Вдъхновен Григор Димитров сътвори фамозен обрат и подчини Даниил Медведев!


Вдъхновен Григор Димитров сътвори фамозен обрат и подчини Даниил Медведев!
Снимка: Getty Images

26852 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа една от най-големите победи в кариерата си, след като сътвори фамозен обрат срещу световния номер две Даниил Медведев. Българинът победи шампиона на US Open в трисетов трилър (6:4, 4:6, 3:6), в който най-оспорван се оказа вторият сет, когато двамата тенисисти си размениха цели седем пробива.

След 2 часа и 16 минути на корта Гришо пречупи коравия Медведев, който показа, че също може да допуска спадове в играта си. Руснакът изглеждаше абсолютно непробиваем през първия сет, когато постигна пробив още в първия гейм, а след това беше като стена - връщаше всичко и не позволяваше на Димитров да разгърне играта си.

Втората част започна отново с пробив за Медведев, но Гришо веднага го върна. След това обаче последваха два поредни пробива за руснака, с което изглеждаше, че мачът е приключил и няма връщане назад за Димитров. Не на това мнение обаче беше българинът, който започна да играе още по-силно и да принуди Медведев да прави по-често непредизвикани грешки.

От средата на втория сет Григор спечели осем поредни гейма, като това се случи благодарение на много силната игра на българина, но и на спад в играта на Медведев, който вкарваше много малък процент първи сервис и правеше твърде много непредизвикани грешки. В третия сет Григор продължи да доминира и поведе с два пробива. В края на сета Медведев върна единия пробив, но Гришо беше безкомпромисен и затвори мача в своя полза.

Това е едва втора победа за Григор срещу този съперник, като първата дойде през далечната 2017-а. Медведев е побеждавал българина три пъти. Гришо обаче за пръв път побеждава руснака на твърди кортове. Българинът ще играе за пръв път на 1/4-финал на Мастърс турнира в Индиън Уелс, където негов съперник ще бъде Хуберт Хуркач.

СЕТ 1

0:1 (пробив) - Още в първите точки Григор и Медведев влязоха в дълги разигравания, показвайки, че нямат притеснение да играят с размяна на много удари от основната линия. Григор поведе с 30:0 в откриващия си сервис гейм, като за втората точка трябваше да се потруди доста - общо 27 удара от двамата. Медведев изравни резултата в гейма, преди Григор да вземе ново дълго разиграване с 21 удара. Медведев обаче показа брутална защита и безпогрешност, за да обърне гейма в своя полза и да открие мача с пробив.

0:2 - Гришо опита да се противопостави на Медведев и веднага да върне инкасирания пробив, но руснакът показа стабилност в първия си сервис гейм в мача. Българинът впечатли с бекхенд уинър по правата, стигна до 30:30, но след това Медведев взе нещата в свои ръце и затвърди пробива.

1:2 - Уверено подаване за Григор Димитров, който спечели първия си гейм в мача на 15.

1:3 - Българинът поведе с 30:0, а след това се добра и до точка за пробив при 40:30, но Медведев беше безгрешен - притисна съперника си с мощни сервиси и успя да спечели подаването си.

3:4 - Три бързи гейма, в които не се стигна до пробиви, като и трите гейма бяха спечелени на 30.

3:5 - Медведев продължи да играе изключително агресивно и залепен за основната линия, което не позволяваше на Григор по никакъв начин да го притисне. Българинът от време на време опитваше къси топки, но те бяха достигани с лекота от руснака. Пореден лесен гейм за Даниил, спечелен на 15.

4:5 - Григор трябваше да излиза от много трудна ситуация в гейма, след като Медведев поведе с 15:40 и си осигури два сетбола. Българинът обаче ги отрази, а след това с известни трудности успя да спечели подаването си и да си осигури още един шанс за завръщане в сета.

4:6 - Даниил Медведев беше безгрешен и в сервис гейма си за спечелването на сета, като взе подаването си на нула.

СЕТ 2 

0:1 (пробив) - Григор стартира с положителна нагласа втория сет и отново потърси разнообразие в играта, с която да пропука "стената" от другата страна на корта. Две чудесни излизания на мрежата спечелиха две точки за българина, но след това се стигна до ново дълго разиграване с 36 удара, в което Медведев върна абсолютно всичко, за да дочака грешка от Гришо. Руският тенисист се възползва от набраната инерция и проби българина.

1:1 (пробив) - Григор Димитров показа страхотна игра и върна пробива. Неговият опонент реши да смени тактиката си и опита да излиза на мрежата, което не му се отрази добре. Гришо успя да спечели брилянтна точка с удар между краката, с което си осигури два брейкбола. При първата точка за пробив българинът пробва комбинация ретур-мрежа, но не се получи. От втория опит обаче Григор стигна до къса топка и я завърши, намирайки линията.

1:2 (пробив) - Димитров тотално се пропука на свой сервис и Медведев успя да възстанови преднината си от пробив за отрицателно време. Руснакът спечели сервис гейма на Григор на нула.

1:3 - Григор опита отново да притисне Медведев на негов сервис, но този път руснакът затвърди пробива си, печелейки подаването си на 30.

1:4 (пробив) - И в този гейм Медведев беше като стена, която връщаше всичко. Нервите на Григор не издържаха и българинът се предаде, допускайки нов пробив.

2:4 (пробив) - Григор се отпусна и започна да играе без напрежение, което веднага даде резултат. Българинът започна да пуска ръката и поведе с 0:40. Първият брейкбол беше отразен от Медведев, но вторият беше директно подарен от руснака с двойна грешка.

3:4 - Медведев допусна спад в играта си, като направи четири поредни непредизвикани грешки. Определено най-слабият период в мача за руснака, заедно с предходния гейм.

4:4 (пробив) - Медведев продължи да играе слабо и да прави твърде много грешки. Григор се възползва от слабия период на руснака, за да върне и втория пробив с отлична игра и гейм на 30.

5:4 - Страхотен сервис гейм за Григор, спечелен на нула. Много високо равнище на игра за българина, който сервираше перфектно.

6:4 (пробив) - Добрата игра на Гришо продължи и в този гейм и си заслужи победата в сета. Българинът поведе с 40:30 на сервис на Медведев и се възползва от единствения си брейкбол, за да направи нов пробив и да вкара мача в трети сет.

СЕТ 3

1:0 - Григор се разигра и започа да задава темпото в мача. Българинът не се притесняваше да влиза и в дълги разигравания, където само преди няколко гейма Медведев беше абсолютен господар. Методично Гришо печелеше разиграване след разиграване, за да спечели подаването си на нула.

2:0 (пробив- Даниил Медведев отне от скоростта на началния си сервис, за да може първият му сервис да влиза в корта. Във втория сет той вкара едва 29% от първите си сервиси, което беше основният проблем в играта му. Това беше до известна степен коригирано, но по-слабият начален сервис позволи на Григор да натиска на ретур. Непредизвиканите грешки на Медведев пък продължиха да валят една след друга, което даде два брейкбола на Гришо. Първият беше отразен, но при втория руснакът допусна двойна грешка и бе пробит.

3:0 - Григор продължи да доминира и затвърди пробива, спечелвайки подаването си на 30. Българинът спечели осми пореден гейм, а 28 от последните 36 точки са в негова полза.

3:1 - Даниил Медведев най-после се съвзе и спечели гейм. Руснакът прекъсна серията от осем гейма на Гришо, като му поведе с 0:40. Григор обаче не се отказа и докара гейма до 30:40, но след това последва ас от ракетата на Медведев.

4:1 - Пореден страхотен сервис гейм за Григор Димитров, който не остави шансове на Медведев. Гейм на 15.

5:1 (пробив- Даниил Медведев продължи да играе под равнището си и да допуска твърде много грешки, докато от другата страна Григор твореше чудеса с ракетата си. Руснакът си изля гнева върху ракетата, но това не промени факта, че Григор го проби за втори път в сета

5:2 (пробив) - Медведев не се отказа и намери сили да върне единия пробив. Руснакът направи силен гейм и проби Гришо на 15.

5:3 - Гейм на 30 за Медведев.

6:3 - Безкомпромисен Григор Димитров не остави шансове на Даниил Медведев и спечели гейма на нула! 

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

За пръв път в кариерата си Григор Димитров достигна до 1/8-финалите на Мастърс турнира в Индиън Уелс. До момента българинът не беше преминавал 1/16-финалната фаза, но през тази година го стори след победи над Даниел Алтмайер във втори кръг и Райли Опелка в трети кръг, като и двата мача бяха спечелени в два сета.

Следващото изпитание за Григор обаче е изключително сериозно: Даниил Медведев е №2 в света и съвсем наскоро спечели US Open, спирайки Новак Джокович в мечтата му за календарен Шлем. Гришо добре познава този съперник от четирите срещи помежду им. Първата завършва с победа за Григор в Лондон през 2017-а, но следват три загуби.

Българинът е губил от Медведев на два пъти през 2019-а - във Вашингтон и на US Open, където руснакът отстрани българина на полуфиналите. Тогава Медведев показа защо е по-голямо препятствие за Григор от Федерер. Последната среща между двамата бе през август тази година в Синсинати, където Медведев спечели с 6:3, 6:3.

Днешният двубой между Димитров и Медведев е втори по програма, като преди тях на корта ще излязат Каспер Рууд и Диего Шварцман. Техният мач трябва да започне точно в 21.00 часа българско време, което означава, че срещата Димитров - Медведев ще започне не по-рано от 22.30 часа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички