Силен Григор Димитров отново срази Хуберт Хуркач и вече е на 1/4-финал в Ротердам (ВИДЕО)


Силен Григор Димитров отново срази Хуберт Хуркач и вече е на 1/4-финал в Ротердам (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7226 0

Първата ракета на България - Григор Димитров, се класира за 1/4-финалите на турнира от сериите ATP 500 в Ротердам, побеждавайки световния №10 - Хуберт Хуркач, със 7:6 (4), 7:6 (5). Двубоят продължи 1 час и 52 минути!

Това бе трета среща между двамата, а българинът вече има баланс от 3-0 победи срещу поляка. Днес Гришо показа много солидна игра срещу Хуберт, който нижеше Ас след Ас.

И двата сета влязоха в тайбрек, а в хода на мача бяха реализирани само два пробива - в седмия и осмия гейм на втората част. Двубоят бе доста равностоен, а Димитров спечели само с 1 точка повече от Хуркач - 79:78. 

*На този етап все още не е ясен противникът на 31-годишния българин на 1/4-финалите в Нидерландия, но е сигурно, че ще бъде един измежду Алекс де Минор (№25), Андрей Рубльов (№5) и Максим Креси (№40).

Статистика от Димитров - Хуркач:

Асове - 8:19

Двойни грешки - 3:0

% първи сервис - 62:69

% спечелени точки на първи сервис - 77:82

% спечелени точки на втори сервис - 58:55

% спечелени точки на мрежата - 86:53

Уинъри - 24:37

Непредизвикани грешки - 14:15

Общ брой спечелени точки - 79:78

Ето как се разви мачът Димитров - Хуркач:

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Полякът взе подаването си на 0.

1:1 - Григор бързо изравни геймовете на 15.

1:2 - Отново бърз гейм за Хуркач на 0.

2:2 - Без особени затруднения и със силни сервиси в последните разигравания, Гришо взе подаването си на 15.

2:3 - Първи гейм, в който световният №10 показа леки колебания и българинът стигна до 30 равни. След това обаче, Хуркач вкара два Аса и отново дръпна в резултата.

3:3 - Григор пресили един форхенд и допусна двойна грешка за 0:30. Последва ретур в аут на поляка за 15:30, а още три поредни точки на сметката на Димитров го измъкнаха от сложната ситуация.

3:4 - Гейм на 15 за Хуберт, в който регистрира Ас №7, №8 и №9 на сметката си!

4:4 - С новия комплект топки Гришо загуби само едно разиграване и отново изравни геймовете.

4:5 - При 15:15 се получи дълго и хубаво разиграване, но за съжаление то отиде на сметката на Хуберт Хуркач, който реализира уинър с минаващ удар. Впоследствие се стигна до 40 равни, но точно тогава първият му сервис отново заработи и той спечели две бързи точки.

5:5 - Първата ракета на България сервираше за оставане в сета, а в първото разиграване си върна за минаващия удар от предния гейм с хубав уинър по диагонал, който хвана неподготвен излезлия на мрежата Хуркач. При 15:15 Григор записа четвъртия си Ас, който бе последван от още един уинър от форхенд. Прекрасно пласиран сервис по правата сложи край на гейма. 

5:6 - Хуберт поведе с 30:0, но две непредизвикани грешки изравниха точките. След това Димитров прати бекхенд в мрежата, а 11-ият Ас на опонента му приключи 11-ия гейм.

6:6 - Гришо "отвори корта" със сервис, а след това излезе на мрежата, за да завърши за 15:0. Петият и шестият му Ас доведоха до 40:0. В крайна сметка сетът влезе в тайбрек след гейм на 15.

Тайбрек - 31-годишният българин спечели дълго разиграване и реализира мини пробив, който след това бе затвърден за ранен аванс от 3-0. Хуркач реагира с нов Ас за 1-3, но после прати бекхенд в аут и така инкасира още един мини брейк за 1-4.

За съжаление, след това сервисът на Гришо не сработи по най-добрия начин, а полякът на два пъти намери линиите и бързо успя да върне и двата мини пробива за 3-4. Последва нова размяна на точки за 5-4 в полза на Димитров. Форхенд в аут на световния №10 пък даде два сетбола на Гришо, а той реализира първия от тях, за да затвори частта - 7:6 (4).

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Българинът допусна леко отпускане, което веднага се отрази на играта му и още в първия му сервис гейм се стигна до 40 равни. След това Григор изпусна един геймбол, но при втората възможност се поправи и успя да си вземе подаването.

1:1 - Бърз гейм на 0 за поляка.

2:1 - Отново трудности за Гришо! Процентът му на първи сервис спадна до 58, но при 30 равни Хуркач му подари две поредни точки с два форхенда в аут.

2:2 - Гейм на 15 за №10 в ранглистата на ATP.

3:2 - Гейм на 15 и за №28 в света!

3:3 - Серията "на 15" се запази и в шестия гейм на втория сет, а Хуркач вдигната бройката на Асовете си на 14.

3:4 ПРОБИВ! - Григор дръпна с 40:15, а след това сгреши бекхенд, пращайки го в мрежата за 40:30. Последва нова мрежа, този път от форхенд - 40 равни. Третата двойна грешка на българина днес предостави на опонента му първа възможност за пробив в мача и той се възползва от нея, печелейки следващото разиграване, в което Димитров отново прати топката в мрежата от форхенд.

4:4 ПРОБИВ! - Първата ни ракета отговори по най-добрия начин, връщайки пробива на 0, благодарение най-вече на ретурите си, които затрудняваха максимално поляка и той губеше инициативата в разиграванията!

5:4 - При 30:30 Гришо допусна неприятна грешка от форхенд, която даде на Хуберт точка за пробив, но тя веднага бе неутрализирана с излизане на мрежата. Последваха два грешни ретура от поляка, а това означаваше, че той ще трябва да сервира в десетия гейм за оставане в мача.

5:5 - Хуберт се справи със задачата и взе подаването си на 0.

6:5 - Отново се стигна до 30 равни, но след това сервисът на Григор му помогна за 40:30, а после Хуркач се отчете с непредизвикана грешка за край на 11-ия гейм.

6:6 - При 15:15 полякът регистрира Ас №16, а след това и №17 за 40:15. Мрежа от Григор пък означаваше, че отново ще гледаме тайбрек.

Тайбрек - Гришо взе първото си подаване за 1-0, но съперникът му отвърна с мощни сервиси за 2-1 в своя полза. Четвъртото разиграване бе доста дълго, а Димитров трябваше да излиза на мрежата, за да го спечели. Последва и Ас на българина - 3-2.

При 3-3 Григор се отчете с прекрасен уинър от бекхенд по правата, с който постигна мини пробив за 4-3. Ретур в аут пък доведе ситуацията до 5-3, а страхотен сервис осигури 3 поредни мачбола на първата ни ракета. Първите два бяха неутрализирани с два Аса, а при третата възможност Хуркач капитулира, пращайки форхенд в аут - 7:6 (5)!

Григор Димитров - Хуберт Хуркач по ТВ: Къде да гледаме 1/8-финала?

Преди мача

Хуркач и Димитров имат два мача помежду си, като и двамата бяха спечелени от най-добрата ни ракета. Гришо спечели трисетовите битки на четвъртфиналите в Индиан Уелс (2021) и Монте Карло (2022). Победителят от сблъсъка помежду им може да срещне втория в схемата Андрей Рубльов в последните осем.

В първия си двубой в Ротердам Григор записа убедителна победа с 2:0 сета срещу руснака Аслан Карацев за 59 минути игра. Хуркач имаше доста по-тежка задача, като се изправи срещу Роберто Баутиста Агут. Двубоят се превърна в истински трилър в три сета – 7-5, 6-7 (7), 7-6 (4), в който победител излезе Хуркач след над три часа здрава битка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички