Григор Димитров показа най-силния си тенис, но преклони глава пред класата на Карлос Алкарас


Григор Димитров показа най-силния си тенис, но преклони глава пред класата на Карлос Алкарас
Снимка: Getty Images

16494 0

Най-добрата българска тенис ракета Григор Димитров бе сломен с 0:2 сета (4:6, 4:6) от световния номер 2 Карлос Алкарас на четвъртфинала на Куинс Клуб в Лондон.

Срещата започна с пробив на Карлос Алкарас и много моменти на колебание на Григор Димитров. В крайна сметка, българинът изглеждаше все по-добре и по-добре на тревата, но бе сломен в първия сет. 

Вторият сет започна по страхотен начин за родния тенисист, който поведе с 3:0 гейма и изглеждаше, че ще успее да изравни, но след това се срина тотално. Алкарас започна да изглежда брилянтен и безпогрешен и взе 4 последователни гейма. Гришо успя да изравни, но бе пробит в ключов момент за 5:4, а след това 20-годишният испанец спечели мача след час и 34 минути игра.

Двойните грешки си казаха думата. Григор допусна цели 7 такива срещу само 2 на Алкарас. От първи сервис Карлитос също бе успешен - 73% успеваемост срещу 61% на Григор. Непредизвиканите грешки също се оказаха фатални - 16 за Димитров срещу само 5 за Алкарас.

По този начин Карлитос вече 3 от 3 срещу Димитров и си осигури място на полуфинала на Куинс Клуб.  Там той ще се изправи срещу американеца Себастиан Корда, който се справи с Камерън Нори в четвъртфиналната фаза. 

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (ПРОБИВ) - Сечен бекхенд на Григор не намери целта си, но скоростта на топката не бе достатъчно голяма и Карлитос поведе. Вторият сервис на Григор обаче влезе върху линията и изравни резултата. Ново добро отиграване на българина му донесе преднината в гейма (30:15). Последва фантастичен ас и родният ни тенисист стигна до 2 геймбола. Първият опит да затвори гейма бе опропастен от двойна грешка, а вторият също, защото Григор прати форхенд в аут (40:40). За съжаление, се стигна до още една двойна грешка на Григор и Карлитос се озова в авантаж. Последва грешка на Димитров и пробив още в първия гейм за Алкарас.

0:2 - Григор сгреши при първите си два ретура и прати два последователни форхенда в аут (0:30). Фантастичен ас по диагонала след това на Алкарас му донесе 3 геймбола. Пореден бекхенд в мрежата на българина обаче позволи на испанеца да затвори подаването си на 0.

1:2 - Българинът започна чудесно със силен сервис, който обърка Алкарас, а след това Гришо записа и ас за 30:0. Последва чудесно разиграване между двамата, но българина пресили форхенда си и точката отиде в актива на испанеца. Последва мощен сервис на Гришо, който накара Карлитос да сбърка и така родният тенисист стигна до нови два геймбола, а той не сбърка и спечели първия си гейм.

1:3 - Алкарас започна подаването си силно и накара Григор да прати топката в мрежата при първия ретур. Последва фантастично разиграване, от което Григор изчака да види как Карлитос ще действа на мрежата и успя да размине младия испанец по правата (15:15). След два силни сервиса обаче Алкарас върна преднината си и се стигна до два геймбола (40:15). Със страхотно сечено отиграване пък испанеца затвори гейма в своя полза.

2:3 - Алкарас сгреши от форхенд след сечен бекхенд от Григор (15:0). След това испанецът пресили удара си и даде комфортна преднина на нашия тенисист (30:0). Брилянтен ас на Гришо му даде възможност да затвори гейма в 3 опита (40:0) и той се нуждаеше само от 1 да победи на 0.

2:4 - Испанецът намери тялото на Григор с първия си сервис, което накара българина да прати топката в мрежата. Страхотно отиграване от форхенд пък покачи преднината на испанския тенисист (0:30). Димитров обаче остана в разиграване и отбеляза след грешка от ракетата на Алкарас. Последва още една такава и резултатът бе изравнен (30:30). Испанецът разтегна и Григор и форхенд на българина се озова право в мрежата (30:40). Гришо направи чудесен ретур и се стигна до "deuce".

За съжаление, Димитров прибърза и с форхенд се стигна до непредизвикана грешка. Алкарас не се възползва от това и направи двойна грешка, за да се стигне отново до 40:40. Последва брилянтно разиграване, в което Григор се справи брилянтно, за да се стигне до грешка на Алкарас и да получи авантаж. При следващото разиграване обаче Димитров се подхлъзна неприятно и равенството бе възстановено. Силен сервис донесе нов авантаж на испанеца, а след това Григор направи чудесно отгираване, за поредното 40:40. 

Българинът получи още един шанс за връщане на пробива след поредното чудесно разиграване от двамата тенисисти. Гениален сечен завършек на Алкарас обаче отново попречи на евентуалния пробив на Григор. Стигна се до още един шанс за пробив на родния тенисист след много елегентно негово отиграване, но за пореден път Карлитос показа световна класа и не го допусна. В крайна сметка, след малко повече от 11 минути в гейма, Карлитос затвори успешно подаването си.

3:4 - Григор пробва да атакува обратния диагонал с форхенд, но топката излезе. Веднага след това си поправи грешката с много силен сервис (15:15). Григор си пробва късмета след добър ретур на Алкарас, но сгреши и даде преднина на опонента си. Мощен форхенд обаче възстанови равенството (30:30). Брилянтен ас след това на Гришо му даде шанс да затвори при следваща точка и с нов силен сервис го направи.

3:5 - Карлитос започна много силно с бърз сервис и ас (0:15). Преднината на испанеца се покачи до 0:40 след грешка на Гришо и нов ас - 3 геймбола. Много интересно разиграване и силен форхенд донесоха победата в гейма на 0 за Карлитос.

4:5 - Геймът започна чудесно за нашия тенисист, който записа четвъртия си ас и поведе с 30:0. Карлитос "извика" Григор на мрежата, но българинът не се поколеба и успя да отбележи за 40:0 и впоследствие спечели на 0.

4:6 - Григор избърза в началото на гейма и не потърси дългото разиграване, с което стигна до две поредни непредизвикани грешки и даде преднина от 0:30 за Карлитос. Отиграване сервис - мрежа обаче даде 3 възможности за отиграване на сета и още първият сетбол бе оползотворен.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор сервира за началото на новия сет и след здраво разиграване бекхенд на българина се озова в мрежата (0:15). Григор рискува с много труден сервис, но рискът се отплати и се стигна до 15 равни. Ново мощно изпълнение затрудни Алкарас максимално и Гришо поведе. Силен удар по правата с бекхенд на Карлитос възстанови равенството (30:30). Перфектно отиграване на Григор му върна преднината (40:30), а впоследствие той спечели гейма.  

2:0 (ПРОБИВ) - Сечен бекхенд на Григор затрудни Алкарас, който технично се опита да отбележи, но пресили своя бекхенд (15:0). Испанецът обаче се върна бързо и изравни, а грешка на Гришо даде преднина на младока (15:30). Много техничен ретур на Димитров накара Алкарас да сгреши, но последва ас, с който се стигна до 30 равни. Последва двойна грешка на Алкарас и равенството бе подновено (40:40). Супер ретур на Григор му даде авантаж. Блестящ форхенд на Димитров обаче отказа Алкарас при следващото разиграване и нашият тенисист проби.

3:0 - Българинът започна много силно и бързо-бързо си осигури преднина от 30:0. Втори пореден ас на българина и 40:0, Григор бе категоричен през гейма и затвори спокойно на 0.

3:1 - Алкарас започна разиграването си доста силно и поведе (0:15). Димитров "закова" испанеца с много мощен бекхенд по правата и изравни. За съжаление, опит от воле на българина се озова право в мрежата (15:30). Петата грешка от бекхенд на българина обаче доведе до 15:40. Първият от двата мачбола не бе оползотворен, но при вторият Карлитос бе отличен.

3:2 (ПРОБИВ) - Геймът вървеше точка за точка и се стигна до 30 равни. Последва добро разиграване, от което Карлитос стигна до брейкпойнт, но прати топката в аут за 40:40. Испанецът обаче върна пробива, в крайна сметка.

3:3 - Мощен сервис на испанеца, а след това добър ретур на нашия тенисист предизвика грешка на Карлитос (15:15). Последваха две много технични и бързи разигравания, от които Карлитос излезе победител и поведе с 40:15. Грешка при първия геймбол обаче не му позволи да затвори подаването си, а веднага след това сгреши, а Гришо се добра до 40 равни. Сечен ретур до бекхенд даде нова възможност за пробив на Григор. За съжаление, тя бе изпусната. Последва грешка на българина и Алкарас получи авантаж, който обаче бе предотварен от родния тенисист с мощен бекхенд по правата (40:40). Много класно отиграване на испанеца с къса топка от форхенд даде нов шанс на Алкарас да затвърди пробива си и той съумя да го направи. 

3:4 (ПРОБИВ) - Григор стартира подаването си с двойна грешка (0:15). При следващото разиграване последния удар на българина излезе в аут (0:30). Последва нова грешка и Алкарас получи 3 шанса за нов пробив (0:40). Едната точка за пробив бе спасена от Димитров (15:40), но при следващата Алкарас съумя да пробие. 

4:4 (ПРОБИВ) - Карлитос започна колебливо с непредизвикана грешка, пращайки топката директно в мрежата (15:0). Испанецът съумя обаче моментално да изравни, а после сгреши и се стигна до 15:30. След страхотно разиграване обаче Григор съумя да стигне до 2 възможности за пробив (15:40). След чудесен ас първата такава бе пропиляна. Подобно на предното разиграване - отново ас възстанови равенството 40:40. При следващия сервис с форхенд и без рискове Григор затрудни Алкарас и получи авантаж и успя да пробие впоследствие. 

4:5 (ПРОБИВ) - Шеста двойна грешка на Григор даде преднина на Карлитос (0:15). Непредизвикана грешка след това увеличи преднината на испанеца (0:30). Втора двойна грешка на българина обаче даде 3 брейкпойнта на Алкарас, който съумя да пробие на 0. 

4:6 - Силен сервис даде ранна преднина на Карлитос (0:15). С хубав удар и долно въртене на топката обаче българинът успя да изравни. Чудесен ас пък върна преднината на Карлос (15:30). Непредизвикана грешка даде 2 мачбола на Алкарас, а той спечели мача с първия си сервис.

ПРЕДИ МАЧА

Третият последен мач преди сблъсъка между Григор Димитров и Карлос Алкарас определи съперника на победителя от тази двойка на полуфинала. Себастиан Корда победи Камерън Нори след 6:4 , 7:6 (1). Американецът пречупи британеца след 1 час и 28 минути игра.

Така победителят от гвоздея в четвъртфиналите между Гришо и Алкарас ще се изправи срещу Корда в битка за място на финала.

*Към 16:34 часа българско време приключи първият мач от програмата на корта. Алекс де Минор надделя над Адриан Манарино с 2:1 сета след близо 2 часа и половина игра (6:4, 4:6, 6:4 в отделните части).

*Към 18:46 часа приключи и вторият мач от програмата на корта Лоренцо Музети и Холгер Руне - при резултат 4:6, 5:7.

*Към 20:07 часа третият и последен мач на корта преди този на българина бе при резултат: Себастиан Корда - Камерън Нори 6:4, 3:3.

*Заради оспорваните четвъртфинали мачът на Димитров няма да се проведе по план и ще се проведе по-късно (следете развоя на предния мач, за да сте в течение, тъй като веднага след него започва Григор срещу Алкарас).

До момента Григор Димитров и Карлос Алкарас са се изправяли един срещу друг два пъти, като 20-годишният испанец е бил победител и в двата случая. Първата им среща е през 2020 година на 1/16-финалите на Мастърса във Франция, където Карлос печели с 6:1, 6:3.

През 2023 година те се изправят още веднъж един срещу друг на Мастърса в Мадрид, където пред собствена публика Алкарас се налага доста трудно над родния тенисист с 6:2, 7:5, като във втория сет Григор наистина успява да изкара най-доброто от противника си.

Припомняме, че това е четвърти четвъртфинал на Григор Димитров в Куинс, като през 2014 година той дори успя да спечели турнира, побеждавайки друг испанец на финала, а именно Фелисиано Лопес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички