Вдъхновен Григор Димитров отстрани Франсиско Серундоло и си осигури среща с Карлос Алкарас на Куинс Клуб (ВИДЕО)


Вдъхновен Григор Димитров отстрани Франсиско Серундоло и си осигури среща с Карлос Алкарас на Куинс Клуб (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

8566 0

Първата българска тенис ракета - Григор Димитров, успя да победи аржентинеца Франсиско Серундоло на мача от осминафиналите на Куинс Клуб в Лондон. Гришо се наложи с 6:3, 7:5 в отеделните сетове и по този начин си осигури среща с поставения под номер 1 в турнира Карлос Алкарас в следващата четвъртфинална фаза.

Мачът на Централния корт в Лондон продължи час и 29 минути. Спокойно може да се каже, че родният тенисист бе далеч по-мотивиран и по-спокоен от аржентинския си опонент. Григор записа цели 9 точки от сервис и бе далеч по-внимателен на тревата. Българинът записа само 2 двойни грешки и се добра до 3 пробива в срещата.  

По този начин Григор си осигури четвърто участие на този турнир в четвъртфиналната му фаза. Утре (23 юни) той ще излезе срещу фаворита за спечелването на тура - Карлос Алкарас, който по-рано днес се справи с Иржи Лехечка от Чехия.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервира първи и много бързо се добра до победа на 0 след четири много мощни сервиса, които предизвикаха 4 удара от аржентинеца директно в аут.

1:1 - Силните сечени бекхенд удари на Димитров му помогнаха да стигне до 15:15. Аржентинецът обаче стигна до грешка зад основната линия след като поведе и резултатът стана 30:30. Григор направи непредизвикана грешка, давайки преднина на Серундоло, но се върна с много мощен бекхенд слайс, за да се стигне до "deuce". Форхенд на аржентинеца му даде авантаж, а след това коварна топка затрудни Григор и резултатът бе изравнен.

2:1 - Гришо започна доста слабо, а добрата работа с крака и отличен бекхенд помогна на Серундоло да стигне до 30:0. Отличен фохенд по диагонала обаче върна Григор в гейма (15:30). Супер воле на Гришо изравни резултата, а след това след силен сервис накара аржентинеца да прати топката в мрежата (40:30), а после непредизвикана грешка спечели гейма за българина.

2:2 - С мощен бекхенд Григор прати топката в аут и даде ранна преднина от 0:15 за своя опонент. След това Серундоло опита нещо технично, вкарвайки страничен фалц, но прати топката в аут. За съжаление, Григор направи същото и върна преднината на аржентинеца. При 15:30 българинът пробва много технично със силен диагонал да изравни, но прекали и даде преднина от 15:40 за аржентинеца, който впоследствие затвори.

3:2 - Удар на аржентинецът прати Григор директно на мрежата, което го затрудни допълнително (0:15). Българинът обаче се върна, а след това прати топката в аут и увеличи изоставането си до 15:30. Последваха няколко мощни сервиса, които объркаха Серундоло и българинът затвори подаването си с ас и поведе с 3:2.

3:3 - Серундоло започна много добре и показа завидна скорост, която му донесе успех и преднина от 30:0 рано-рано в гейма след лош ретур от Григор. След две отлични разигравания и максимално дълбок ретур по диагонала Гришо успя да се добере до 30:30. Диагоналите наистина се оказаха ключови в тоя гейм, ново отлично отиграване по тях доведе до геймбол за 3:3 от Серундоло и той успя да го затвори успешно.

4:3 - Силните сервиси на Григор продължиха да представляват голям проблем за Серундоло, донасяйки преднина от 30:15 на българина. Бекхенд по правата обаче възстанови равенството 30:30. Гришо стигна до много важен геймбол след отличен ас, а след това техничен слайс с форхенд затвори гейма в полза на българина.

5:3 (ПРОБИВ) - Добрите слайсове на Гришо му помогнаха да се върне бързо и да стигне до 15:15 в гейма. Последва удар право в мрежата на Серундоло, а Григор изглеждаше по-мотивиран от всякога за пробив. И след удар в аут се стигна до две точки за пробив от страна на българина. С фантастичен бекхенд Гришо вдигна публиката на крака и се добра до желания пробив.

6:3 - Григор започна фантастично и регистрира четвърти ас за 30:0. Впоследствие той стигна до три последователни сетбола. Той се нуждаеше само от един и гейм на 0 спечели първия сет за Гришо след 31 минути.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Серундоло започна много силно и показа повече енергия в гейма, което доведе до преднина от 15:40 в негова полза. Веднага след това регистрира още един ас, с който затвори успешно своето подаване.

1:1 - Силните сервиси на Григор продължиха да са едно от най-добрите оръжия в неговия арсенал. Серундоло просто нямаше отговор на мощните му начални удари и българинът стигна до 30:15. Григор опита интересен форхенд, който обаче бе прати топката в аут и така се стигна до 30 равни.

Последва много атрактивно отиграване, в което обаче Григор сгреши и се стигна до точка за пробив на Серундоло. 217-километров сервис обаче провали плановете на аржентинеца. Българинът стигна до геймбол с нов отличен сервис и ас. Франсиско възстанови равенството, но шестият ас на Григор върна авантажа.

Разиграването продължи дълго, като за пореден път Григор стигна до "advantage" ситуация, от която обаче този път се възползва перфектно, за да изравни геймовете.

2:1 (ПРОБИВ) - Григор заложи на цялата ширина на корта за 15:15, предизвиквайки аржентинеца да бяга наляво-надясно, което изглежда го затрудняваше. Аут пък даде преднина на Гришо от 30:15. Последва нова грешка и бекхенд в мрежата, който даде два шанса за пробив. Първият бе пропилян от Григор, след като топката се озова в аут, а вторият също след добър сервис на аржентинеца. Брилянтен сечен ретур на Гришо накара Серундоло да сгреши за авантаж, а след това с много атрактивна точка Гришо стигна до пробив.

3:1 - Две непредизвикани грешки след мощните сервиси на родния тенисист му дадоха светкавична преднина от 30:0. Последва интересен удар по правата на Григор, който обаче не намери целта. Последва интересно разиграване и с много техничен удар аржентинецът изравни до 30:30. С много сечен сервис Григор изненада неприятно своя опонент и стигна до геймбол. За съжаление обаче двойна грешка обърка плановете на българина. При 40:40 се стигна до интересно разиграване, в което Григор използва много слайсове и бекхенди, за да се добере до геймбол и след перфектен сервис затвърди пробива си.

3:2 - Дългите разигравания в мача започваха все повече и повече да зачестяват. Брилянтна изява от бекхенд, без да гледа опонента си, даде преднина от 30:15 за нашия тенисист. Стигна се до втора двойна грешка и два шанса за пореден пробив от българина. При първият стоп-воле на аржентинеца уби желанието на Гришо, а при следващия мощен сервис обърка плановете на Григор и се стигна до 40:40. Лош форхенд на Григор при последвалото разиграване даде авантаж на аржентинеца. Мощен ас пък намали изоставането му до 2:3. 

3:3 (ПРОБИВ) - Много бързо аржентинеца успя да стигне до брейк пойнт след 15:40 в негова позла. Григор обаче сгреши и по този начин пробивът бе върнат.

3:4 - Серундоло започна много силно с два мощни сервиса и светкавична преднина от 30:0 в своя полза. Григор опита нещо интересно на мрежата, но се провали, за да даде 3 геймбола на съперника си. Серундоло отбеляза ас и затвори на 0.

4:4 - Гришо започна с двойна грешка. След това спечели следващите две точки, но Серундоло пласира чудене форхенд уинър, за да направи резултата 30:30. Григор се фокусира и реализира чудесен ас. Последва и брилянтен бекхенд уинър по правата, който смая всички и геймът приключи.

4:5 - Серундоло продължи да показва чудесна енергия и по този начин изтощаваше Григор допълнително. Чудесните сервиси на аржентинеца също бяха много важни и на Григор ще му се наложи да сервира за оставането си в сета.

5:5 - Григор пробва аржентинеца с чудесен удар по диагонала и разбира се, успя да го хване там, където иска за 15:0. Отговорът на аржентинеца обаче бе категоричен и той успя да изравни. В крайна сметка, нов силен сервис върна преднината на Гришо от 30:15. Серундоло изглеждаше доста отчаян и прати топка право в мрежата, за да увеличи преднината на българина, който впоследствие затвори успешно подаването си.

6:5 (ПРОБИВ) - Подаването на Серундоло не започна никак добре и след серия от няколко сечени топки Гришо се добра от преднина 40:0 и три поредни скрити сетбола. В крайна сметка, аржентинецът успя да спаси първия. При следващия брейк пойнт пък Григор прати топката в мрежата, а накрая Серундоло сбърка и Гришо ще сервира за спечелването на мача.

7:5 - Григор опита с много къс форхенд да изненада аржентинеца, но не му се получи. Веднага след това той регистрира девети ас в мача и изравни за 15:15. Последва удар право в аут на аржентинеца за 30:15 в полза на нашия тенисист. Безпогрешен Григор се добра до два мачбола и успя да спечели мача. 

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров започна участието си на Куинс Клуб още от пресявките, а в основната схема той се справи с Емил Руусувуори с 6:2, 6:4 на 1/32-финалите, за да си осигури среща със Серундоло в следващата фаза на надпреварата.

Аржентинският представител пък се справи с квалификанта от САЩ Томи Пол на 1/32-финалите доста трудно със 7:6(2), 4:6, 6:4, отличавайки се със силните сервиси и интелигентната игра по правите и на мрежата.

Очакванията за двубоя Димитров - Серундоло са доста завишени поради простата причина, че двамата до момента не са се изправяли един срещу друг никога в професионалните си кариери. Победителят от днешния сблъсък пък ще се изправи срещу победителя от мача между Карлос Алкарас и Иржи Лехечка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички