След нов инфарктен обрат Григор Димитров си прокара път към 1/2-финалите в Индиън Уелс!


След нов инфарктен обрат Григор Димитров си прокара път към 1/2-финалите в Индиън Уелс!
Снимка: Getty Images

24530 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров постигна нов инфарктен обрат и надви 12-ия в света Хуберт Хуркач с 2:1 сета (3:6, 6:4, 7:6(2))в мач от 1/4-финалите на турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиън Уелс. По този начин българинът се класира за полуфиналната фаза на надпреварата, където ще влезе в спор с Камерън Нори за място на големия финал.

След като на осминафиналите отстрани световния №2 Даниил Медведев с изумителен обрат, сега Гришо отново отстъпи първия сет, за да спечели следващите два и да направи победата си още по-сладка. Българинът, който до момента не се бе изправял срещу Хуркач, имаше сериозни затруднения с началния сервис на съперника.

Пробив в края на първия сет постави Гришо в трудна ситуация, но във втората част българинът намери сили да пробие шампиона от Мастърс турнира в Маями. В третата част Григор поведе с пробив и при 5:3 сервираше за мача, но Хуркач успя да върне пробива и да вкара мача в тайбрек.

В тайбрека обаче Гришо беше безпогрешен и не остави никакви шансове на Хуркач, давайки му само две точки. Така в събота Григор ще се изправи срещу Камерън Нори, който по-рано днес отстрани Диего Шварцман в експресна двусетова победа. А ето как се разви срещата между Григор и Хуркач по геймове:

СЕТ 1 

0:1 - Мачът започна на сервис на Хуркач, който се справи отлично на началния си удар и спечели подаването си на 15.

1:1 - Григор Димитров също започна перфектно на начален сервис и не даде точка на съперника си.

1:2 - Хуберт Хуркач продължи да сервира много силно, като Григор имаше сериозни затруднения да вкара ретурите си в корта. Полякът не даде точка на Гришо в много бърз гейм, в който сервисите му свършиха цялата работа.

2:2 - Хуркач поведе с 15:30, но Гришо успя да спечели три поредни точки и да вземе сервис гейма си.

2:3 - Димитров все още имаше затруднения с началния удар на съперника, но постепенно започна да го връща в корта. Българинът стигна до 30:30, а след това се стигна до две по-дълги разигравания, които бяха спечелени от Хуркач.

3:3 - Григор поведе с 40:0 след два удара на Хуркач в мрежата и един ретур изкаран в аут. След това обаче българинът се отпусна и обърка два лесни смача на мрежата, с които частично върна поляка в гейма. От третия път българинът затвори подаването си.

3:4 - Пореден много силен сервис гейм за Хуркач, който не даде точка на съперника. От началото на мача полякът е дал само една точка на Григор, когато влезе първият му сервис.

3:5 (пробив) - Григор се пропука на свой сервис в най-неподходящия момент. Българинът влезе в маратонски гейм, продължил над 8 минути. Гришо имаше три геймбола, но не успя да ги реализира. Същият брой точки за пробиви имаше и Хуркач, но полякът се справи от третия опит и проби българина.

3:6 - И в този гейм Гришо не намери отговор за сервисите на Хуркач, които му създаваха неприятности от началото на мача. Полякът спечели гейма на 15 и затвори първия сет.

СЕТ 2

1:0 - Григор Димитров стартира ударно втория сет, спечелвайки първия гейм на нула.

2:0 (пробив) - Българският тенисист най-после се добра до брейкбол в мача, като трябваше да се потруди доста за него. Гришо изостана с 15:40 в гейма, но изравни, а след това отрази още един геймбол на Хуркач, преди да си завоюва точка за пробив и да я реализира.

2:1 (пробив) - Хуркач реагира веднага на допуснатия пробив, като притисна Гришо и показа класен тенис, за да върне пробива. Полякът се нуждаеше от само една точка за пробив, за да я реализира.

2:2 - Григор стигна до равенство 40:40, но Хуркач не му позволи да се добере до нов брейкбол и възстанови равенството в сета.

3:2 - Димитров поведе с 40:0, след което Хуркач записа една точка с уинър от ретур. При втория геймбол обаче Гришо беше безгрешен.

3:3 - Гейм на 15 за Хуркач.

4:3 - Григор сам се въвлече в неприятности, след като допусна двойна грешка (четвърта за него в мача срещу нула за съперника). Хуркач поведе с 15:40 и получи два брейкбола. Гришо обаче ги отрази, а след това успя да измъкне подаването си хладнокръвно.

4:4 - Пореден безкомпромисен сервис гейм от Хуркач, който спечели подаването си на нула.

5:4 - Григор взе сравнително лесно подаването си, давайки само една точка на Хуркач.

6:4 (пробив) - След много дълъг и оспорван гейм Хуркач се пропука и не успя да си вземе подаването. Григор Димитров направи всичко по силите си, за да пробие съперника. И успя, макар и решаващият сетбол да бе спечелен сериозно с помощта на мрежата.

СЕТ 3

1:0 - Димитров и Хуркач започнаха да влизат в по-дълги разигравания с размяна на повече удари от основната линия. Полякът опитваше да изостри играта, но Гришо показа отлична защита и спечели гейма си на 15.

1:1 - Гейм на 15 за Хуркач.

2:1 - Много труден сервис гейм за Григор, в който изостана с 15:40. Българинът обаче отрази и двата брейкбола с феноменална игра, като направи едно фантастично воле, което накара дори и Хуркач да го аплодира. 

2:2 - Безупречен сервис гейм за Хуркач, спечелен на нула.

3:2 - Григор взе подаването си, давайки само точка на съперника.

4:2 (пробив) - След много дълъг и оспорван гейм Григор се пребори за така важния пробив. Българинът пропиля един брейкбол, но след това си осигури нов, който вече беше оползотворен.

5:2 - Безпогрешен Григор затвърди пробива с категоричен сервис гейм, спечелен на 15.

5:3 - Гейм за Хуберт Хуркач на нула.

5:4 (пробив) - Григор сервираше за мача, но Хуркач намери сили да върне пробива в последния възможен момент, пробивайки на 30.

5:5 - Гейм на 30 за Хуркач.

6:5 - Григор Димитров измъкна подаването си, спечелвайки гейма на 15. В хода на гейма обаче българинът правеше гримаси, като изглеждаше, че изпитва болки в ръката. Те все пак не му попречиха да спечели убедително сервис гейма си.

6:6 - Гришо опита да се вкопчи в сервис гейма на Хуркач, но ударите на поляка продължиха да влизат с лекота. Стигна се до равенство 40:40, след което полякът затвори гейма в своя полза.

7:6 (тайбрек) - Тайбрекът започна на сервис на Григор, който не можа да вкара първия сервис, а след това изкара топка в аут. Българинът обаче бързо се съвзе и върна минипробива, а след това добави още един, повеждайки с 2:1. Гришо съумя да затвърди преднината си от минипробив с трета точка на сметката си, дошла след стоп воле.

Българският тенисист записа четвърта поредна точка и поведе с 4:1 в тайбрека. Едва в шестото разиграване в тайбрека Хуркач спечели точка на свой сервис за 4:2. Веднага след това обаче полякът отново се пропука и допусна нов минипробив за 5:2. Оттам нататък нещата отидоха на ракетата на Григор, който не сбърка - взе и двете точки на свой сервис и затвори мача.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

За пръв път в кариерата си Григор Димитров ще играе на 1/4-финал в Индиън Уелс, след като отстрани трима топ тенисисти. Във втори кръг българинът се справи с Даниел Алтмайер, след това отстрани Райли Опелка, за да дойде и паметният обрат срещу световния номер две Даниил Медведев.

След 1/8-финалния мач самият Медведев посочи Григор като фаворит за трофея. Руснакът обяви, че ако Гришо продължи да играе на турнира както е играл срещу него,  то няма кой да го спре. Руснакът заяви, че такава съпротива не е срещнал дори и на US Open, където на финала победи Новак Джокович.

Следващото препятствие на Григор е Хуберт Хуркач, който е 12-и в света. 24-годишният поляк спечели турнира от сериите Мастърс 1000 в Маями и със сигурност ще иска да добави още един Мастърс към витрината си. Това ще бъде първа среща между Хуркач и Димитров, които не са играли един срещу друг до момента.

Двубоят между Хуркач и Димитров е втори по програма на корт 1, където първи ще играят Камерън Нори и Диего Шварцман, които са потенциални съперници на българина на 1/2-финалите. Мачът между Нори и Шварцман ще започне в 21.00 часа българско време, а след тях ще излязат на корта и Григор и Хуркач, като мачът се очаква да започне след 22.30 часа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички