Димитров с куп шансове, но и безброй грешки: Зверев спря Григор към невиждан 1/4-финал на Ролан Гарос (ВИДЕО)


Димитров с куп шансове, но и безброй грешки: Зверев спря Григор към невиждан 1/4-финал на Ролан Гарос (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9026 0

Първата ракета на България Григор Димитров не успя да стигне първи четвъртфинал в кариерата си на Ролан Гарос. Гришо отпадна след поражение с 0:3 сета от Александър Зверев на осминафиналите - 1:6, 4:6, 3:6 в отделните части.

Хасковлията показа далеч по-неубедителна игра в сравнение с предните мачове в Париж. Той допусна твърде много грешки, а в същото време не съумя да се възползва от отлични възможности, които му се откриха. С цели 50 непредизвикани грешки срещу едва 27 за опонента, както и ужасяваща успеваемост при точките за пробив (2 от 16 за българина срещу 7 от 15 за германеца), Гришо нямаше как да се надява на нещо повече и напусна Ролан Гарос.

В спор за място на полуфиналите Александър Зверев ще се изправи срещу Томас Мартин Ечевери. Аржентинецът отстрани Нишиока с 3:0 сета и така германецът има отличен шанс, срещайки непоставен състезател в толкова напреднала фаза.

В сблъсъка срещу Димитров германецът имаше както повече двойни грешки (7:6), така и повече асове, след като българинът не записа нито един (4:0). Разликата при уинърите същи бе красноречива - 24 срещу 14.

Процентът първи вкаран сервис за Григор бе близо до половината (55%), като спечели едва 61% от все пак попадналите в целта начални удари от први опит. Успеваемостта на втори сервис бе също твърде ниска - 27%.

Първият сет бе кошмарен и най-слаб за Димитров, който допусна три пробива и не си даде никакъв шанс, след като по-голямата част от грешките му дойде именно тогава.

Във втория сет пред Григор се откри мечтан шанс, след като водеше с пробив и в седмия гейм пропусна цели четири брейкпойнта, с които можеше да поведе с 5:2 и да сервира два пъти за спечелването на сета. Вместо това се срина и се стигна до четири поредни гейма за съперника.

В третия сет Григор отново изостана, но върна пробива и впоследствие се стигна до 3:3 гейма. Трябва да отбележим, че преди да върне пробива, Димитров в два сервис-гейма за съперника не съумяваше да го стори, след като повеждаше с 40:0.

В крайна семтка в осмия гейм хасковлията даде три точки за пробив за Зверев, който се възползва от третия опит. При сервирането му за мача пък нямаше почти никаква съпротива и заслужено продължи напред.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Григор сервира първи и първата точка в мача дойде след... двойна грешка. За съжаление, последва нова такава и 0:30 за съперника. Последва убедителен сервис, след което и отлична атака по диагонала за първа точка в полза на българина. Веднага след това при първото получило се разиграване Гришо пресили удар по дължината и изкара топката в аут, като осигури две точки за пробив за германеца. Още първата бе реализирана след нова топка в аут - този път със сечен бекхенд.

0:2 - след грешка на Димитров от бекхенд в мрежата и Зверев допусна двойна грешка за 15:15, но веднага след това отговори с директна точка от сервис. За съжаление, нова грешка на българина, а след това и директна точка от сервис и пробивът бе затвърден.

0:3 (пробив) - Димитров поведе с 30:0, но продължи да стои неубедително на корта, като едва се размина от нова двойна грешка. Последва топка в аут и отличен форхенд по диагонала от Зверев, попаднал на линията, за да бъде изравнен резултатът - 30:30. Впоследствие и двамата направиха по една грешка в мрежата за първи дюс в мача. Трета двойна грешка пък осигури нов шанс за пробив пред германеца. Тя бе реализирана след майсторски форхенд по правата, приземил се точно на линията.

0:4 - при 0:15 хасковлията най-накрая съумя да се задържи в по-дълго разиграване без да сбърка, но последва нов майсторски форхенд на Зверев, този път по диагонала, след който Григор нямаше шанс (0:30). Последва и вълшебна къса топка от германеца за 40:15 в подаването му. В последната точка от гейма топката падна ниско за Димитров и той не успя да я повдигне с бекхенда си, пращайки я в мрежата.

1:4 - Зверев поведе с 15:0 при подаването на Григор, но последва директна точка от сервис за 15:15. В следващото разиграване германецът показа впечатляваща защита, но в крайна сметка българинът продължи да натиска и завърши с неспасяем удар - току пред мрежата - 30:15. Последва страховит уинър, но и топка в аут от Зверев, за да се стигне до точка за спечелване на гейма в полза на българина. Тя бе неутрализирана с още една майсторска къса топка. Последваха две по-дълги разигравания, спечелени от българина (първо след добра къса и излизане на мрежата, а след това след топка в аут от Зверев), както и първи гейм на сметката му днес.

1:5 - Зверев продължи да играе безупречно на първи сервис (8/8) и след ас поведе с 30:0. След добра атака по диагонала обаче българинът принуди германеца отново да прати топката в мрежата и резултатът бе изравнен - 30:30. След две точки от директен сервис нямаше повече проблеми за Зверев и Григор ще сервира за оставането в сета.

1:6 (пробив) - два бекхенда в аут доближиха Зверев на две точки от сета при 15:30. Веднага след това последваха и две точки за трети пробив, а още първата бе грабната след поредна отлична къса от Зверев.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - след грешки на българина и отличен първи сервис Зверев поведе с 40:15, след което последва ретур в аут на втори сервис и безпроблемно спечелено подаване за германеца.

1:1 - добра атака с форхенд и последвала грешка на Зверев след преповтаряне на разиграването (грешно отсъждане за аут от съдията на линията) и българинът поведе с 30:0. Последва и непредизвикана грешка вместо уинър от Зверев от отлична позиция и 40:0. Две грешки в мрежата обаче върнаха германеца в гейма - 30:40. Все пак след добър сервис Григор имаше шанса да води разиграване и да бъде по-агресивен, което доведе до топка в аут от Зверев.

1:2 - Зверев стигна до 30:0, след което бе ред и на атрактивна точка. Григор опита къса, която не бе особено добра и въпреки че се подхлъзна, Зверев я достигна и върна топката в полето на Димитров, който обаче добре отигра и макар усилията на германеца да бяха похвални, той отговори с аут. Последва по-дълго разиграване и удар в аут от Зверев за 30:30. Зверев бе близо до спечелването на подаването си, но след къс ретур и шанс за уинър прати топката в мрежата за първи дюс на негов сервис. След това Григор се справи по страхотен начин с много тежък сервис и някак върна топката, която кацна на линията, а германецът отигра несериозно, тъй като очакваше аут. Това осигури и първа точка за пробив за Димитров. Тя бе неутрализирана след излизане на мрежата. Григор стигна до нова точка за пробив след неуспешен опит за прехвърлящ удар от Зверев. Двамата влязоха в по-дълго разиграване, което обаче завърши след топка в аут по дължината на корта, за да се стигне до нов дюс. Веднага след това германецът записа директна точка от сервис и имаше шанс да затвори гейма, който продължаваше над 8 минути, но последва топка в мрежата и пореден дюс. След мощен сервис Зверев спечели подаването си в гейм, продължил 10 минути.

2:2 - най-лесно спечеленият сервис-гейм от българина до момента. Даде само 1 точка на съперника, който този път допусна повече грешки след натиск от Гришо.

3:2 (пробив) - след дълго разиграване и добри попадения и от двамата Зверев бе принуден да отиде към мрежата, след което кортът бе опразнен и Григор завърши с лекота за 0:15 в гейма. Последва ново изключително разиграване с впечатляващи моменти на защита и от двамата, но за съжаление, завърши с топка с малко в аут от българина, който бе близо до приказен уинър. И третата точка бе много красива след по-дълго разиграване и натиск от българина, на който Зверев до последно издържаше, но накрая се срина и прати топка в аут - 30:15 за Димитров. Стабилната игра на Гришо продължи и с агресия и прецизност матира съперника с форхенд по правата, за да си осигури две точки за пробив. Удар в горната част на филето принуди Зверев да излезе напред, а след опит за минаващ удар от Григор - прати топката в мрежата.

4:2 - с 12-ия си уинър след хубав форхенд по правата Зверев поведе с 15:0. Германецът натисна българина с по-дълбоки удари и това му донесе успех след топка в мрежата и 0:30. След две топки в аут - по една от двамата, Зверев стигна до две точки за пробив (3/3 до момента при тях). Първата бе неутрализирана след бекхенд в мрежата, а втората бе далеч по-драматична, но отново успешна за хасковлията. Зверев излезе на мрежата, след което привика и Григор там със стопволе. След добър отговор по диагонала Зверев изпрати топката в мрежата от бекхенд и трудна позиция. Последва директна точка от сервис, а след това и по-дълго разиграване. След сечен бекхенд по правата форхендът на Зверев отиде високо и настрани, за да излезе в аут. Пробивът е затвърден.

4:3 - втората двойна грешка на Зверев в мача доведе до 15:15. Последва и вълшебна къса от българина, с която поведе с 30:15. След грешка от Зверев се октриха и нови две точки за пробив пред ахсковлията. Първата бе неутрализирана след контра пие, а втората след грешка от хасковлията в мрежата. Пред него обаче се откри трета точка за пробив след удар с рамката от Зверев, отишъл извън корта. И тя обаче бе неутрализирана след добър първи сервис и контра пие. Нова топка в аут от германеца даде четвърта точка за пробив в гейма за хасковлията. Този път Димитров бе водещият в разиграването, но пресили форхенд по диагонала и изкара топката в аут. Комбинация сервис-мрежа след мощно подаване и топка в мрежата в следващото разиграване позволиха на Зверев да се измъкне от много тежка ситуация в сета и да спечели подаването си.

4:4 (пробив) - Григор игра на втори сервис и позволи на съперника да го натисне, след което се стигна и до грешка в мрежата - 0:15. След невероятна защита от Зверев се стигна до наивна грешка от Димитров, който току пред мрежата прати топката в аут по широчината от ситуация, в която трябваше да завърши с уинър - 0:30 и критичен момент. Григор отново натисна опонента, но защитата му не се пропука, а всичко завърши с форхенд в аут и три точки за връщане на пробива. Много лоша преценка при прехвърлящ удар и Димитров остави топката да бъде вкарана далеч пред основната линия - пробив на 0.

4:5 - ретур мрежата и Зверев поведе с 30:0. Последва вторият му ас в мача и грешка от бекхенда на Григор, попаднал в мрежата. Втори пореден гейм на 0 за германеца и българинът ще сервира за оставането в мача.

4:6 (пробив) - две топки в аут по широчината на корта и Григор се оказа в нова неприятна ситуация при 0:30. За съжаление, ритъмът на българина отново бе нарушен, той се завърна към грешките и след нов аут опонентът получи три шанса за спечелване на сета. Първият бе неутрализиран с добър сервис и ретур в аут, при втория пък филето на мрежата помогна и изкара удар на съперника в аут. Хасковлията се справи и с третата точка за пробив след агресивни удари и изкарана топка в аут от Зверев. Веднага след това нова топка в аут осигури четвърти шанс за спечелването на сета пред германеца. Въпреки добрата защита на съперника Григор продължи да натиска и накрая неутрализира и този шанс. Дежа вю - нов удар в аут, нова точка за спечелването на сета пред опонента. Този път нервите на Димитров не издържаха и въпреки че първоначално бе във водеща позиция при разиграването, изпрати бекхенд слайс в мрежата и сетът приключи.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - след топка в мрежата, а след това и много агресивна атака с форхенд по диагонала - резултатът бе 0:30 при подаването на Зверев. Двойна грешка пък осигури три точки за пробив пред Григор. Първата бе неутрализирана след комбинация сервис-мрежа, втората - след ас, а при третата германецът имаше огромен късмет, след като взе топката от много ниско и я прати във филето, след което тя падна веднага след мрежата... в полето на Григор. Ретур в мрежата и сечен бекхенд в аут измъкнаха Зверев от тежката ситуация.

0:2 (пробив) - Григор се озова в огледална ситуация и изостана с 0:40 на собствен сервис след удари в аут. Филето на мрежата отново обърна гръб на българина и след контакт с него топката излезе в аут - пробив на 0.

0:3 - след двойна грешка Димитров отново поведе с 30:0 при подаване на опонента. Мощен форхенд по диагонала му осигури предимството в разиграването, което завърши с остър бекхенд по диагонала. Нови три точки за пробив пред Григор. Първата бе неутрализирана след контра пие, дошло след мощен сервис. При втората ретурът се получи много къс и Зверев го наказа. При третата най-сетне игра на втори сервис, Григор бе във водеща позиция, но пресили своя форхенд и прати топката в аут. Ретур в мрежата даде предимство на Зверев, но следващият ретур бе агресивен и точен, принуждавайки германеца да сбърка за дюс. Пред хасковлията се откри поредна точка за пробив след хубаво разиграване, в което Зверев отново се брани лъвски, но в крайна сметка завърши с удар в мрежата. И този път ретурът бе къс и това доведе до безпощадна атака от опонента. Последва и ретур в мрежата, а след това и пресилена атака в аут, измъкнала германеца от трудната ситуация.

1:3 - топка на Григор бе отсъдена като добра. Отне доста време да бъде преценено дали е вътре, като българинът смяташе, че е добра, но съдията от стола взе решение за аут - 0:15. След мощен уинър обаче хасковлията поведе с 30:15, но последва удар в мрежата за 30:30. След удар с рамката на ракетата от Зверев пред Димитров се откри шанс за спечелването на гейма, но бе пропилян след двойна грешка. Все пак подаването бе спечелено след две грешки от Зверев - в мрежата и в аут.

2:3 (пробив) - остър ретур по диагонала бе неспасяем, но последва и такъв в мрежата за 15:15. Пласирана топка точно на линията обърка и затрудни Зверев, за да последва форхенд в аут за 15:30. След двойна грешка пък се откриха поредните две точки за пробив за Григор. Зверев закачи две топки точно на линията милиметри разделиха българина от пробив, но първата точка бе неутрализирана. При втората обаче се стигна до двойна грешка и пробивът бе върнат.

3:3 - прекрасна къса от Димитров за 15:0, но веднага след това последва и двойна грешка за 15:15. След леки колебания Григор все пак стигна до точка за затвърждаване на пробива при 40:30. Геймът приключи с майсторска къса топка по правата.

3:4 - седмата двойна грешка на Зверев доведе до 15:15 след директна точка от сервис преди това. За съжаление, до края българинът не записа повече точки и всичко завърши след нова директна точка от сервис.

5:3 (пробив) - съдията на линията даде сервис на Гришо в аут, но след проверка от съдията на стола - тя се оказа добра. Две къси на Григор доведоха до две точки за опонента - първата след поучило се разиграване, а втората - след като директно завърши в мрежата. След нова непредизвикана грешка от изгодна ситуация даде три точки за пробив на съперника. Първата бе неутрализирана на втори сервис. С втората също се справи успешно, но при третата последва двойна грешка и опонентът ще сервира за спечелването на мача.

6:3 - след ретур в аут и удар с рамката на ракетата от Григор Зверев поведе с 30:0. Този път филето спря топката от страната на Зверев за 30:15. След форхенд в аут пред Зверев се откриха две възможности за спечелване на мача. Още първата бе реализирана след ретур в аут.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

За да стигне до тази фаза от надпреварата, българинът се справи последователно с Тимофей Скатов, Емил Руусувуори и Даниел Алтмайер - и в трите случая с победи от по 3:0. Германецът пък преодоля Лойд Харис, Алекс Молкан и Франсис Тиафо, като загуби само един сет - в срещата с 12-ия в света американец.

Григор Димитров и Александър Зверев са се срещали четири пъти до този момент. В първия им мач побеждава българинът (2015 година в Базел), но в следващите три - германецът (2016 година (Индиън Уелс), по-късно същата година - Рим, както и 2021 година в Париж).

Трябва да се отбележи, че в три от предните им четири сблъсъка губещият все пак е печелил един сет. Единственият случай, в който това не е било факт, е и единственият им дуел на клей - в Рим, когато Зверев дава едав пет гейма на Григор - 6:1, 6:4.

Който и да надделее в този мач, ще има страхотна възможност за достигане на полуфиналите, тъй като на четвъртфиналите ще се изправи срещу победителя от двойката Томас Мартин Етчевери - Йошихито Нишиока.


Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички