Григор Димитров спря кошмарната серия и си уреди дуел срещу руснака Андрей Рубльов


Григор Димитров спря кошмарната серия и си уреди дуел срещу руснака Андрей Рубльов
Снимка: Getty Images

5676 0

Първата ракета на България Григор Димитров успя да победи бразилеца Тиаго Монтейро с 2:0 сета (6:3, 6:4) за 75 минути игра в мач от първия кръг на турнира от сериите ATP 500 във Виена. Така българинът сложи край на кошмарната си серия от три поредни загуби и се класира за втория кръг, където ще срещне руската тенис звезда Андрей Рубльов.

Гришо стигна до ранен пробив в първия сет, който му позволи да контролира развоя над срещата. По-важното обаче бе, че българинът не се пропука на свой сервис през целия мач и нито веднъж не позволи на Тиаго Монтейро да стигне до брейкбол. Така само с един пробив Григор спечели първата част, а втората не бе много по-различна.

Във втория сет Димитров отново стигна до ранен пробив в третия гейм, а след това бе изключително убедителен на свой сервис, като последните му два сервис гейма в мача бяха спечелени на нула. Монтейро, който за първи път среща Гришо на корта, не успя да намери отговор на играта на българина и отпадна от надпреварата.

Така във втория кръг във Виена Григор ще се изправи срещу осмия в света Андрей Рубльов, който отстрани Диего Шварцман на старта на надпреварата. Гришо има пет мача срещу Рубльов до момента, като е записал две победи и три загуби. Срещата между тях се очаква да се състои още утре (26 октомври), като точният час ще стане ясен по-късно през деня.

РАЗВОЙ НА МАЧА ГРИГОР ДИМИТРОВ - ТИАГО МОНТЕЙРО

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервираше първи и спечели подаването си на 15, реализирайки един ас. 

2:0 - Българинът стигна до две точки за пробив още във втория гейм при 40:15 в своя полза. Първата бе неутрализирана със силен втори сервис от Монтейро, а при втората Гришо сгреши форхенд от основната линия. След това се появи и трети шанс за нашия тенисист и този път грешка нямаше - уинър от форхенд по правата за първи брейк в мача.

3:0 - Пробивът бе затвърден по категоричен начин - на 0, а Димитров излезе с 3 гейма аванс след само 11 минути игра на централния корт. 

3:1 - Бразилецът спря пропадането си и спечели втория си сервис гейм на 15.

4:1 - Григор загуби първото разиграване, но взе следващите четири и отново дръпна с 3 гейма на Монтейро. Геймболът бе особено ефектен - изпълнение сервис-мрежа!

4:2 - Световният №66 започна да показва по-разнообразен сервис и игра от основната линия и спечели подаването си на 15.

5:2 - Грешка на Гришо от форхенд по диагонал бе коригирана от Ас за 15 равни. Българинът излезе на мрежата, за да завърши третото разиграване, а при четвъртото записа нова директна точка от начален удар. В крайна сметка спечели седмия гейм на 30.

5:3 - С нов комплект топки бразилецът сервираше за оставане в сета и не остави шансове на Григор, печелейки на 15.

6:3 - Световният №32 сервираше за сета, но тръгна с двойна грешка. Последва още една неточност от бекхенд и се стигна до изоставане от 15:30. При 30 равни Монтейро изпрати топката в аут и даде първия сетбол на Димитров. Последва дълго разиграване, при което хасковлията прати топката в мрежата за 40 равни. Страхотен уинър по диагонал от форхенд предостави втори сетбол пред Гришо и този път възможността бе грабната - 6:3 за 36 минути игра!

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Тиаго Монтейро започна с Ас втория сет, но след това Григор спечели атрактивно разиграване на мрежата за 15:15. При 30 равни сервисът на бразилеца заработи отново и две поредни точки му осигуриха аванс във втората част.

1:1 - Брилянтен гейм за Димитров, който на няколко пъти разходи съперника из корта и в крайна сметка спечели подаването си на 0.

2:1 - Бразилецът видимо се поизнерви и допусна изоставане от 15:40 в третия гейм. Благодарение на много дълбок ретур Гришо грабна първата възможност за пробив и отново поведе в резултата.

3:1 - Брейкът бе затвърден на 15.

3:2 - Монтейро отговори подобаващо с бърз сервис гейм, спечелен на нула, за да насочи вниманието си към връщането на допуснатия пробив в третия гейм.

4:2 - Григор премина безпрепятствено и през този сервис гейм, печелейки на 30.

4:3 - В седмия гейм на втория сет Гришо изпусна възможността да убие окончателно надеждите на бразилеца за връщане в мача. Българинът стигна до две точки за пробив, но и двете бяха отразени от Монтейро, който след това успя да си спечели подаването.

5:3 - Силен сервис гейм за Григор, който не даде и точка на съперника си.

5:4 - Монтейро отвърна на удара също със сервис гейм на нула.

6:4 - Още един гейм за Григор на нула, с който подпечатва победата си.

Григор Димитров - Тиаго Монтейро по ТВ: Къде да гледаме срещата от 1/16-финалите във Виена?

ПРЕДИ МАЧА

До момента Григор (№32) никога не се е изправял срещу световния номер 66 от Бразилия!

Победителят от тази двойка ще играе срещу №8 в света - Андрей Рубльов, на 1/8-финалите. Руснакът се справи за малко повече от час и половина с аржентинеца Диего Шварцман (№21), побеждавайки го с 2:0 сета - 6:4, 6:1.

28-годишният Монтейро преодоля двама тенисисти в квалификациите, за да си осигури сблъсък с Димитров - 2:0 (6:4, 6:2) срещу Душан Лайович и 2:1 (7:6 (4), 4:6, 6:4) срещу Оскар Оте.

*Българинът е в серия от три поредни загуби - 0:3 (6:7 (5), 5:7, 3:6) от Брендън Накашима на 1/32-финалите на US Open, 0:2 (3:6, 6:7 (3)) от Иля Ивашка в първия кръг на Sofia Open и 1:2 (4:6, 6:1, 6:7 (5)) от Иржи Лехечка на старта на турнира в Стокхолм!

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички