"Сензацията" свали "краля"! Карлос Алкарас триумфира над Джокович на Уимбълдън


"Сензацията" свали "краля"! Карлос Алкарас триумфира над Джокович на Уимбълдън
Снимка: Getty Images

10101 0

Карлос Алкарас е новият шампион на Уимбълдън. 20-годишният испанец се наложи с 3:2 сета (1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4) над Новак Джокович в един истински тенис трилър след 4 часа и 42 минути. По този начин, едва на 20-годишна възраст, и с първия си триумф на Уимбълдън, Карлитос се превръща в третия най-млад тенисист, който вдига титлата в Мейджъра.

Алкарас също така сложи и край на господството на Ноле на Уимбълдън, който печели турнира неизменно от 2018 година насам. Само и единствено Борис Бекер и Бьорн Борг са били по-млади от Карлитос, когато са печелили Мейджъра.

В същото време, Карлитос слага и край на серията от 20 поредни години, в които "големите четирима" - Анди Мъри, Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, печелят на Уимбълдън.

Безспорно срещата между Карлитос и Ноле ще се помни с години напред. В двубоя видяхме какво ли не на Централния корт в Лондон. Новак започна доминиращо с победа с 6:1 в първия сет и Карлос изглеждаше разклатен, но испанецът се върна подобаващо и успя да вкара мача в пет сета и показа качество до самия край на сблъсъка.

Може да се каже, че преломен момент в мача бе извънземният 26-минутен пети гейм от третия сет, в който Карлитос проби и показа, че няма да се даде на опитния сърбин.

РАЗВОЙ НА МАЧА 

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Ноле сервира за началото на мача и започна много силно, след като Алкарас прати ретур в аут (0:15). Последва бързо разиграване и с бекхенд испанецът отбеляза след грешка на Ноле (15:15). Джокович се подхлъзна много неприятно и с отличен форхенд Алкарас поведе (30:15). Нов силен сервис обърка младока, който прати топката в аут (30:30). Алкарас получи шанс за пробив, след като Ноле сгреши отново (40:30).

След поредния коварен сервис Алкарас изгледа как ретурът му отиде директно в аут (40:40). При следващото разиграване сърбинът стигна до авантаж. Със скъсен удар по диагонала от форхенд на Карлитос равенството бе изравнено. Нова грешка на Алкарас с прекалено силен бекхенд върна авантажа на Ноле. С безупречен ас след това сърбинът поведе.

0:2 (ПРОБИВ) - Карлос показа колебание и още в първото разиграване прати удар в аут (0:15). Със страхотен удар по диагонал Ноле удвои преднината си в гейма (0:30). Поредна непредизвикана грешка след пресилен удар доближи Джокович до пробива (0:40). Алкарас се върна и рискува с много коварен удар, но успя да намери целта (15:40). Отлично разиграване и светкавичен удар с форхенд "убиха" втория шанс за пробив (30:40). В крайна сметка, Джокович проби в последния брейкбол след още една непредизвикана грешка.

0:3 - Карлос опита да атакува половината на сърбина със сечено воле, което изпрати в аут (0:15). След страхотно разиграване и удари директно в тялото на Ноле Алкарас изравни резултата в гейма (15:15). Плътните бекхенди на Алкарас започнаха да притесняват Джокович, който сгреши (30:15). Страхотната защита на Джокович доведе до много дълго разиграване, което той завърши с брутална контраатака (30:30). След това Алкарас направи много ефектно отиграване с гръб към полето на Джокович, което вдигна публиката на крака, но за съжаление, топката бе в аут. С чудесен ас след това Джокович затвърди пробива.

0:4 (ПРОБИВ) - Геймът започна с непредизвикана грешка на Карлитос (0:15). Ноле обаче веднага върна жеста със своя такава за 15:15. С много коварна топка Ноле излезе напред, пращайки Алкарас на мрежата (15:30). Тежък бекхенд на Джокович донесе две възможности за пробив (15:40). При първата с мощен бекхенд в дъното на корта Алкарас се спаси (30:40). Последва добър ас от Карлитос, който изравни (40:40). Добрите посрещания на Ноле продължиха и той отново хвана Алкарас неподогтвен и излезе напред с авантаж. Последва непредизвикана грешка и нов пробив на Ноле.

0:5 - Максималната скорост в сервисите на Ноле продължиха да затрудняват Алкарас и сърбинът стигна до бърза преднина от 30:0. Алкарас направи чудесен ретур, а след това се възползва от разклатения Джокович и с хубав удар се върна в гейма (15:30). Последва нов опит за къса топка, който испанецът прати в мрежата (15:40). Ноле сложи точка на спора в гейма със силен форхенд в ъгъла.

1:5 - С много коварен форхенд и удар в мрежата Карлитос поведе (15:0). Сервис върху линията пък обърка Джокович за 30:0. Непредизвикана грешка и след това двойна такава обаче върнаха Ноле в гейма (30:30). Стигна се до страхотно разиграване, в което испанецът показа класата си и се добра до геймбол (40:30). Фантастичен форхенд обаче спаси Карлитос от "геврек".

1:6 - Геймът започна с добро разиграване и се стигна до десетата непредизвикана грешка на испанеца (0:15). Веднага след това се стигна и до следващата след мощен сервис на Ноле (0:30). Ноле стигна до три последователни сетбола и спечели първия сет със стил.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Вторият сет за Алкарас започна добре и той поведе след грешка на Ноле (15:0). Бърза реакция на Ноле след къса топка на Карлитос му помогна да изравни (15:15). Непредизвикана грешка на сърбина пък върна предимството му (30:15). В крайна сметка, испанецът спечели подаването си на 15.

2:0 (ПРОБИВ) - Джокович регистрира първата си двойна грешка в мача (15:0). След чудесно разиграване и непремерен форхенд се стигна до непредизвикана грешка на Ноле (30:0). Брилянтно воле от световна класа върна Джокера в гейма (30:15). Брилянтна контраатака със светкавичен удар на Ноле изравни резултата (30:30). Испанецът рискува и търсеше силен удар, който обаче не му помогна и даде геймбол за сърбина. След диагонален форхенд обаче испанецът изравни (40:40). 

Последва много техничен удар на Джокович, който обаче не намери целта и даде шанс за пробив на Карлитос. Испанецът се провали и резултатът отново стана 40:40. Коварен удар, който срещна мрежата обаче върна шанса за пробив. С непредизвикана грешка на Джокович Карлитос реализира брейкпойнта.

2:1 (ПРОБИВ) - Алкарас сгреши в началото и Ноле поведе. Веднага след това със стоп воле младокът се върна и изравни (15:15). След блестящо разиграване и мощен бекхенд Карлос взе инициативата (30:15). След това мрежата помогна на Джокович за 30:30. Алкарас стигна до геймбол, но непредизвикана грешка върна равенството (40:40). Следващото разиграване на испанеца бе доста разочароващо и сърбинът стигна до авантаж и впоследствие върна пробива.

2:2 - Геймът започна с интересен опит за отиграване на мрежата, но Ноле сбърка и прати топката право в нея (15:0). С много къса топка Карлитос "хвана" Джокович неподготвен и поведе с 30:0. В крайна сметка, Алкарас сгреши, след като ретурът му се озова право в мрежата (30:15). С плосък първи сервис Джокович накара Алкарас да сгреши (30:30). Неприятно подхлъзване на Ноле даде нов шанс за пробив на испанския му противник, при който той допусна непредизвикана грешка след уникално разиграване (40:40). Джокович се добра до авантаж след ново чудесно разиграване и след ас успено затвърди пробива си.

3:2 - Подаването на Алкарас започна с негова непредизвикана грешка (0:15). Брутален ас обаче изравни резултата (15:15). Последваха две непредизвикани грешки, които дадоха два геймбола на испанеца (40:15). Първият бе пропилян след брилянтен ретур на сърбина, вторият също и се стигна до 40 равни. Със стоп воле на къс диагонал Алкарас взе авантаж, но отново не успя да затвори след добър завършващ удар на сърбина (40:40). След две непредизвикани грешки на Ноле Карлитос успя да затвори подаването си.

3:3 - Алкарас стартира блестящо с къса топка, нарушавайки ритъма на игра на Ноле (15:0). Фантастичната игра на испанеца продължи. Бекхенд по правата обърка плановете на Джокович и поведе с 30:0. Непредизвикана грешка след втори сервис на Алкарас върна сърбина (30:15). С много хубава сечена топка Ноле изравни (30:30). Мощен сервис и с четвърта поредна спечелена точка Ноле затвори подаването си успешно.

4:3 - С ново излизане на мрежата Карлитос поведе в подаването си. Последва страхотно разиграване по диагоналите, което бе спечелено от Алкарас (30:0). Блестящ форхенд и ас след това донесе победата на Алкарас в гейма.

4:4 - Темпото на игра драстично се повиши и двамата тенисити направиха две отлични разигравания, като си ги поделиха (15:15). Страховит форхенд на Джокович със заден крак скъси диагонала и отбеляза (15:30). Още един хубав удар от бекхенд доближи Ноле до спечелването на гейма (15:40). Неизбежното се случи след грешка на Алкарас.

5:4 - Карлитос започна колебливо, опитвайки сечена къса топка (0:15). След това обаче се върна чудесно с блестящ удар по диагонала (15:15). Блестящ ас след това даде преднината на испанеца (30:15). Поредното много лошо подхлъзване на Джокович му изигра лоша шега и се стигна до 40:15 за неговия опонент. Лош ретур на Ноле спечели гейма за Алкарас.

5:5 - Геймът стартира с две отлични разигравания за 15:15. Двамата финалисти продължиха с високото ниво на тенис и впоследствие се стигна до 30:30. Последва директен удар в аут на Алкарас, който даде шанс на Ноле да затвори подаването си. Испанецът не позволи това да се случи и изравни. Ноле стигна до авантаж, след като Карлитос сгреши. Стигна се до чудесно разиграване, в което сърбинът летя по корта и успя да спечели гейма. 

6:5 - Джокович поведе рано-рано в подаването на Алкарас, но с много бързи и точни удари Карлитос се върна (15:15). Точно попадение от сервис пък даде преднина на Карлос. С още един ас след това Алкарас се справи с напрежението и си спечели подаването.

6:6 - Подаването на Ноле започна много силно за сърбина, който поведе с 15:0. Веднага след това обаче той стигна до двойна грешка и резултатът бе изравнен (15:15). Непредизвикана грешка на Алкарас върна преднината на Ноле. Джокович върна "жеста" със свой собствен пропуск и отново се стигна до реми - 30 равни. Поредна грешка на испанеца след коварна топка от Новак даде шанс за геймбол на сърбина, който той оползотвори. Ще има тайбрек.

ТАЙБРЕК (7:6): Ноле бе в свои води и стартира отлично след прекалено силен бекхенд на своя противник (0:1). Нов удар в аут на испанеца удвои преднината на сърбина. Великолепно пласиран сервис на Джокович го доближи до победа в сета (0:3). Два сечени сервиса по диагонала не дадоха шансове на Джокович и върнаха Карлитос в тайбрека (2:3). Минипробивът бе върнат след опит за сечена топка на Новак, който срещна мрежата (3:3). С добро стоп воле Джокера взе следващата точка за 3:4. Много интелигентно испанецът спечели следващите две точки, без да изпуска противника от очите си (5:4). 

Алкарас опита атака по мрежата, но Джокович разгада действията му и не допусна да се стигне до сетбол (5:5). Фантастичен Джокович обаче в крайна сметка, стигна до сетбол, след като не позволи да бъде изненадан от испанеца (5:6). Алкарас спаси сетбола обаче с много коварен удар, който накара сърбина да прати топката в мрежата. Още една "засечка" на Джокович даде сетбол на Алкарас (7:6), който го материализира блестящо.  

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (ПРОБИВ) - Силните сервиси на Ноле продължаваха да създават проблеми на Алкарас и бързо се стигна до реми (15:15). С блестящ ас по диагонала обаче Ноле взе предимство (15:30). Стигна се до ново равенство, след като Карлос изненада сърбина на основната линия, а след това непредизвикана грешка даде възможност за пробив на младока, който не успя да се възползва и сгреши. Топ изпълнение на испанеца след това му даде още една възможност за пробив. Подобно на втория сет Карлос материализира пробива в третия.

2:0 - Джокович показа отлична енергия и започна по чудесен начин гейма с мощен бекхенд, който не остави шанс на противника му. Колебливи действия на опитния тенисист обаче дадоха комфортна преднина на Карлитос от 40:15. Сервис в тялото и много скорост от Алкарас му затвърдиха пробива.

2:1 - Джокович започна с бърза точка, а след това последва експлозивно разиграване, което от основната линия се пренесе на мрежата и бе спечелено от Алкарас (30:15). Още едно фантастично разиграване между двамата, в което се видя цялата класа на двамата доведе до поредното реми 30:30. Последваха чудесни отигравания на Ноле, които му спечелиха първия гейм в сета. 

3:1 - Алкарас започна с много висок удар, изпълнен с топспин и въртеливо движение, което изненада неприятно Джокович (15:0). След това пък Карлитос разочарова с грешно отиграване, за да се възстанови равенството и впоследствие Ноле поведе (15:30). Неубедителните действия на испанеца продължиха и това даде два шанса на Ноле за пробив (15:40). При първия шанс форхенд на Алкарас обърка Ноле и той сгреши. При втория сърбинът пак сгреши и Карлос спаси два брейкбола. Последва чудесен тенис от 20-годишната сензация, който не позволи на Ноле да върне пробива.

4:1 (ПРОБИВ) - Испанецът поведе, след като Джокович отигра нескопосано ситуация, която щеше да му донесе точката (15:0). Последва фантастичен тенис от Джокович и играта му донесе преднина от 40:15. В крайна сметка, Карлитос не се даде и изравни (40:40). Джокович успя да се добере до авантаж, но грешка прати удара му право в мрежата и се стигна до нов дюс. След страхотен бекхенд Джокович отново не успя да се добере до победа в гейма. Непредизвикана грешка пък даде шанс за втори пробив на испанеца в сета. 

Геймът продължи и след десетата си минута, тъй като Карлитос стигна до непредизвикана грешка. Джокович се възползва от това и стигна до авантаж. Подаването на Джокера продължи, тъй като не се възползва от геймбола си. Във важен момент за спечелването на гейма Алкарас отново сгреши и шестото равенство бе факт. Часовникът удари 15-ата минута от началото на гейма, а добрият тенис продължи. Карлитос полу шанс да пробие за трети път, но за пореден път сърбинът се спаси.

Деветото равенство започна с грешка на Ноле и се стигна до четвърти шанс за пробив пред испанеца, който отново не бе материализиран. В крайна сметка, геймът продължи след шестия пропилян опит за пробив на Алкарас и 12-ото равенство. Ноле можеше да затвори гейма, но със смразяващ бекхенд по диагонала Алкарас остана в него, а след това получи седми шанс за пробив и най-накрая го материализира.  

5:1 - Изненадващо испанецът показа страхотна енергия при последвалото си подаване и поведе бързо-бързо с 40:0. При слаб сервис след това Джокера върна една точка, но това не му помогна след директна точка от подаване на младока. 

6:1 - С много самочувствие Алкарас изпълни два брилянти ретура и след грешка на Ноле успя да поведе с 40:0 в гейма, за да получи три сетбола. При първия сгреши (40:15). А при втория обаче затвори сета подобаващо.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Първи в сета сервира Алкарас и след дойна грешка Джокович поведе с 30:0. Силен сервис на испанеца след това го върна в гейма. Непредизвикана грешка на Ноле направи равенството 30:30. След това с остър форхенд Алкарас стигна до геймбол и го материализира.

1:1 - Фантастичната игра в защита на испанеца си каза думата, който с брилянтна контраатака и страхотна игра по правата поведе с 30:0. Джокович след това успя да върне една точка, но това не бе достатъчно, тъй като впоследствие Карлитос стигна до 2 шанса за пробив. При първия опит Ноле успя да се спаси. При втория обаче испанеца сгреши и прати удара си в аут, след което с чудесна атака стигна до авантаж и спечели подаването си. 

2:1 - След прекрасна игра на мрежата и чудесно движение на корта Алкарас стигна до преднина от 30:15. Последваха два геймбола и след чудесно разиграване единия бе спрян от Джокович (40:30). Вторият геймбол също бе пропилян след дълбок бекхенд, който накара Алкарас да сбърка. Алкарас стигна до авантаж и после направи двойна грешка, която възстанови равенството. Сечен сервис по диагонала бе реализиран в ас от испанеца, който получи нов авантаж, а след това се стигна до третото равенство в гейма. Стигна се до нов авантаж за Карлитос, който този път бе безкомпромисен и затвори подаването. 

2:2 - Геймът започна със страхотно разиграване, което бе спечелено от Ноле, който затвърди това с много точен сервис след това (0:30). Със страхотно отиграване по диагонала обаче Карлитос се върна в гейма (15:30), а след грешка на Джокович се стигна до реми 30:30. Чист удар даде шанса на Ноле да излезе напред, но качествен слайс на мрежата матира сърбина за 40:40. В крайна сметка, с много самочувствие и увереност Новак затвори подаването си.

2:3 (ПРОБИВ) - Ноле стартира подаването на Карлитос доста колебливо и се стигна до 30:15 в полза на испанеца. Последва грешка на младока обаче и равенството бе възстановено (30:30). Дълбок форхенд обаче обърква плановете на Карлитос и даде шанс за пробив на Джокович, който бе спасен от испанеца. Стигна се до още един брейкбол за Ноле, но Алкарас по елегантен начин обърка плановете му. В края на краищата, Джокович проби и спечели подаването на Карлос.

2:4 - Геймът започна с много високо темпо и двамата тенисисти си размениха по едно брилянтно отиграване за 15:15. С добър начален удар и отличен форхенд Ноле отново излезе напред. Последваха два геймбола за сърбина. Първият бе спасен от противника му, но при втория Карлитос сбърка и Ноле спечели.

3:4 - Брилянтен тенис и внимателни отигравания дадоха преднина на сервиращия испанец от 30:15. Испанецът завърши сервис гейма си с точен ас и не даде на Ноле да пробие.

3:5 - Подаването на Джокович започна с много важна първа точка за него (0:15). Последва безкрайно интересно отиграване, което завърши с грешка на Карлитос и преднината на сърбина се увеличи (0:30). Майсторски форхенд на Ноле пък му даде 3 геймбола. Той се нуждаеше от един, за да затвори гейма.

3:6 (ПРОБИВ) - Карлос изкара Ноле на мрежата с коварна топка, но сърбинът успя да реагира (0:15). Стигна се до двойна грешка на Карлитос (0:30). Последва грешка на испанеца и се стигна до 3 възможности за пробив на Джокович. Първият сетбол бе спасен след мощен сервис по правата. Още една двойна грешка обаче сложи точка на спора и сетът бе спечелен от опитния тенисист.

ПЕТИ СЕТ

0:1 - Първият гейм в сета започна с подаване на Джокович, който с отлични сервиси в тялото на Карлитос бързо поведе с 30:0. Алкарас обаче показа добри действия на мрежата и се върна с 30:30, а след това се добра до възможност за пробив с минаващ удар, който обърка плановете на сърбина. Ноле обаче се спаси и след това стигна до геймбол. Алкарас обаче вдигна публиката на крака с брилянтен форхенд по правата, който бе пласиран майсторски, за да се възстанови равенството.  Джокович отново се упова на началния си удар, който накара Алкарас да прати топката в мрежата и стигна до авантаж, който реализира безпроблемно.

1:1 - Алкарас започна колебливо първото си подаване в сета (0:15). След това много интелигенто изтласка Джокович, спусна къса топка и изравни. Испанецът отново действа по познатия начин - къса топка, която го върна с 30:30. Последва грешка и Ноле стигна до възможност за пробив. Джокович владееше инициативата, но испанецът игра перфектно в защита и в крайна сметка, сърбинът допусна грешка след 17 удара в разиграването. Отново перфектен сечен форхенд по правата на Алкарас му даде авантаж и след комбинация от много сила и техника испанецът спечели подаването си.

2:1 (ПРОБИВ) - Брилянтен слайс на Алкарас за 15:0, с който наруши темпото на Джокович. С форхенд към основната линия обаче Карлитос бе принуден да сбърка и го направи за 15:15. Последваха минути на брилянтен тенис, в които Ноле пласираше своя първи сервис и се стигна до 30 равни. Неочаквана и непредизвикана грешка на сърбина обаче даде шанс за пробив на Карлитос. И той успя да го постигне с фантастичен форхенд по правата.

3:1 - Алкарас затвърди пробива с гейм на 0.

3:2 - Ноле започна подаването си ударно с 40:0. Алкарас върна една точка, но след това сърбина успя да затвори безпроблемно.

4:2 - Джокович показа отлично как умее да насочва топката и съумя да поведе с 15:0. Непредизвикана грешка обаче възстанови равенството след недобър ретур на Ноле. Стигна се до още едно реми (30:30), тъй като Ноле сгреши. Последва нова непредизвикана грешка на сърбина, която даде геймбол за младия испанец, който с чудесен ас сложи точка на спора.

4:3 - Ноле започна силно, но брилянтен уинър на опонента му изравни резултата (15:15). Последваха минути на брилянтен тенис на Централния корт, в който бяха пласирани много добри удари по късия диагонал за 30:30. Перфектен удар по диагонала и след това бекхенд с две ръце Ноле спечели подаването си.

5:3 - Испанецът бе в печеливша позиция в първото разиграване но мрежата му попречи да поведе (0:15). Две поредни непредизвикани грешки обаче дадоха преднината на младока (30:15). Страхотен сечен форхенд по правата матира Ноле за (40:15). С деветия си ас в мача Алкарас спечели гейма и е на един от титлата.

5:4 - Джокович ускори ритъма си на сервиране и бързо-бързо поведе с 30:0 при подаването си. Алкарас все пак успя да пласира удар и резултатът стана 40:15, но след това Ноле бе категоричен и спечели гейма си.

6:4 - Алкарас започна колебливо след като опита къса по правата, но това му изигра лоша шега - 0:15. След това показа кураж и с къса-лоб изравни със стил (15:15). Испанецът засече много трудна топка след това и поведе (30:15). Стигна се до 30:30, след това Ноле сгреши и Алкарас стигна до шампионска точка, до която стигна след нова непредизвикана грешка на опонента.

ПРЕДИ МАЧА

Сблъсъкът между Карлос Алкарас и Ноле е един от най-очакваните. Мнозина вярват, че в момента това са двамата най-добри тенисисти и това, че ще играят финал на един от най-старите тенис турнири е истинска привилегия за феновете на тениса.

На полуфиналите Новак Джокович успя да се справи без много проблеми срещу италианския представител Яник Синер, побеждавайки го с 3:0 сета. Със същия резултат пък Карлитос надви руснака Даниил Медведев и си осигури място на финала срещу Джокера.

Ноле и Карлитос са се изправяли два пъти един срещу друг към момента. През 2022 година Алкарас надви Джокович в полуфинала на турнира от сериите "ATP 1000" в Мадрид в истински трисетов трилър. Само година по-късно обаче сърбинът взе своето. Двамата се срещнаха на полуфинала на Ролан Гарос, в който Новак надделя, а впоследствие спечели и турнира.

Това е първи финал на Уимбълдън за младия испански тенисист, докато опитният сърбин ще играе на финала в Лондон за девети пък в кариерата си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички