Феноменален Джокович обърна Кирьос и отново господства на Уимбълдън!


Феноменален Джокович обърна Кирьос и отново господства на Уимбълдън!
Снимка: Getty Images

10782 0

Един от най-великите тенисисти за всички времена Новак Джокович спечели рекордния си 32-ри финал на турнирите от Големия шлем, за да завоюва четвърта поредна и общо седма титла от Уимбълдън! Ноле обърна австралиеца Ник Кирьос и го победи с 3:1 сета (4-6, 6-3, 6-4, 7-6) на централния корт в Лондон, където сърбинът няма поражение от 2013-а насам.

Мачът започна колебливо за световния номер 3, който бе пробит в средата на първия сет и до края не успя да върне пробива. Оттам нататък Джокович взе инициативата в мача и не я пусна до самия край. Сърбинът спечели следващите два сета с по един пробив. В четвъртата част не се стигна до пробиви, но в тайбрека Джокович бе безпогрешен и спечели със 7:3 точки, за да грабне трофея.

Това е 21-ва титла за Джокович от Големия шлем - с една по-малко от рекордьора Рафаел Надал. Триумфът идва след серия от разочарования за сърбина, който загуби финала на US Open от Даниил Медведев, след това не бе допуснат до участие на Australian Open, а на Ролан Гарос отстъпи на Рафаел Надал на 1/4-финалите.

Кирьос пък пропиля първия си шанс за титла от Големия шлем и допусна първа загуба от Джокович в кариерата си. До момента австралиецът имаше две победи срещу сърбина - и двете постигнати през 2017-а.

РАЗВОЙ НА ФИНАЛА ДЖОКОВИЧ - КИРЬОС

СЕТ 1

Джокович започна колебливо финала, след като направи двойна грешка още на старта. Сърбинът загуби и първото по-дълго разиграване в мача, но все пак спечели подаването си. Кирьос на свой ред бе перфектен в първия си сервис гейм и поведе с 40-0, а след това си позволи и първия сервис отдолу, който обаче бе разгадан от Ноле.

Последва размяна на два бързи сервис гейма, в които Джокович спечели подаването си на 15, а Кирьос - на 0. След това обаче австралийският тенисист записа първия пробив в срещата, след като поведе с 15-40, а с втория брейкбол затвори гейма в своя полза. Пробивът бе затвърден със сервис гейм на 0 за 2:4.

Дойде ред на Джокович да запише гейм на 0 с брилянтен ас и отлично воле на мрежата за 3:4. Кирьос обаче отвърна с нов сервис гейм, спечелен без да даде точка на съперника за 3:5. Серията със сервис геймове на нула продължи с още един на сметката на Джокович, но на свое подаване Кирьос успя да затвори първия сет с 4:6.

СЕТ 2

Джокович стартира перфектно втората част със сервис гейм на нула. Кирьос загуби първата точка на свой сервис, но след това не даде никакъв шанс на Ноле да му се противопостави от ретур. Джокович обаче остана концентриран върху своето представяне - спечели следващото си подаване, а след това стигна и до така жадувания пробив - и то на нула, за да поведе с 3:1.

Джокович спечели деветата си поредна точка преди да допусне двойна грешка за 30:15 на свой сервис. Кирьос пък успя да изравни от 40:15 до 40:40, но само за да види как Ноле веднага печели подаването си при следващия си геймбол. При 4:2 и сервис на Джокович Кирьос имаше аванс от 15:30 и пропиля да натисне опонента си на втори сервис, а след това сърбинът спечели подаването си.

На свой сервис Кирьос взе безпроблемно подаването си за 5:3 и принуди Джокович да сервира за сета. Сръбският тенисист изпадна в тежка ситуация на свой сервис, след като изостана с 0:40. Джокович обаче някак успя да отрази и трите брейкбола за Кирьос, а след това спаси още една точка за пробив, преди да затвори сета в своя полза - 6:3.

СЕТ 3

Ник Кирьос започна колебливо третата част, след като бе притиснат от Джокович и му се наложи да спасява два брейкбола. Австралиецът обаче излезе от трудната ситуация и спечели подаването си. Във втория гейм Кирьос сътвори страхотно воле на мрежата, но скоро след това дойде непредизвикана грешка, а Ноле изравни резултата.

В следващите няколко гейма сервиращите печелиха подаванията си сравнително безпроблемно, без да се стига до точки за пробиви. При 2:2 и сервис на Кирьос се стигна до любопитен момент, в който австралиецът се ядоса на жена в публиката, която го смущава на начален удар. Той дори помоли съдията да изкара "жената, която се е напила със 700 питиета" (ВИДЕО).

При 3:4 Джокович записа сервис гейм на нула. Към подобен развой се бе запътил и Кирьос на свой сервис, повеждайки с 0:40. Австралиецът обаче се пропука и допусна да бъде изравнен, а след това Джокович стигна до точка за пробив и я реализира, за да поведе с 5:4 гейма. След това Ноле сервира за сета и спечели подаването си на 30 - 6:4.

СЕТ 4

Кирьос получи дежавю в началото на четвъртия сет, когато поведе с 0:40 на свой сервис, а Джокович отрази първия му геймбол. Този път обаче, за разлика от пробива в края на третия сет, Кирьос веднага спечели подаването си, за да открие резултата в своя полза. Джокович обаче бързо заличи аванса му със сервис гейм, спечелен на нула.

Последваха няколко бързи гейма, в които сервиращите нямаха никакви затруднения, за да се стигне до равенство в геймовете 3:3. Сетът продължи в същия дух, като Джокович записа още един сервис гейм на нула, докато Кирьос също даваше не повече от една-две точки на своя опонент. 

Редовният сет завърши без пробиви и дори без нито един брейкбол, за да се стигне до 6:6 и тайбрек. Тайбрекът започна с минипробив за Джокович, който веднага го затвърди за 2:0 точки. След това обаче Кирьос върна минипробива, но само за да загуби следващите си две подавания за 4:1 в полза на Джокович. Ноле спечели нови две точки и си осигури пет мачбола. От третата възможност сърбинът затвори тайбрека със 7:3 точки, сета - със 7:6, и финала - с 3:1 сета.

ПРЕДИ ФИНАЛА

Шампионът от последните три издания на Уимбълдън Новак Джокович отново стигна до големия финал, но този път има за съперник един от малкото тенисисти в тура, срещу които е с отрицателен баланс - Ник Кирьос. Австралиецът победи Джокович на два пъти през 2017-а в мачове, в които дори не даде сет на Ноле.

Джокович изпита доста разочарования в Големия шлем в последните десет месеца, след като загуби финала на Ю Ес Оупън от Даниил Медведев, не бе допуснат до участие на Откритото първенство на Австралия и бе спрян от Рафаел Надал в четвъртфиналите на Ролан Гарос.

Джокович обаче отново показа, че е най-добрият играч на трева в последните години и макар че имаше известни затруднения, достигна осмия си финал в Ол Ингланд Клъб. Кой е фаворит на букмейкърите във финала Джокович - Кирьос, четете на посочения линк!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички