След близо 2 часа и половина: Джокович сломи Димитров в изключително нервен мач (ВИДЕО)


След близо 2 часа и половина: Джокович сломи Димитров в изключително нервен мач (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10514 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от Мастърс 1000 надпреварата в Рим. Хасковлията бе отстранен в третия кръг от все още световния номер 1 Новак Джокович. Сърбинът надделя в три сета - 6:3, 4:6, 6:1 в отделните части, за 2 часа и 20 минути игра!

Голямата разлика между двамата дойде от процента вкаран първи сервис. Видимо бе, че когато той влиза и двамата печелеха подаванията си далеч по-лесно, а когато не влизаше - изпитваха затруднения. За съжаление, Джокович, който не убеди с толкова категорична игра, по-често намираше първия си сервис, докато Григор твърде често бъркаше.

В първия и третия сет хасковлията допускаше и твърде много непредизвикани грешки. В първата част до голяма степен това бе продиктувано и от нервите, които изразходи българинът.

До голяма степен в тази насока бе тръгнала и втората част, като на старта ѝ бе пикът на напрежението за българина. При 1:1 гейма и 30:15 за Джокович той допусна двойна грешка. След нея запрати топката нервно нагоре, което му донесе освирквания.

Малко след това влезе в спор със съдията на стола, като заяви, че реферът на линията е определил дадена топка в аут, но подобно нещо не се чу ясно, а според арбитърът изобщо не е било изричано. Геймът приключи с пробив за сърбина, а докато се насочваше за почивка, българинът счупи ракетата си.

Постепенно обаче нервите се пренесоха при Джокович. Още от началото той изрази недоволство от това, че има твърде много клей върху основните линии. Една неотсъдена топка в аут на Димитров, след която разиграването продължи, изкара извън нерви и Ноле, като впоследствие се видя, че топката е била с твърде много в аут, за да не бъде отсъдена.

За съжаление, подемът на Григор бе временен. Той обърна втората част с два пробива в края, като дори записа и серия от 12 поредни точки. Още на старта на третата част обаче отново бе пробив, а след това тотално се срина. Любопитното е, че във всяко първо подаване на Гришо във всеки от сетовете той бе пробит.

 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (ПРОБИВ) - Ноле бе първият сервиращ, като срещата започна с негова двойка грешка, а след това и непредизвикана грешка в аут за 30:0 в полза на българина. Първото по-дълго разиграване завърши с красив бекхенд по правата на българина и той получи три точки за пробив още в първия гейм. Още една непредизвикана грешка и първият пробив дойде веднага със страхотен старт за българина.

1:1 (ПРОБИВ) - за съжаление, пробивът веднага бе върнат в огледална ситуация. След по-дълги разигравания Гришо в крайна сметка бъркаше, сервисът не вървеше и стигна до 0:40 при три точки за пробив и за Ноле. Първият бе неутрализиран с добър сервис, но втория опит за Джокович бе успешен, след като Димитров изкара още една топка в аут.

1:2 - и в третия гейм имаше проблеми за сервиращия. След добра атака на Григор и непредизвикана грешка на Ноле българинът поведе с 30:0, след което имаше късмет и филето на мрежата му помогна отново да поведе с 40:0, тъй като топката стана невъзможна за сърбина. След убедителна атака и ас първите две точки за пробив бяха неутрализирани, а впоследствие последва и ретур в аут, за да се стигне до равенство. До края Гришо не спечели повече точки, като не намираше добър ретур за сервисите на Ноле, който подобри значително нивото им.

1:3 (ПРОБИВ) - първият сервис на Григор продължаваше да не попада в целта и това затрудняваше подаването му, позволявайки на Ноле отново да поведе с 30:0. Последваха и две точки за пробив при 15:40. След най-красивото разиграване в мача до момента Димитров показа добра защита, но при последния удар от изключително трудна позиция прати топката с малко в аут.

1:4 - в трети пореден сервис-гейм на Ноле Гришо спечели първата точка, но след това сърбинът просто не грешеше и след нов ас стигна до две точки за спечелване на гейма при 40:15.

2:4 - най-сетне Григор спечели свой сервис-гейм - за първи път в този двубой, като показа по-стабилна игра в сравнение с предните разигравания и демонстрира отлична игра на мрежата.

2:5 - безупречно подаване от Ноле и Григор ще трябва да сервира за оставането си в мача. Ноле завърши гейма с много красива къса и с ас.

3:5 - геймът започна с ас, веднага след това последва двойна грешка, за да дойде и нов ас. Неуспешна къса топка от Димитров обаче завърши в аут и се стигна до ключовото 30:30. В следващото разиграване Григор тръгна да излиза на мрежата и не можа да се справи с топка, която му дойде в краката, пращайки я в мрежата. Поредният шанс за пробив в полза на Джокович обаче този път бе неутрализиран директно със сервиса. След сечен бекхенд в аут сърбинът пропиля и втория сетпойнт, който се откри. Ноле не успя и от третия му шанс след силен първи сервис и успешна игра сервис-мрежа от българина. За съжаление, Димитров не спря да осигурява тези възможности за Джокович след непредизвикани грешки, но точно при точките за пробив за българинът стабилизираше първия си сервис и ретур в аут пробвали Джокович и за четвъртия му сетпойнт. Брейкточките спряха, но маратонският гейм продължи, след като и Гришо пропиля два геймпойнта. В крайна сметка от третия път взе подаването си след топка в аут от Ноле. Геймът продължи над 10 минути!

3:6 - първият сет приключи, а голямата разлика между двамата към този момент сякаш идваше от процента вкаран първи сервис. Именно чрез подаването си Ноле не остави шанс на Димитров за връщане обратно в частта. Сетът приключи след 44 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - и в този гейм се затвърди тенденцията, когато Григор не вкарва първи сервис да има проблеми. За щастие, в него вдигна процента вкаран първи сервис и спечели подаването си на 15.

1:1 - първа успешна къса топка, изиграна брилянтно от Григор, с което поведе с 30:15 при подаването на опонента. Ас и добре изградено нападение обаче обърнаха гейма за 40:30 в полза на сърбина. Красив бекхенд по правата и последвала топка в аут доведоха гейма до "дюс". След маратонско разиграване от 27 удара, в което Димитров използва предимно сечен бекхенд по диагонала, българинът стигна и до точка за пробив, която обаче бе неутрализирана с отличен първи сервис. Впоследствие Ноле записа и две последователни точки, с които взе подаването си.

1:2 (ПРОБИВ) - Григор продължи да не вкарва първия си сервис и след двойна грешка се оказа в трудна ситуация при 0:30 и игра на втори сервис. Къса топка на Ноле го привика на мрежата, където излъга опонента си и излезе "сух" за 15:30. Пласиран удар точно на аутлинията разколеба Григор, като той претендираше и че човекът на линията е казал, че топката е в аут. Реферът обаче не се съгласи с това и пред Ноле се откриха две точки за пробив. Първата бе неутрализирана, но при втората последва непредизвикана грешка в мрежата. Отивайки към пейката за почивка, българинът счупи и ракетата си.

1:3 - Ноле поведе набързо с 40:0, но пропусна да затвори веднага гейма, след като Григор се справи добре с негова къса. Още при следващата точка обаче след добър сервис игра в посока, обратна на движението на Димитров и за българина бе невъзможно да стигне до топката.

2:3 - Гришо изглеждаше все по-изнервен и сякаш това се отрази и на играта му. Ноле поведе с 30:0, устремен към втори пробив в сета, но българинът рязко вдигна нивото и два пъти излезе на мрежата, за да изравни. След маратонско разиграване изглеждаше сякаш Григор ще спечели точката след неособено добра къса от Джокович. Димитров обаче направи много груба непредизвикана грешка и пресили бекхенда си в аут от чудесна позиция. Сърбинът не се възползва от подарения брейкпойнт и изкара ретура си в аут. Повече възможности за Ноле нямаше и Димитров спечели следващите две точки, а с това и подаването си.

2:4 - точка на Григор бе дадена като добра, но съдията от стола слезе и посочи, че е аут. Впоследствие последва и бекхенд в аут и гейм на 0 за Джокович.

3:4 - и Григор поведе с 40:0 в при своето подаване след стабилизиране на първия сервис и пети ас в мача (колкото има и Ноле). Първият сервис обаче спря да влиза и това веднага се усети, довеждайки до "дюс" този иначе наглед решен гейм. Все пак след непредизвикана грешка от сърбина и добър първи сервис впоследствие - геймът бе спечелен от Димитров.

4:4 (ПРОБИВ) - Григор възпламени публиката с красив форхенд по правата от много трудна позиция - 138 км/ч бе уинърът за българина в тази ситуация, като с точката поведе и с 30:0 при подаването на опонента. Грешка в аут след разиграване пък осигури и три точки за връщане на пробива. Още първата бе реализирана след удар в мрежата на Джокович. След това сърбинът протестира, че удар по време на разиграването с Григор е бил аут, но е даден добър. Повторенията показаха, че Джокович е имал право.

5:4 - Гришо направи впечатляваща серия от 9 поредни точки и след доза късмет с мрежата и аутлинията. Десетата поредна бе факт за втори гейм на 0 срещу Джокович. Сърбинът ще сервира за оставането в сета.

6:4 (ПРОБИВ) - чудесна възможност се откри пред българина след видимо разколебана игра у Ноле и подем у Гришо. Серията от поредни точки бе прекратена на 12 след уинър с близо 140 км/ч - за 30:15 в полза на Димитров. Ретур в аут обаче изравни резултата. Нов неубедителен ретур и инициативата бе за Ноле, но българинът направи феноменален уинър с бекхенд от "невъзможна" ситуация, за да стигне до точка за спечелване на сета. След ужасяващ контакт на ракетата на Ноле с топката той направи непредизвикана грешка и така Григор спечели сета.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 (ПРОБИВ) - Григор поведе с 30:0 при подаването си с добри първи сервиси. В три поредни разигравания му се наложи обаче да играе на втори сервис и във всяко от тях сърбинът взимаше инициативата и в крайна сметка Димитров приключваше с грешка. Бърза точка за първи пробив и в третия сет пред Ноле, а геймът приключи с двойна грешка на Гришо.

0:2 - световният номер 1 си осигури добра преднина от 40:0 и въпреки непредизвикана грешка, с която подари точка на Григор, затвърди пробива и след доза късмет и пласирана топка точно на линията, след която Григор реагира изненадан и прати топка в аут.

1:2 - труден сервис-гейм за хасковлията, при който все пак стигна до шанс за спечелването му след страхотен сервис и ретур в мрежата - 40:30. Изглеждаше сякаш геймът е спечелен, след като последва ретур в аут на втори сервис - Ноле обаче сигнализира, съдията от стола слезе да провери и топката не бе добра - двойна грешка и "дюс". Бомбени първи сервиси обаче прекратиха окончателно гейма в полза на българина.

1:3 - добър първи сервис в три от разиграванията осигури безпроблемен сервис-гейм на 0 за световния номер 1.

1:4 (ПРОБИВ) - след страхотен уинър със 135 км/ч Димитров си осигури преднина от 30:0, която обаче бе пропиляна след шестата непредизвикана грешка от бекхенд на Димитров само в този сет. Ноле неутрализира геймпойнт за Димитров след феноменален ретур по диагонала със скорост от 122 км/ч - и то срещу сервис със 188 км/ч. Сечен бекхенд в мрежата пък осигури и точка за втори пробив в сета в полза на световния номер 1 (до момента е спечелил 4/11). Бекхенд в аут и Ноле дръпна с два пробива аванс и 4:1.

1:5 - геймът започва с двойна грешка на Новак и Димитров успя да стигне до 30:30, но се подхлъзна в ключов момент и не успя да отиграе топка от седнало положение, което даде точка за затвърждаване на пробива за Ноле, който не чакаше и втора покана.

1:6 (ПРОБИВ) - Димитров видимо изглеждаше вече предал се, докато Джокович усещаше успеха. Двойна грешка допринесе за два мачбола на сметката на Ноле, но и двата бяха неутрализирани след директни точки от първи сервис. Григор подари нова такава на сърбина, след като стигна до къса топка и опита да отговори със същото, но сбърка в мрежата. Последва и нова непредизвикана грешка, с което мачът приключи.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българинът и сърбинът са мерили сили 11 пъти до този момент. Надмощието е почти изцяло на страната на легендарния тенисист, като е спечелил 10 от сблъсъците. Последният от тях дойде през тази година, когато Димитров бе отстранен в третия кръг на Australian Open.

Гришо се справи със Станислас Вавринка в два сета, за да си заслужи мястото на този етап. Българинът показа добра форма и въпреки лекия спад във втория сет се справи с швейцареца. Джокович пък преодоля Томас Мартин Ечевери, като имаше леки проблеми в първия сет, в който трябваше да минава през тайбрек.

Който победи измежду Григор Димитров и Новак Джокович, ще се изправи срещу един измежду Мартон Фучович и Камерън Нори на осминафиналите в Рим.

Любопитното за това съперничество е, че всъщност мачовете между тях на клей са общо два и са си разменили по един успех. В Рим обаче Ноле е в серия от победи, след като спечели миналогодишното издание (печели трофея в два от последните три сезона). Освен това той има отлични показатели от 65 победи срещу 10 загуби в този турнир.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички