Изключения за богатите и известните или друго: Австралия и половин свят срещу Джокович преди Australian Open


Изключения за богатите и известните или друго: Австралия и половин свят срещу Джокович преди Australian Open
Снимка: Getty Images

1912 0

Австралийците реагираха гневно на новината, че световният номер 1 в тениса Новак Джокович ще играе на Откритото първенство на Австралия (Australian Open), след като бе освободен от ваксинационните правила. Състезателите, щабовете и всички останали трябва да бъдат ваксинирани или да бъдат освободени чрез медицински документ, който да бъде издаден при сърдечни проблеми, други здравословни състояния или скорошно прекарване на вируса.

Новак не поясни как е получил разрешение да участва, не е казал конкретно дали се е ваксинирал, но през миналата година призна, че е срещу ваксинацията.

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън сподели, че всяко лице трябва да отговаря на изискванията и че граничните власти може да не се съобразят с решението на здравните власти на щата Виктория и да върнат Джокович обратно в Сърбия, без да го допуснат.

Организаторите сподели, че защитаващият титлата си шампион не е получил специално отношение, но решението вбеси много австралийци. В страната има бум на коронавируса за първи път, след като преди време бе сред страните, които се справяха най-стриктно и успешно с вируса.

Над 90% от населението на Австралия (над 16 години) е напълно ваксинирано, но някои хора все още не могат да пътуват заради мерките. Морисън подчерта, че Джокович няма да получи различно отношение, ако не представи необходимото доказателство.

Мнението му обаче идва в разрез с думите му от вторник (4 януари), когато той посочи, че правителството на щата Виктория е осигурило за сърбина освобождаване от ваксинационните правила, за да влезе в страната и че властите ще действат спрямо това решение.

Още преди много австралийци обвиняваха правителството, че позволява на богатите и известните да правят, каквото си поискат, докато обикновените хора остават разделени от болни и умиращи свои близки. "Не ми пука колко добър тенисист е той. Ако отказва ваксина, не трябва да участва" - сподели д-р Стивън Парнис в Туитър.

Някои от колегите на Джокович също коментираха - първата ракета на Австралия Алекс де Минор лаконично заяви: "Мисля, че това е много интересно. Това е всичко, което ще каза". Род Лейвър пък сподели, че причината за освобождаването от ваксината трябва да бъде направена публична, защото ситуацията "може да стане грозна".

Позицията на Джокович още отпреди накара едни да го мразят, а други да го обичат. Попадна и в много групи за конспирации, в които се възхищаваха на позицията му. Дори неговата съпруга изигра своята роля, когато сподели публично, че 5G има нещо общо с коронавируса.

Все още се очаква развитие по случая. Не е невъзможно Джокович наскоро да е имал положителна проба за коронавирус и именно чрез това да се е освободил от задължителната ваксина - "скритият" фактор, който оневинява сърбина и прави обвиненията към него безпочвени. Същинската част от Откритото първенство на Австралия (Australian Open) ще се проведе от 17 януари до 30 януари.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички