Магично! Една от най-епичните победи в кариерата на Гришо - фамозен обрат над американец


Магично! Една от най-епичните победи в кариерата на Гришо - фамозен обрат над американец
Снимка: Getty Images

9649 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров потегли с победа на турнира в Пекин, част от сериите ATP 500. Хасковлията сломи американеца Макензи Макдоналд с 2:1 сета (2:6, 7:6(4), 6:1 в отделните части) след малко над два часа игра!

Победата остава като една от най-специалните в кариерата на българина, тъй като той осъществи епичен обрат. Макдоналд вече се виждаше като победител, имайки аванс от 2:6, 1:5, но тогава Григор се преобрази и отвя опонента до края.

До споменатия момент Гришо бе далеч от нивото си. Той допускаше доста грешки, вторият му сервис не влизаше, а в същото време американецът намираше често линиите и вкарваше повече началния си удар.

Първият сет завърши бързо и безславно, като Григор имаше само една точка за пробив, която не реализира. Вторият също изглеждаше приключил при 1:5. Последваха обаче два пробива, които бяха затвърдени, въпреки че Макдоналд имаше своята точка за пробив в 11-ия гейм. Така се стигна до тайбрека, който бе спечелен на 4.

Веднага след него Макдоналд поиска физиотерапевт на корта. Проблемът бе в рамото му, като не е ясно кога точно се е появил и доколко сериозно влияние е оказал на развоя на втория сет. В третата част на практика интрига нямаше.

Димитров завърши с 6 аса срещу 2 за съперника, но и 4 двойни грешки срещу 1 за Макдоналд. Процентът вкаран сервис се подобри и стигна 68, докато при опонента спадна до 59. Гришо отрази 3/7 точки за пробив, а Макдоналд - 3/8.

В следващия кръг хасковлията ще срещне победителя от двойката Холгер Руне - Феликс Оже-Алиасим. Към 10:00 часа българско време двамата играят при 1:0 сета (6:4).

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - първият сервиращ бе Димитров. След сечен бекхенд в аут се откри и точка за пробив още в първия гейм, но Гришо я неутрализира. След ретур в аут получи шанс да спечели подаването си, но допусна и първата си двойна грешка. След бекхенд в аут пък американецът получи и втора точка за пробив, която бе реализирана след пресилен форхенд в аут.

0:2 - геймът започна със същинско надстрелване от бекхенд страната на двамата, като Гришо отново залагаше на сечено изпънение, но накрая бе матиран с остър диагонал. Българинът възпламени публиката с точката за 15:30, след като стигна добра къса и отвърда с друга къса по острия диагонал, която обаче опонентът му запрати в мрежата. Ретур в аут на втори сервис обаче доведе до равенство 30:30. Всичко приключи обаче с нов ретур в аут и Макензи излезе от затруднената ситуация.

0:3 (пробив) - след агресивна игра от съперника и грешки в мрежата и бекхенд в аут Димитров изостана с 0:30. Последва първи ас в срещата за 15:30. След достигната ог Гришо къса Макдоналд се възползва от опразнения корт и поведе с 15:40, получавайки две точки за нов пробив. Още първата бе реализирана, след като Григор излезе на мрежата, а топката бе свалена ниско в краката му.

0:4 - американецът показа наистина фамозна защита, но въпреки това първата точка бе за Димитров, който завърши с безупречен смач от неособено комфортна позиция. Последва обаче ретур в мрежата за 15:15. При 15:30 Макензи излезе на мрежата, а прехвърлящият удар на българина излезе в аут (30:30). Последва ново излизане на мрежата, а минаващият бекхенд по правата на Гришо излезе в аут. Всичко приключи с форхенд в мрежата от Димитров.

1:4 - втори ас в мача за Димитров изравни за 15:15. Последва обаче страховит уинър от форхенд за Макдоналд, с който възпламени публиката. Равенството бе възстановено с ретур в аут за 30:30. Две бързи точки и всичко приключи с ретур в аут, за да спечели Гришо първия си гейм в мача.

1:5 - Макдоналд залагаше на атаки по бекхенд страната на Димитров и това му донесе успех за 30:15. След това сбърка наглед спечелена точка след отбита от филето топка и смач в аут за 30:30. Последва излизане на мрежата, мощен бекхенд и драй воле в аут, за да се открие точка за връшане на първи пробив. Тя бе пропиляна с бекхенд в аут по широчината. Последваха и два ретура в аут, а Макдоналд взе подаването си.

2:5 - въпреки че игра само на втори сервис, Димитров поведе с 40:0, а последната точка дойде след красива къса и аут от опонента. За финал последва директна точка от сервис и гейм на 0.

2:6 - грешки от ретур и Макензи набързо поведе с 30:0. Последва обаче остър ретур в краката на втори сервис, след който Макдоналд прати топката високо и неточно в аут (30:15). След агресивни и дълбоки удари се стигна и до нова грешка в аут по широчината за 30:30. Последва дълго разиграване, което, за съжаление, приключи с форхенд на Димитров, който излезе с малко в аут, за да получи Макдоналд първа точка за спечелването на сета. Там игра на втори сервис и Григор вкара ретур, с който не се справи - дюс. Бекхенд по правата в аут осигури нов сетпойнт за съперника, който този път бе оползотворен след ретур в аут.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - сетът започна по най-лошия възможен начин - с двойна грешка. След нея обаче последва ретур в аут за 15:15. Нова директна точка от сервис направи резултата 40:15, но последва сечен бекхенд в аут за 40:30. Геймът завърши с ас.

1:1 - два бекхенда в мрежата и един в аут за 40:0, след което и ас на втори сервис - подаващият спечели гейма на 0.

1:2 (пробив) - Григор вкара отличен първи сервис и атакува на мрежата, като точката изглеждаше негова, но запрати топката във филето на мрежата и тя излезе в аут. Последва обаче ас за 15:15. Атаки по бекхенда на Димитров, който поддаде (15:30). Нов бекхенд в аут даде две точки за пробив на съперника, като първата бе неутрализирана много красиво - след дълбок ретур мигновен бекхенд по острия диагонал. При втората Димитров опита къса, но я запрати в мрежата.

1:3 - Димитров продължи да играе разсеяно и да бърка наглед сигурни точки - излезе на мрежата и при опразнен корт прати топката в аут, след като преди това бе подарил лесни точки на съперника - 40:15. Все пак с чудесен смач се задържа в гейма (40:30), но всичко приключи с остър сервис, плитък ретур и мощна атака, за да сбърка българинът в мрежата.

1:4 (пробив) - след непредизвикани грешки опонентът поведе с 15:30. Последва нова такава от форхенд, въпреки че пак бе във водеща позиция в разиграването - 15:40 и две точки за втори пробив. Бекхенд в аут и пробивът бе факт.

1:5 - вдъхновеният Макдоналд продължи да намира линиите, дори когато Димитров бе стабилен - 30:0. Още два бекхенд в мрежата и пробивът бе затвърден на 0.

2:5 - този път Димитров сервира добре и след бърза размяна на точки поведе с 30:15. Последва много красива къса, която му заслужи аплодисментите и бе ключова за 40:15. Ретур в мрежата и Макдоналд ще сервира за мача.

3:5 (пробив) - Макдоналд започна с двойна грешка за 0:15, след което последва и форхенд в мрежата за 0:30. Стоп-воле на мрежата осигури три точки за пробив пред хасковлията при 0:40. След бекхенд в аут пробивът на 0 бе осъществен - първи за българина.

4:5 - далеч по-убедителна игра и добри сервиси, за да поведе Григор с 40:15. Геймът пък приключи с ас.

5:5 (пробив) - пак атаки по бекхенда на Димитров, който този път издържа и излезлият на мрежата Макдоналд бе матиран - 0:15. Последва обаче директна точка от сервис за 15:15. След по-продължително разиграване американецът прати топката във филето на мрежата и тя отскочи в аут (15:30). Григор отново бе силно натискан на бекхенда, но отново избухна с мощен такъв, след който Макдоналд сбърка в аут и даде две точки за нов пробив на българина (15:40). След непредизвикана грешка още първият бе реализиран.

6:5 - две грешки в аут след по-дълги разигравания и Димитров попадна в трудна ситуация при 0:30. Отличен сервис, невероятна защита, но и два смача за 15:30. След бекхенд в мрежата пък резултатът бе изравнен. Ретур в аут, но и стоп-воле от мрежата доведоха до дюс. След нов дюс се стигна и до двойна грешка, която даде точка за пробив на Макдоналд, но тя бе неутрализирана след директна точка от сервис. Последваха още две такива и геймът бе спечелен.

6:6 - надстрелване между двамата приключи с удар в мрежата от Григор за 15:0, след което последваха и два ретура в аут - вторият на втори сервис (40:0). Ретур в мрежата и Макдоналд спря серията от пет поредни гейма за Гришо - ще има тайбрек.

ТАЙБРЕК

След перфектен форхенд по правата Макдоналд мигновено записа първи минипробив (0:1). Последва ретур в мрежата, но и по-дълго разиграване, след което минипробивът бе върнат (1:2). След двойна грешка и ретур в мрежата резултатът бе 2:3. Смяната на полетата дойде при 3:3 след отлична защита от българина и форхенд в аут от Макензи.

След ас американецът поведе с 3:4. Ас и директна точка от Григор обаче го изведоха напред в тайбрека за първи път до момента - 5:4. След перфектна защита въпреки плитък ретур Димитров стигна до два сетпойнта след силен бекхенд срещу излезлия на мрежата опонент. Удар във филето на мрежата, мощен форхенд и сетът бе измъкнат след 7:4 в тайбрека.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - Гришо поведе с 0:30, но Макдоналд излезе предвидливо на мрежата и спря устрема му за 15:30. Последва ново излизане на мрежата, но и пресилен удар в аут за 15:40. Нова грешка от америкаенца и пробивът бе факт. Веднага след гейма бе повикан и физиотерапевт на корта - това стори Макдоналд.

*След прекъсване от 10-ина минути, в които бе изчакан физиотерапевтът, а след което той оказа и помощ в дясното рамо на Макдоналд, мачът бе подновен.

2:0 - въпреки че игра предимно на втори сервис, Григор поведе с 40:0 след отлична защита и смач за последната точка. Геймът приключи на 0 с ретур на втори сервис в мрежата.

2:1 - Григор спечели по-продължително разиграване, а Макдоналд не сдържа нервите си и с ракетата си удари мрежата. При 30:15 Макдоналд заложи на сечен бекхенд, който изкара в аут. Геймът приключи с ретур в мрежата.

3:1 - несполучлив ретур с рамката на ракетата, а след това и ретур в аут за 30:0. Натиснат на бекхенда, Григор осъществи магичен сечен бекхенд по правата, който се превърна и в минаващ удар за излизащия напред Макдоналд. Страховит ретур направи резултата 40:15, а геймът приключи след прехвърлящ удар в аут.

4:1 (пробив) - филето на мрежата бе на страната на Григор за първите две точки, като първо изкара топка в аут на Макдоналд, а след това направи неспасяем форхенд на Димитров - 0:30. Форхенд в мрежата осигури три точки за втори пробив пред българина, като още първата бе реализирана за пробива на 0.

5:1 - след куп грешки от Макдоналд подаването бе безпроблемно спечелено - геймът приключи с директна точка от сервис.

6:1 (пробив) - Григор стигна до първи мачбол при 30:40, но стоп-воле от позиция до мрежата го матира и той не стигна топката въпреки страхотната скорост, която демонстрира. Ретур в мрежата, но и пресилен форхенд в аут доведоха до втори дюс в гейма, след което се стигна и до втори мачбол, но и той бе пропуснат след ретур в мрежата. Третият мачбол, дошъл след форхенд в аут от опонента, бе реализиран със страхотен бекхенд по правата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двамата са се изправяли общо три пъти до този момент. Българският състезател има предимство от 2:1 победи. Той печели преди малко повече от месец във Вашингтон с 2:0, губи през миналата година в Маями с 0:2 и печели през 2018 година на Australian Open с 3:2.

Няма да има забавяне в двубоя между двамата, тъй като срещата е първа на корт Brad Drewett, където програмата започва именно в 7:30 часа. След тях предстои: Андрей Рубльов - Камерън Нори, Карен Хачанов - Лоренцо Музети и Фаджян Сун/Ю Джоу - Уесли Коолхоф/Нийл Скупски.

В следващия кръг Григор може да се изправи срещу победителя от двойката Феликс Оже-Алиасим - Холгер Руне. В неговата половина е и лидерът в основната схема Карлос Алкарас, когото може да срещне на полуфинал. Евентуален четвъртфинал потенциално може да е срещу Яник Синер или Нишиока.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички