Става интересно: Австралия екстрадира Новак Джокович, президентът на Сърбия Вучич се ядоса


Става интересно: Австралия екстрадира Новак Джокович, президентът на Сърбия Вучич се ядоса
Снимка: Getty Images/Guliver

8215 0

Австралия ще депортира световния номер едно в света на тениса Новак Джокович с мотива, че сърбинът не е изпълнил строгите изисквания за влизане в страната по време на пандемията и не е ваксиниран.

Ноле не можа да предостави сертификат за пълна ваксинация или медицинско доказателство, че е освободен от ваксина по медицински причини. Тенисистът бе кацнал в Мелбърн, за да защити титлата си от Australian Open, но в крайна сметка няма да има тази възможност:

"Правилата са правила и няма специални случаи", каза премиерът Скот Морисън, след като беше отказана виза на Джокович и той беше задържан на летище Туламарин в Мелбърн за една нощ.

34-годишният №1 в света отказа да каже дали е ваксиниран, въпреки че многократно преди това е изразявал съпротива срещу ваксинирането. Той се е заразявал с Ковид-19 поне веднъж!

Всички участници в първия турнир от Големия шлем за 2022 г. трябва да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19 или да имат документ за освобождаване от ваксина по медицински причини, който ще бъде проверен от две групи от независими експерти.

Австралийските гранични служители разпитаха спортната звезда и отнеха визата му, позовавайки се на неуспех да "предостави подходящи доказателства, за да изпълни изискванията за влизане". Джокович бе задържан на летището за една нощ и в крайна сметка беше преместен на друго място в очакване на депортация.

В същото време, отказът от виза на Новак Джокович е напът да се превърне в международен политически скандал.

"Цяла Сърбия е с теб и... нашите власти предприемат всички мерки, за да приключи възможно най-скоро това малтретиране на най-добрия тенисист в света", каза президентът Александър Вучич след разговор с Джокович по телефона. "В съответствие с всички стандарти на международното публично право, Сърбия ще се бори за Новак Джокович, ще търси справедливост и истина".

Бащата на Джокович повтори този националистически тон, твърдейки, че синът му е бил "държан в плен в продължение на пет часа" на летището в Мелбърн и трябва да се върне у дома, за да го посрещне като герой.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички