С момент 1 на милион в тениса: Григор Димитров би играч от топ 10 - ще играе с Алкарас в Маями (ВИДЕО)


С момент 1 на милион в тениса: Григор Димитров би играч от топ 10 - ще играе с Алкарас в Маями (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

17966 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на надпреварата в Маями, част от сериите "Мастърс 1000". 12-ият в света записа впечатляващ обрат срещу 9-ия в световната ранглиста Хуберт Хуркач, с когото са в много добри взаимоотношения. Гришо сломи поляка след обрат и успех с 3:6, 6:3, 7:6(3) за два часа и 43 минути игра! Това бе пета победа от пет мача срещу този труден съперник.

Григор Димитров и Хуберт Хуркач

Развръзката бе изключително драматична, а в края Димитров имаше късмет в ситуация, която се вижда веднъж на милион удара в тениса. Става въпрос за момент, в който Хуркач се бе запътил към мрежата за сигурен уинър, пласира топката неспасямо за Григор, но след това първо докосна мрежата, преди топката да тупне два пъти. Това е забранено и спрямо правилата съдията на стола даде ключовата точка за българина в тайбрека в заключителните моменти (тя се явяваше и минипробив).

12-ият в схемата на турнира записа 9 аса срещу 8 за опонента, докато двойните грешки бяха 2 на 2. Трябва да отбележим, че една от тези на Гришо дойде в най-неподходящия момент - в тайбрека, с което и Хуркач върна първия минипробив.

Вкараният първи сервис бе 69% за Григор и доста нисък за съперника му, който не бе на най-доброто си ниво що се касае началните удари - 58%. Все пак обаче Димитров спечели 69% от точките на първи сервис срещу цели 77% за Хуберт. При точките на втори сервис дойде разликата - 66% спечелени за Димитров и 50% за 8-ия в схемата.

При точките за пробив имаше абсолютен паритет - двамата се възползваха от само една от общо пет шанса за всеки. Въпросните пробиви разделиха двамата в първите два сета, докато в третия не падна такъв. Григор завърши с много повече уинъри - 43 срещу 28, но и повече непредизвикани грешки - 20 срещу 14.

Българинът загуби първия сет след допуснат пробив в осмия гейм, след като преди това в частта имаше само още една точка за пробив и тя също бе за Хуркач. Във втория сет имаше общо шест точки за пробиви, а Димитров най-сетне пречупи опоненти след цели три шанса в шестия гейм.

В последната част двамата си размениха по една точка за пробив в средата на сета, но никой не се възползва. В тайбрека три от първите пет точки бяха минипробиви. Накрая Гришо пведе с 6:3 при предстоящи два сервиса и се възползва още от първия мачбол.

В следващия кръг ще се изправи срещу лидера в основната схема Карлос Алкарас. Испанецът преодоля Лоренцо Музети на осминафиналите, след като го победи с 6:3, 6:3.

Първи сет

0:1 - полякът сервираше пръв и мачът започна с ретур в аут на втори сервис от Гришо, а след това и сечен бекхенд ретур на втори сервис в мрежата - 30:0. Първото разиграване бе спечелено от Димитров след лош контакт с топката от Хуркач и безпроблемен смач. При 40:15 се стигна до най-дългото разиграване до момента - Григор използва куп разнообразни уари и след агресивен форхенд принуди опонента да сбърка. Последва и непредизвикана грешка от форхенд на Хуркач в близост до мрежата за дюс. Следващото разиграване бе продължително и напрегнато, но приключи след сечен бекхенд по правата от Димитров, излязъл в аут. След двойна грешка се стигна до нов дюс. Сечен бекхенд ретур в мрежата, а след това агресивни форхенди от Димитров при по-повдигнати топки - трети дюс. Две излизания на мрежата от Хуркач - първо успешно със стоп-волета, но след това и преодолян с минаващ бекхенд удар по правата - четвърти дюс. Непредизвикана грешка от форхенда на Григор, а след това българинът бе надигран на мрежата и геймът приключи след 9 минути.

1:1 - двамата разиграха зрелищна точка за старт, като Григор се задържа пред мрежата дълго време, но накрая бе преодолян. Последва обаче прекрасен сервис, плитък ретур и мигновен форхенд уинър за 15:15. Идентично изпълнение, но този път топката бе взета от въздуха и пратена в аут от Димитров - 15:30. Оспорвано надиграване приключи с хубав къс подсечен удар, който Хуркач не успя да върне (30:30). Отново силен сервис, излизане на мрежата и лобът от опонента излезе в аут. Подаването бе спечелено след риск от поляка и пресилен форхенд в аут.

1:2 - геймът започна с три ретура в аут от Григор - един от които на втори сервис и след сечен бекхенд. При 40:0 Хуркач вкара още един бомбен сервис, който Димитров не върна и спечели подаването си на 0.

2:2 - перфектно методично проведена атака от Григор, приключена с форхенд уинър (15:0). Нова хубава атака, този път завършена със зрелищно воле от българина за 30:0. Димитров опита къса при следващото разиграване, но не прехвърли мрежата. Последва коварен ретур до мрежата и встрани от игрището - Григор го стигна и завърши с вълшебен бекхенд по правата. Накрая спечели гейма след неуспешен ретур от Хуркач.

2:3 - Хуркач потегли с ас, но след това сбърка бекхенд по правата при най-високата част от мрежата след плитък ретур. Бомбен сервис в тялото на Гришо и неуспешен ретур направи резултата 30:15, а Димитров опита да спечели по-продължително разиграване с красив бекхенд по правата, но го изкара в аут (40:15). При 40:30 Хуркач сбърка непредизвикано бекхенд и се стигна до дюс. Хубаво разиграване, Григор бе във водеща позиция, но накрая рискува с плосък бекхенд, но го прати в мрежата. Все пак след удар с рамката на ракетата от поляка се стигна до нов дюс. С добро дроп-воле, а след това и смач от удобна позиция Хуркач спечели гейма.

3:3 - хубаво контра-пие за 15:0, но след това и пратен бекхенд в аут от Григор. Последваха два неуспешни ретура от Хоркач за 40:15, а след това и разиграване и непредизвикана грешка от сечен бекхенд на Димитров. Гришо си подсигури перфектна позиция за уинър навътре в корта, но сбърка неприятно от форхенд за дюс. Последва удар с рамката от българина, аут и първа точка за пробив в мача. Излизане на мрежата, добро стоп-воле, а след това и неспасяем смач - точката бе отразена. Последва ас, но и разиграване, приключило със сечен бекхенд в аут от Гришо - нов дюс. Нов ас, а след това и успешно излизане на мрежата и българинът се измъкна.

3:4 - хубаво разиграване, приключило с много остър и силен форхенд от Григор по диагонала, превърнал се в уинър за 0:15. Плитък ретур, опит за къса от Хуркач, но добра скорост от Григор и още една точка за него - 0:30. Ретур в мрежата за 15:30, а след това непремерено излизане на мрежата от поляка, но лош контакт от ракетата на Гришо с топката и малшанс - 30:30. Зрелищно разиграване, в което имаше и хотдог от Григор след перфектен лоб от съперника - впечатляваща защита от Хуркач и накрая форхенд в аут от Димитров за най-хубавото разиграване до момента. Впоследствие полякът спечели и подаването си.

3:5 (пробив) - Григор потегли с ас, но след това бе натиснат с дълбок удар и сбърка сечен бекхенд в мрежата. Последва и удар в аут и неприятна ситуация при 15:30. Гришо бе притиснат, но пречупи добрата защита на съперника с мощен форхенд по диагонала, превърнал се в уинър. Последва успешно излизане на мрежата за 40:30. Коварен ретур на втори сервис, превърнал се в остра къса. Гришо я стигна, но след това бе безсилен и загуби точката - дюс. При следващото разиграване пресили форхенда си в аут и даде нов шанс за пробив пред опонента. Димитров имаше голямо предимство след добър сервис, бе близо до мрежата, но допусна непредизвикана грешка от форхенд и подари пробива за опонента.

3:6 - Григор опита агресивен форхенд, но го прати в мрежата за 15:0. Последва и сечен бекхенд в аут на втори сервис, а при следващото разиграване Димитров отново рискува с форхенда си, но го изкара в аут по широчината - 40:0 и три сетбола. Още първият бе реализиран след отличен сервис и плитък ретур, който веднага бе атакуван.

Втори сет

Гришо с трудни моменти срещу Хуберт Хуркач

1:0 - Димитров потегли с добри сервиси и стабилна игра, с която пречупи Хуркач на два пъти за 30:0. Последва и ас, но след това и непредизвикана грешка от бекхенд в близост до мрежата. Все пак след нов добър сервис и мигновен уинър подаването бе спечелено.

1:1 - сечен бекхенд ретур на втори сервис в аут, а след това и пресилен минаващ удар в аут - 30:0 за Хуркач. Ново успешно излизане на мрежата за поляка за 40:0, а след това и сервис в тялото и ретур в аут.

2:1 - добър сервис и послевала топка на линията и уинър за 15:0. Плитък ретур и този път безпроблемен завършек от форхенд в близост о мрежата за 30:0. Хуркач продължи да връща бомбени сервиси и дочака нова непредизвикана грешка навътре в полето от форхенда на Гришо - това се случи два пъти поред за 30:30. Агресивен форхенд на поляка, паднал точно на линията по острия диагонал, му спечели и точка за пробив. Гришо бе притиснат с агресивен ретур на втори сервис, но върна дълбок форхенд, който принуди Хуркач да сбърка в мрежата. Най-сетне неуспешен ретур от поляка, а след това и разиграване, спечелено от Гришо след прекрасен дълбок удар, принудил опонента да сбърка.

2:2 - агресивна игра от Григор му донесе успех и принуди опонента да сбърка в аут - 0:15. Ретур в мрежата, а след това и грешка от форхенд в аут на Димитров обърнаха за 30:15. Добра защита от българина и той дочака непредизвикана грешка от форхенда на Хуркач за 30:30. Последва двойна грешка и тя даде първа точка за пробив пред Григор. Тя обаче бе неутрализирана с ас, а след това последваха ретур в аут и дълбок удар на линията, който принуди Гришо да сбърка - подаването бе спечелено.

3:2 - добро излизане на мрежата, но след това и неприятна двойна грешка за 15:15. След плитък ретур Димитров излезе и завърши с бекхенд по правата, превърнал се в уинър. Много неприятна грешка навътре в корта от форхенд за 30:30, а след това и бекхенд в мрежата след агресивен ретур - шанс за пробив пред поляка. Игра на втори сервис и разиграване, приключило с форхенд в аут от Хуркач - дюс. Оспорвано разиграване, хванат смач от поляка в тялото му, но накрая лоб от ракетата му в аут. Отново впечатляваща защита от Хуркач, но Гришо го пречупи с излизане на мрежата.

4:2 (пробив) - Гришо поведе с 0:15 след разиграване на втори сервис, при което пречупи добрата защита на съперника. Хуркач изравни със страховит остър форхенд по диагонала, но след това и допусна непредизвикана грешка от бекхенд за 15:30. Зрелищно разиграване, приключило с хваната къса от Гришо и неуспешен лоб от поляка - 15:40 и две поредни точки за пробив. Хуркач хвърли и ракетата си в израз на разочарование. Първата точка бе неутрализирана с ас, а при втората Хуркач пречупи добрата защита на Димитров при разиграване на втори сервис. Добър сервис и мигновен форхенд уинър, а след това непредизвикана грешка в близост до мрежата след опит за технична игра - нов дюс. Хуркач излезе на мрежата след плитък ретур, но последва мощен минаващ форхенд удар по правата - нова точка за пробив. Перфектна защита на Димитров и прекрасен минаващ бекхенд удар по диагонала от трудна позиция - пробивът бе факт.

5:2 - Хуркач поведе с 0:15, след като свали добре топката в краката на Димитров, който бе на мрежата. Гришо обаче пречупи добрата защита на поляка и го принуди да сбърка в аут при следващата точка. Най-сетне последва директна точка на сервис - ас за 30:15. Дойде и още един ас за 40:15, а след това подаването бе спечелено след форхенд в аут от съперника.

5:3 - геймът започна с ретур в аут от Гришо. Следващото разиграване вдигна хората на крака и накара двамата да се поздравят - полякът блесна с хотдог, добра къса и отлична скорост, но накрая точката бе за Григор - 15:15. Хуркач вкара ас, а след това Димитров прати ретура си в мрежата за 40:15. Подаването бе спечелено след рисков бекхенд по правата от българина, завършил в мрежата.

6:3 - ретур в мрежата, но след това и непредизвикана грешка от форхенда на Григор - 15:15. Нов ретур в мрежата, а след това и ретур в аут на втори сервис - 40:15 и два поредни сетбола. Добър сервис и още по-добро воле дълбоко от корта, превърнало се в уинър.

Гришо с тежък мач срещу Хуркач

Трети сет

0:1 - Гришо поведе с 0:15 след непредизвикана грешка от форхенд на Хуркач, а след това премина добре от защита в атака с агресивни удари и завърши от форхенд навътре в корта - 0:30. Димитров показа впечатляваща скорост, за да стигне стоп-воле, но лобът му от трудна позиция излезе в аут. Българинът рискува много при следващото разиграване и прати мощен форхенд в аут от добра позиция за атака - 30:30. Нова непредизвикана грешка в аут от форхенд за Григор, но и последвала агресивна игра, принудила поляка да сбърка в аут - дюс. Неуспешен ретур, а след това добро излизане на мрежата от поляка и той се измъкна от трудната ситуация.

1:1 - Гришо опита слайс бекхенд от трудна позиция и го прати в мрежата. Хуркач бе агресивен от бекхенд по правата през най-високата част от мрежата, но не прати топката от другата страна - 15:15. Последва ретур в аут, а след това оспорвано разиграване приключи с бекхенд в аут по широчината от Хуберт - 40:15. Впоследствие подаването бе спечелено след форхенд в аут от опонента.

1:2 - удар с рамката на ракетата и ретур в аут от Григор, но след това агресивна игра, довела до грешка от опонента - 15:15. Последваха ас и след това безпроблемен форхенд уинър в близост до мрежата. При 40:15 Димитров рискува на максимум с остър форхенд по диагонала с много сила, а след това пласира и впечатляващ минаващ удар по правата, за да стигне до дюс. Все пак след ас и след два смача, вторият от които пречупил Григор, подаването бе спечелено.

2:2 - оспорвано разиграване приключи с форхенд на линията от Хуркач и никакъв шанс за Гришо. При 15:15 Димитров дочака грешка в аут от опонента, а след това се стигна и до ретур в мрежата за 40:15. Нов добър сервис и безпроблемен форхен уинър в близост до мрежата.

2:3 - при 15:0 Григор вкара прекрасна къса и въпреки че Хуркач съумя да я върне, бе на правилното място, за да завърши - 15:15. Оспорвано надиграване приключи със сечен бекхенд в мрежата от поляка за 15:30. Хуркач си спечели предимство с добър сервис и в крайна сметка принуди Димитров да сбърка за равенство. Силно разиграване и за двамата, но накрая точката бе за Гришо след грешка в аут по широчината от Хуркач, който трябваше да отиграва дълбок и мощен удар - точка за пробив. Точката бе неутрализирана с мощен сервис и ретур в мрежата. Гришо бе близо до прекрасен минаващ удар след контра-пие от опонента, но прати топката в аут. След това и подаването бе спечелено след още един неуспешен минаващ удар.

3:3 - Хуркач показа феноменална защита и превъзходен лоб и накрая взе точката след смач. Последва изящна къса от поляка и той поведе с 0:30, поставяйки Гришо в много тежка позиция. Последва ретур в аут, а след това добро излизане на мрежата и прецизно воле за 30:30. Ретур в мрежата, но след това и надстрелване, завършило с дълбок удар от Хуркач, принудил Димитров да сбърка форхенда си в аут - дюс. Агресивен дълбок ретур и отиграване от Григор по обратния диагонал, но излязло с малко в аут - точка за пробив пред опонента, която обаче бе неутрализирана с ас. Добър сервис в тялото и ретур в мрежата, а след това и ас - Гришо се измъкна.

3:4 - при 15:0 Григор излезе на мрежата и завърши с безпроблемен смач, за да изравни. Неуспешен ретур, а след това размяна на сечени бекхенди, приключила с аут от българина - 40:15. Подаването бе спечелено след ретур със сечен бекхенд в аут.

4:4 - геймът започна с ретур на втори сервис в аут, а след това и мощен форхенд по диагонала, пречупил бекхенда на Хуркач - 30:0. Перфектен смач за 40:0, а след това подаването бе спечелено на 0 след пресилен форхенд от поляка.

4:5 - първата точка бе за Григор след оспорвано разиграване, приключило с форхенд в аут от опонента. Хуркач качи топката на аутлинията и това доведе до сечен удар в мрежата от българина за 15:15. Димитров рискува със силни форхенд удари и това му се отплати и принуди съперника да сбърка в мрежата (15:30). Последва обаче мощен сервис, който Гришо нямаше как да върне, а след това и начален удар в тялото му и ретур в аут (40:30). Българинът пак рискува с агресивни форхенд изпълнения, но Хуркач издържа и накрая дочака грешка от Гришо в мрежата след сечен бекхенд.

5:5 - коварен втори сервис в тялото матира Хуркач за 15:0. Дълбок ретур затрудни Григор и той допусна грешка в аут от форхенд. Полякът показа завидна защита след контра-пие, но и Димитров блесна с дроп-воле от трудна позиция, с което си заслужи точката за 30:15. Мощен форхенд по правата се превърна в уинър за хасковлията за 40:15, а след това подаването бе спечелено с ас.

5:6 - Хуркач потегли с ас, но следващата точка бе за Григор след добър ретур и предимство в разиграването, приключило със смач - 15:15. Димитров показа впечатляваща защита, но полякът бе безгрешен по двата края на корта и взе точката след прецизен бекхенд в ъгъла на корта. Последва успешно излизане на мрежата за 40:15, а след това и ретур в аут.

6:6 - неуспешен ретур, а след това нов добър сервис, но и много неприятна грешка в близост до мрежата от чудесна позиция - 15:15. Напрегнато разиграване и добра защита от двамата, но точката бе за Гришо след топка в краката на Хуркач, който отигра в аут (30:15). Сечен бекхенд в аут от българина и резултатът бе изравнен. Ретур в аут, но след това и игра по ъглите на корта от Хуркач пречупи чудесна защита на Димитров - дюс. Ретур в аут на втори сервис, а след това и неуспешен ретур - ще има тайбрек за финал.

Тайбрек - 7:6

7:3 - Григор потегли с минипробив след остър и дълбок ретур, принудил опонента да сбърка (1:0). Много напрегнато разиграване, завършило с бекхенд в мрежата от Хуркач. Двойна грешка в ужасен момент и минипробивът бе върнат (2:1). Ас от Хуркач, а след това полякът се устреми към мрежата, но завърши воле и я докосна преди топката да тупне в полето на Григор. Съдията отсъди правилно точка за Димитров и нов минипробив, а полякът бе вбесен от малшанса (3:2). Размяната на полетата дойде при 4:2 след грешка в аут от форхенда на опонента.

Димитров бе агресивен с форхенд удари по двата края и накрая пречупи отличната защита на съпернка за 5:2. Сечен ретур в аут на втори сервис, но след това непредизвикана грешка от бекхенда на Хуркач - 6:3 и два поредни мачбола за българина на собствен сервис (общо 3). Бекхенд по правата в аут от Хуркач и Григор записа изумителна победа.

Преди Григор Димитров срещу Хуберт Хуркач

Програмата на корт Grandstand започва в 17:00 часа българско време с мача между Томаш Махац и Матео Арналди. След тях идва ред на Каспър Рууд срещу Николас Джари, а третият дуел от програмата противопоставя Кристофър О'Конъл срещу Яник Синер. Чак след края на трите мача, но и не преди 21:30 часа българско време, Гришо ще излезе на корта. Програмата след това приключва със сблъсък между Алекс де Минор и Фабиан Марожан, както и мач на двойки при дамите.

До момента в напреварата Григор отстрани Алехандро Табило след труден успех с 2:1 и Яник Ханфман след тенис лекция и 6:1, 6:0 за 47 минути. Българинът би трябвало да е по-свеж от Хуркач, който първо прекара 2 часа на корта за победа с 2:1 срещу Александър Шевченко, а след това мина през битка (2 часа и 18 минути) и триумф с 2:1 и над Себастиан Корда в мач с два тайбрека.

Григор Димитров е спечелил всеки от четирите двубоя срещу Хуберт Хуркач до момента. Първата им среща е през 2021 година на Индиън Уелс, а след това идват и успехи в Монте Карло (2022 година), Ротердам (2023 година) и Париж (2023 година).

В три от случаите Хуркач успява да вземе сет срещу Гришо. Важно е да се отбележи, че три от мачовете са на хард - каквато е настилката и в Маями. Преди мача пък подцениха жестоко Григор Димитров и на всичкото отгоре го замесиха в необяснима мистерия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички