В трисетов трилър Григор Димитров показа характер за 1/2-финал във Виена


В трисетов трилър Григор Димитров показа характер за 1/2-финал във Виена
Снимка: Getty Images

7546 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров успя да победи американеца Маркос Гирон с 2:1 сета (6:3, 4:6, 6:4) и да се класира за 1/2-финалите на турнира от сериите ATP 500 във Виена. Българинът изпита трудности във втория и третия сет, но показа характер и стигна до нова голяма победа в австрийската столица.

След като отстрани Тиаго Монтейро и Андрей Рубльов, Гришо отново показа силна игра на 1/4-финалите и започна мощно с перфектен първи сет, в който доминираше на корта. Българинът спечели 12 от първите 13 точки в мача, за да направи пробив и да запише два сервис гейма на нула. До края българинът продължи да сервира перфектно и затвори сета в своя полза.

Във втория сет Гирон стана по-самоуверен и успя да стигне до пробив в петия гейм, който обаче веднага бе върнат от Григор за равенство 3:3. Гришо обаче се пропука при 4:5 за Гирон, когато отново бе пробит, за да се стигне до решаващ трети сет.

В последната част Григор пръв стигна до пробив за 2:1, но Гирон веднага му отвърна, връщайки пробива. Все пак българинът показа характер и успя да стигне до нов пробив при 4:4, с което си осигури да сервира за мача. В последния гейм българинът не даде точка на съперника си и се класира за 1/2-финалите.

На полуфиналната фаза Гришо очаква победителя от срещата Даниил Медведев - Яник Синер, която ще се състои по-късно днес.

РАЗВОЙ НА МАЧА ГРИГОР ДИМИТРОВ - МАРКОС ГИРОН

СЕТ 1

1:0 - Двубоят започна на сервис на Григор Димитров, който стартира перфектно, спечелвайки подаването си без да даде точка на съперника.

2:0 (пробив) - Гришо продължи силната си игра от първия гейм и продължи да трупа поредни точки. Българинът спечели още четири поредни точки (общо осем с първия гейм), за да си осигури три брейкбола. Първата точка за пробив бе спасена от Гирон, но от втория път българинът се добра до ранен пробив.

3:0 - Григор продължи да доминира на корта и спечели нов сервис гейм на нула. Така българинът спечели 12 от първите 13 точки в мача.

3:1 - Първи гейм за Гирон в мача, спечелен на 30.

4:1 - Пореден много силен сервис гейм за Гришо, който даде само точка на опонента си.

4:2 - Американецът записа първия си силен сервис гейм, след като не даде точка на Григор.

5:2 - Още един гейм за Гришо, спечелен на нула.

5:3 - Гейм за Гирон на 30.

6:3 - Григор затвари сета с нов убедителен сервис гейм, спечелен на 15.

СЕТ 2

0:1 - Вторият сет започна на сервис на Маркос Гирон, който спечели подаването си на нула.

1:1 - Григор също започна убедително на свой сервис и спечели подаването си на 30.

1:2 - В третия гейм Гришо бе много близо до това да пробие съперника си. Българинът поведе с 40:15 и си осигури два брейкбола, но и двата бяха отразени от Гирон, който след това веднага си спечели подаването.

1:3 (пробив) - Изпуснатата възможност от Григор веднага бе наказана с пробив от Гирон. Американецът, подобно на българина в предходния гейм, поведе с 15:40. Първата точка за пробив бе отразена от Димитров, но при втората Гирон проби.

2:3 (пробив) - Григор показа светкавична реакция и не позволи на Гирон да затвърди пробива. Българинът стигна до равенство 30:30, а след това се добра и до брейкбол, който бе реализиран на мига.

3:3 - Гришо спечели подаването си на 30 и изравни резултата в сета.

3:4 - Гейм на нула за Гирон.

4:4 - Григор отвърна подобаващо и също спечели подаването си без да даде точка на американеца.

4:5 - Гейм на 15 за Гирон.

4:6 (пробив) - Григор бе пробит в най-неподходящия момент и загуби втория сет. Българинът и американецът стигнаха до равенство 30:30, но след това Гирон спечели точката и си осигури сетбол. Той не чака втора покана и веднага използва шанса, за да вкара мача в трети сет.

СЕТ 3

0:1 - Григор стигна до точка за пробив още в откриващия гейм на третия сет, но Гирон я отрази и след това спечели подаването си.

1:1 - Гейм на нула за Григор Димитров.

2:1 (пробив) - Гришо успя да стигне до ранен пробив в третия сет, който да му даде възможност да контролира развоя над срещата. Българинът стигна до 40:30 и веднага оползотвори брейкбола, за да поведе с пробив.

2:2 (пробив) - Маркос Гирон веднага се съвзе и успя да върне пробива. Американецът също стигна до 30:30, а след това си осигури брейкбол, който му бе достатъчен, за да пробие Гришо.

2:3 - Гейм на 30 за Гирон, с който отново излезе напред в резултата в сета.

3:3 - Григор се пропука в шестия гейм на третия сет, когато изостана с 0:40, давайки три точки за пробив на Гирон. Все пак българинът намери път към обрата в гейма, отразявайки и трите шанса за американеца, а след това спечели гейма в своя полза.

3:4 - Още един гейм на 30 за Маркос Гирон.

4:4 - Бърз сервис гейм за Григор, който даде само точка на опонента си.

5:4 (пробив) - Григор Димитров успя да стигне до късен пробив в третия сет, който да му позволи да сервира за мача. Българинът се добра до 40:15 на сервис на Гирон, като оползотвори още първата си точка за пробив.

6:4 - Гейм на нула за Григор, с който затвори мача.

ПРЕДИ МАЧА

Димитров и Гирон ще се изправят за трети път един срещу друг. Първите им две срещи бяха в две поредни издания на Ролан Гарос.

Първият случай бе през 2021 г., когато първата ни ракета се отказа при аванс от 2:1 сета - 6:2, 6:4, 5:7, 0:3. Вторият им мач бе на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция, когато Григор разгроми Маркос - 6:1, 6:1, 6:1 (22 май).

Гришо стигна до 1/4-финалите във Виена, побеждавайки бразилеца Тиаго Монтейро с 6:3, 6:4, а след това се справи убедително и със световния №8 Андрей Рубльов - 6:3, 6:4.

Гирон, който е под №58 в ранглистата, също записа две чисти победи, за да стигне до четвъртфиналите - 6:4, 6:2 срещу Талон Грикспоор (№71) и 6:3, 6:4 срещу Камерън Нори (№13).

*Победителят от днешния сблъсък ще играе на 1/2-финал срещу победителя от двойката Даниил Медведев (№4) - Яник Синер (№12).

Григор Димитров - Маркос Гирон по ТВ: Къде да гледаме 1/4-финала във Виена?

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички