Страхотен! Григор Димитров с изненадващо мощен сервис - сломи играч от топ 15, чака Алкарас в Шанхай (ВИДЕО)


Страхотен! Григор Димитров с изненадващо мощен сервис - сломи играч от топ 15, чака Алкарас в Шанхай (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

13174 0

Първата ракета на България Григор Димитров се справи с Карен Хачанов и се класира за 1/8-финалите на надпреварата в Шанхай, част от сериите "Мастърс 1000". Гришо, който е под номер 19 в световната ранглиста, победи 14-ия в света за близо два час игра с 2:0 сета (7:6(6), 6:4).

В следващата фаза 32-годишният българин може да срещне лидера в основната схема - Карлос Алкарас. За целта испанецът трябва да се справи с намиращия се под номер 33 в световната ранглиста британец Даниел Еванс.

Това бе един от най-силните мачове на Григор, когато говорим за сервирането му. Той записа цели 10 аса и само 1 двойна грешка (срещу 4 аса и 3 двойни грешки за съперника). Процентът вкаран първи сервис бе 67 срещу 65 в полза на Димитров, но спечелените точки на първи сервис - изумителните 85%.

Григор реализира само един от шестте си пробива, но в същото време не позволи да бъде пробит нито веднъж, като неутрализира и двата шанса за съперника. Те дойдоха в един гейм и бяха поредни.

Още в първия сет българинът видимо бе по-добрият на корта, но така и не успяваше да пробие. В крайна сметка се стигна до тайбрек, а тъкмо след като направи минипробив за 2:0, мачът бе прекъснат за 56 минути - поради дъжд и докато покривът бъде спуснат.

Във втория сет разликата бе от само един пробив, дошъл в петия гейм. Въпреки това в нито един момент Хачанов не притесни Григор на негов сервис, като три от подаванията на българина бяха грабнати на 0.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор започна с вкарани първи сервиси и след ретур в мрежата и ас поведе с 30:0. В следващите две точки се стигна до разигравания, като при първото Димитров сбърка в аут, а при второто имаше огромен късмет с филето на мрежата, което му осигури точката за 40:15. Последва мощен първи сервис, излизане на мрежата и стоп-воле, но Хачанов показа завидна скорост и отвърна с къса по острия диагонал (40:30). Всичко приключих с бекхенд по правата, завършил в мрежата.

1:1 - след няколко удара в аут на българина изглеждаше сякаш подаването ще бъде спечелено на 0 от руснака. Тогава обаче се прояви страхотния бекхенд с една ръка на Гришо, който му спечели точка по правата. Последва обаче ретур в аут и край на гейма.

2:1 - Гришо поведе с 15:0 след отличен сервис и форхенд по обратния диагонал, а след ретур в мрежата се стигна и до 30:15. Хачанов показа отлична защита и затрудни Димитров, който трябваше да изпълни никак не лесен смач, за да си заслужи точката за 40:15. Геймът приключи на 30 с нов смач след опит за прехвърлящ удар от съперника.

2:2 - след по-продължително разиграване Григор грабна точката след страхотен минаващ форхенд удар. Последва пресилена топка в аут и 0:30 - първи момент на по-сериозно напрежение за подаващия. Последваха ретур в мрежата и доста интересна точка, при която Димитров хвана наглед невъзможни топки и се справи със смач, за да стигне и къса, но накрая я прати в аут - 30:30. Впоследствие се стигна и до първия дюс в срещата, а след грешка от бекхенд в мрежата - и до дебютната точка за пробив. Хачанов обаче излезе на мрежата и се справи добре с опитите за минаващи удари - нов дюс. Непредизвикана грешка от форхенд в аут осигури втора точка за пробив, но и тя бе неутрализирана след излизане на мрежата след силен сервис. След това руснакът стигна до точка за гейма и след методично проведена атака завърши с форхенд уинър по правата.

3:2 - Григор стигна къса от неизгодна позиция и измъкна точката от Хачанов след зрелищна размяна на удари от мрежата. Последва убедителен сервис, плитък ретур и форхенд уинър по правата за 30:0, а след ас се стигна и до 40:0. При последната точка игра на втори сервис, но въпреки това излезе на мрежата и взе подаването си на 0.

3:3 - първата двойна грешка в мача бе от Хачанов за 15:15. При 30:30 Димитров игра на втори сервис на съперника и се стигна до разиграване, но този път филето на мрежата не бе на страната на българина и върна топката в полето му. Геймът приключи с ретур в аут.

4:3 - при 15:15 последва бомбен първи сервис, изключително плитък ретур и безпроблемен завършек от българина за 30:15. Много остър и дълбок ретур на втори сервис направи резултата 30:30. Последва обаче още един страхотен първи сервис, с който съперникът бе изваден от корта, а след това и уинър по обратния диагонал. Впоследствие се стигна и до първи дюс при подаване на българина след форхенд в мрежата. Рисковано излизане на мрежата от Гришо, но за щастие минаващият удар излезе в аут. Игра на втори сервис, дълбоки удари от съперника и грешка в мрежата за нов дюс. Отново игра на втори сервис, руснакът водеше разиграването, но допусна грешка от форхенд в аут, като опита да обърне посоката и осигури нов геймбол за подаващия. Този път геймът свърши след форхенд в мрежата - Хачанов остава без точка за пробив.

4:4 - ретур в мрежата, а след това аут от бекхенд по правата - 15:15. При 15:30 Хачанов имаше предимството и излезе на мрежата, но стоп-волето му излезе в аут и осигури две точки за пробив пред българина. Първата бе пропиляна след сечен бекхенд по правата в аут, а втората след ас - дюс. Последваха още две бързи точки и руснакът си взе гейма след ретур в мрежата.

5:4 - при 15:0 Димитров стигна къса и я подсече неспасяемо за контра къса - изключително красиво изпълнение за 30:0, което му спечели аплодисментите от зрителите. Директна точка от сервис направи резултата 40:15, а геймът завърши с ас.

5:5 - ретур в аут, а след това Хачанов спря играта, за да поиска намеса на технологията. Оказа се, че е прав и Гришо е пласирал нов ретур в аут - 30:0. Последва впечатляващ уинър от форхенд по правата от българина от трудна ситуация (30:15). В следващото разиграване хасковлията пресили своя форхенд и даде две точки за спечелването на гейма при 40:15. Всичко приключи с ас.

6:5 - контра пие за 0:15, но и веднага след това ас за 15:15. Последва зрелищно разиграване, в което Хачанов успя да се задържи и да спечели точката след форхенд по острия диагонал. Ситуацията стана критична, след като Григор игра на втори сервис и сбърка бекхенд в мрежата, давайки две точки за пробив на руснака в най-неподходящия момент. След настоятелни атаки по бекхенда на Димитров той издържа, а в първия момент, в който Хачанов обърна посоката - сбърка в аут по широчината. Втората точка за пробив също бе неутрализирана след изящна къса топка - дюс. Последва ретур в мрежата, а след това такъв и в аут, като Гришо се измъкна от много трудна ситуация.

6:6 - геймът започна с ретур в мрежата, а след това и бърза грешка от форхенда на Григор - 30:0. Мощен първи сервис накара руснака да опита къса, но тя се спря в мрежата (30:15). Последва по-дълго разиграване, в което българинът се задържа със страхотна защита, но накрая сбърка форхенд по правата при най-високата част на мрежата - 40:15. След двойна грешка се стигна до 40:30. Последва зрелищно разиграване, приключило с опит за прехвърлящ удар от българина и добър остър отговор от съперника.

ТАЙБРЕК

7:6 (8:6) - тайбрекът започна с ас от Димитров. След отлично изградена атака българинът направи страхотно воле и записа първи минипробив (2:0). След това започна леко да вали и мачът бе паузиран. След малко над 56 минути той бе подновен.

Хачанов сервира убедително и взе първа точка след успешна комбинация. Последва двойна грешка от Гришо и минипробивът бе върнат (2:2). Размяната на полетата дойде при 4:2 след грешка в аут от руснака. Той поиска технологията да се намеси, но сам не вярваше в успеха. Въпреки изумителната защита на българина Хачанов взе следващата точка.

След по-продължително разиграване от 23 удара минипробивът бе върнат след грешка в аут (4:4). Последва рисковано излизане на мрежата, стоп-воле, което бе бързо стигнато от Хачанов, но при размяната на удари на мрежата Григор надделя (5:4).

Директна точка от сервис, а след това и сечен бекхенд в мрежата след по-продължително разиграване и напрежението бе от страната на Григор при 5:6. След мощен сервис и ретур в мрежата сетболът бе неутрализиран (6:6), а след това българинът стигна до такъв от своя страна. Аут от изгодна водеща позиция - непредизвикана грешка, подари сеа на Гришо при 8:6 в тайбрека.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - още първото разиграване впечатли - красиви остри удари от бекхенд страната, страхотна защита, хванат смач на Гришо от Хачанов, а всичко завърши с неуспешен опит за къса от българина (15:0). Руснакът стигна до 40:15 и два геймбола, като се възползва от втория без особено напрежение.

1:1 - неуспешен опит за минаващ удар от много трудна позиция даде първата точка в гейма за Хачанов. След аут от руснака и много силен уинър от форхенд при по-повдигната топка от съперника обаче Григор поведе с 30:15, след което последва и ретур в аут за 40:15. Съперникът стигна до още една точка, но всичко приключи след отличен форхенд на Димитров.

1:2 - изумителна защита от българина, след която излезе на мрежата, но там Хачанов блесна с впечатляващ минаващ удар, изпипан до последния сантиметър. След ас поведе с 30:0. Последва двойна грешка, но въпреки това подаването бе взето след ретур в мрежата.

2:2 - отлични първи сервиси позволиха на Григор да поведе набързо с 40:0 - два аса, вторият от които при над 220 км/ч. Всичко приключи с още един ас.

3:2 (пробив) - след нова класна размяна на удари Григор излезе на мрежата и принуди Хачанов да прати топката в аут по широчината. След нова методично проведена атака българинът поведе с 0:30. При 15:30 той организира методично с форхенд удари нова атака, която завърши с безмилостен уинър, за да стигне до две точки за пробив. Първата бе неутрализирана със смач от основната линия, но втората бе грабната след излизане на мрежата от Хачанов и страхотен минаващ удар по правата. Руснакът не сдържа нервите си и запрати ракетата си в земята.

4:2 - въпреки че се стигна до разигравания при първите две точки, Димитров ги взе след стабилна игра. Последва и ас, след което и подаването бе спечелено на 0, а пробивът бе затвърден.

4:3 - геймът започна с ретур в аут (15:0). Във втори пореден случай подаващият спечели на 0, след като и Хачанов бе категоричен в сервис-гейма си.

5:3 - Хачанов поведе с 0:15, но последваха отлични първи сервиси от Димитров, с които поведе с 40:15 и дори бе отсъдена негова топка вътре за спечелване на гейма. Руснакът обаче оспорва и се оказа прав - корекция и 40:30. Все пак всичко приключи с директна точка от сервис.

5:4 - първата точка бе за Григор след много дълбок ретур, който затрудни съперника (0:15). Последваха две успешни излизания на мрежата за Хачанов - първото приключило със смач, а второто - с грешка в мрежата от Димитров. Ас направи резултата 40:15, а след това подаването бе безпроблемно спечелено.

6:4 - решаващият гейм започна с ас, а след това и пласирана точно на аутлинията топка, която се оказа невъзможна за Хачанов. Бързите точки след страхотните сервиси продължиха и два смача бяха необходими за 40:0 и три мачбола. Ретур в аут и срещата приключи.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След Григор Димитров и Карен Хачанов на корта излизат последователно: Диего Шварцман - Тейлър Фриц (не преди 08:30), Карлос Алкарас - Даниел Еванс (не преди 13:30 часа) и Стефанос Циципас - Уго Юмбер.

Победителят от дуела на българина и руснака пък в следващата фаза ще се изправи срещу първия поставен в схемата Алкарас или срещу световния номер 33 Еванс, ако съумее да поднесе изненадата.

Това ще бъде трети дуел между двамата, като до момента Гришо е спечелил предишните две срещи (с 2:0 във Виена през 2020 година и с 2:1 в Париж през следващата година). През 2018-а пък българинът побеждава и в демонстративен двубой с 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички