Карлитос да получи травма, която да му попречи на представянето.

Каспер Рууд пък изигра страхотен турнир и матира "палача" на Григор Димитров - Александър Зверев на полуфинала във Франция, без да му даде сет - 6:3, 6:4, 6:0.

Статистиката на Рууд срещу Джокович обаче не е никак добра. Двамата са се срещали общо 4 пъти до момента, като и в четирите случая Ноле е побеждавал. 24-годишният норвежец пък никога не е взимал сет на опитния сърбин.

Новак Джокович ще се стреми към третия си успех на "Ролан Гарос", а Каспер Рууд ще се опита да "измие срама" след загубения финал преди година от Рафаел Надал във Франция.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички