Тенис екзекуция! Григор Димитров записа рядко срещана победа в тениса и унищожи опонента в Маями (ВИДЕО)


Тенис екзекуция! Григор Димитров записа рядко срещана победа в тениса и унищожи опонента в Маями (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

23971 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Маями, част от сериите "Мастърс 1000". За разлика от първия му мач срещу Алехандро Табило, този път Гришо мина през най-лесно спечеления си двубой за този сезон. 12-ият в света победи световния номер 56 Яник Ханфман с 2:0 сета за едва 47 минути игра, след като му даде само... ЕДИН гейм (6:1, 6:0)!

Григор Димитров с добро представяне в Маями

Няма много какво да се каже за срещата - пълна доминация за хасковлията. Той вкара 72% първи сервис и спечели 91% от точките там (при 59% вкаран първи сервис за съперника и само 55% спечелени точки там). На втори сервис Димитров завоюва изумителните 78% от точките, а там опонента се отчете с ужасяващ показател - 14% спечелени точки на свои втори сервис.

Ханфман дори не доближи пробива, като само в един гейм стигна до 30 точки, когато Димитров сервираше. За целия мач германецът спечели едва общо четири точки при подаванията на Гришо.

Асовете бяха по два в мача и за двамата, а при двойните грешки Димитров допусна една, а опонентът - три (две от които при точки за пробив). 11-ият в схемата записа 12 уинъра и 4 непредизвикани грешки срещу 6 уинъра и 11 непредизвикани грешки при опонента.

В следващия кръг Григор Димитров ще се изправи срещу Хуберт Хуркач, който победи след драматичен дуел Себастиан Корда. Полякът е осми в схемата, но няма нито една победа в мачовете срещу Гришо до момента (4 загуби).

Първи сет

1:0 - Григор бе първият сервиращ и след прецизни удари по двата края на корта матира съперника за 15:0. Последва излизане на мрежата след плитък ретур и успешен смач. От водеща позиция в разиграването допусна и първа непредизвикана грешка - от форхенд по правата за 30:15. Ретур в мрежата, но и груба грешка от форхенда на Гришо в близост до мрежата вместо уинър - 40:30. Все пак бомбен сервис, неуспешен ретур и подаването бе спечелено.

2:0 (пробив) - германецът бе в добра позиция в разиграването, но допусна непредизвикана грешка в аут от форхенд. Още един сбъркан форхенд, но в мрежата, а Гришо поведе с 0:30. След това и бекхендът на Ханфман изхвърча в аут за 0:40 и три поредни точки за пробив. Първата бе неутрализирана с умел форхен по правата, втората с ас, но третата бе грабната от Гришо, след като опонентът излезе на мрежата и не се справи със стоп-волето.

3:0 - Димитров започна с двойна грешка, а при следващата точка двамата се събраха на мрежата, а Григор спечели след хубав бекхенд минаващ удар по диагонала - 15:15. Чудесни сервиси му осигуриха две бързи точки за 40:15, а след ретур в аут спечели и този гейм.

3:1 - геймът започна с ретур в мрежата от българина, а след това и ас. Все пак следващата точка бе за Димитров, след като двамата отново се събраха на мрежата и печеливш отново излезе той. След ретур в аут се стигна до 40:15, а германецът взе първи гейм след риск от Димитров със силен бекхенд, който завърши в мрежата.

4:1 - неуспешен лоб от Ханфман излезе в аут за 15:0, но след това той показа добра защита и дочака грешка от форхенда на Григор за 15:15. Ретур в аут, а след това и ас за 40:15. Подаването бе спечелено без проблеми след ретур в мрежата.

5:1 (пробив) - след лош контакт на ракетата му с топката Ханфман записа непредизвикана грешка от форхенд за старт. Последва и неуспешен опит за къса за 0:30. Димитров се разтегна на максимум и показа впечатляваща защита и си заслужа нова точка, след като опонентът му не се справи с волето в близост до мрежата (0:40). Следващото разиграване бе най-хубавото до момента в мача, а Ханфман неутрализира първия брейкбол с хубаво дроп-воле, за което Гришо го аплодира. При втората точка за пробив обаче се стигна до непредизвикана грешка от бекхенда на германеца.

6:1 - Григор спечели първата точка след хубав смач, а след това се стигна и до ретур в мрежата за 30:0. Ретур в аут осигури три сетбола, а след бомбен сервис, който Ханфман не успя да върне, първата част бе бързо спечелена.

Втори сет

1:0 (пробив) - Григор стартира на изключително ниво и набързо поведе с 0:30 след перфектни удари - включително красив уинър бекхенд по правата за втората точка. Послева непредизвикана грешка от българина от сечен бекхенд, а след при следващата точка негов удар бе повдигнат от мрежата и Ханфман завърши с форхенд уинър за 30:30. Все пак Гришо стигна до точка за пробив след форхенд в аут от опонента. Тя бе грабната след излизане на мрежата от германеца и неуспешно дроп-воле.

2:0 - ретур в аут, а след това хубав уинър от Григор - 30:0. Зрелищна размяна на остри диагонали, спечелена в близост до мрежата от Димитров за 40:0. Пробивът бе затвърден след много фина и красива къса от Гришо.

3:0 (пробив) - Ханфман отново излезе на мрежата и отново бе надигран за 0:15. Последва непредизвикана грешка от бекхенда му за 0:30. При 15:30 германецът допусна двойна грешка и даде две точки за нов пробив пред Димитров. Първата бе неутрализирана с ас, но при втората Ханфман допусна още една двойна грешка и подари гейма на българина.

4:0 - Ханфман рискува и сбърка ретура си на втори сервис в мрежата, а след това последва бомбен начален удар и нов ретур в мрежата за 30:0. Послевда лош контакт на ракетата му с топката и ретур в аут на втори сервис. Пробивът бе затвърден на 0 след красив бекхенд, превърнал се в уинър.

5:0 (пробив) - при 15:0 Григор вкара мощен плосък бекхенд, след който опонентът прати топката в мрежата - 15:15. Последва непредизвикана грешка от бекхенда на германеца в мрежата за 15:30, но и хубаво проведена атака, завършила с форхенд уинър по обратния диагонал - 30:30. Димитров бе агресивен и принуди съперника да сбърка бекхенда си по правата, с което стигна и поредна точка за пробив. След двойна грешка тя бе реализирана.

6:0 - Гришо набързо поведе с 30:0 след агресивна игра и ас. Последва грешка от бекхенда на германеца, а след още една такава българинът спечели разгромно срещата.

Преди Григор Димитров - Яник Ханфман

Програмата на корт Grandstand започва в 17:00 часа с мача Мария Сакари - Ана Калинская*. След тях идва ред на Алекс де Минор - Ян-Ленард Щруф, а третият мач на корта противопоставя Хуберт Хуркач и Себастиан Корда. Чак след трите споменати двубоя идва ред на Гришо.

Срещу него е 32-годишният Ханфман. Германецът се намира под номер 56 в световната ранглиста, като най-доброто му класиране е 45-а позиция - през юли 2023 година.

За да стигне до третия кръг, Ханфман спечели две трисетови битки с обща продължителност близо 5 часа. Той бе аутсайдер и срещу Емил Руусувуори, и срещу Адриан Манарино, но сломи и двамата в тежки сблъсъци.

Григор Димитров също имаше много сериозно изпитание, но преодоля Алехандро Табило след обрат в мач, продължил два часа и половина. Гришо изоставаше с 4:5 (и 0:1 в сетовете) в тайбрека на втория сет при два сервиса за чилиеца, който подаваше безгрешно в първите две части, но българинът показа характер и обърна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички