Труден, но сладък старт на одисеята на Григор Димитров в Монте Карло


Труден, но сладък старт на одисеята на Григор Димитров в Монте Карло
Снимка: Guliver/GettyImages

13775 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна участието си на Мастърса в Монте Карло с много трудна победа над Матео Беретини на Централния корт. Българинът записа победа със 7:5, 6:4 и се класира за втория кръг на надпреварата. 

Срещата беше изпълнена с неточности и от двете страни на корта, като Григор Димитров изостана с пробив в началото и на двата сета, но с далеч по-добра игра от италианеца достигна до пълен обрат и в двата случая.

Отново сервисът беше големият проблем за Димитров, който записа 6 двойни грешки и едва 50% ефективност при първи начален удар. Все пак си пролича подобрената му игра на ретур, като имаше цели 18 шанса да пробие своя съперник, от които реализира едва 4.

В следващия кръг от Мастърс турнира световният №29 ще се изправи срещу победителя в мача Денис Шаповалов - Ян-Ленард Щруф. През миналата година Димитров игра полуфинал в надпреварата, където отпадна срещу Рафаел Надал. Именно испанецът е най-вероятният съперник на Гришо, ако българинът преодолее втория кръг на турнира от сериите "ATP 1000".

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Още в първия си сервис гейм Димитров допусна двойна грешка, която беше гарнирана от две непредизвикани такива. Беретини се добра до точка за пробив, но Гришо съумя да се защити с добри атаки от форхенд. Последва нова двойна грешка за ново предимство в полза на италианеца, който обаче прати бекхенда си в мрежата - 3-о равенство. При 4-ия брейк пойнт Димитров прати форхенд в аут и даде първия гейм на своя съперник. 

0:2 - Гейм на 0 за Беретини.

1:2 - Димитров поведе с 30:0, но допусна 3 поредни грешки, а нерядко се хващаше и за рамото, което го извади от игра за около 2 месеца. С отличен сервис той неутрализира поредния брейк пойнт и с много силна игра от основната линия най-накрая се разписа в сета.

2:2 (пробив) - Страхотна игра на Григор, който набързо натрупа аванс от 0:40. Беретини успя да спаси две точки за пробив, но при третата сбърка и Димитров заличи пасива си в сета.

3:2 - Гейм на 30 в полза на Димитров, но реална опасност за него нямаше, след като водеше през цялото време.

4:3 - Спокоен сервис гейм за Димитров, спечелен на 15.

4:4 - Две грешки на Беретини доведоха до 0:30 в полза на Григор Димитров. В последвалото разиграване българинът отлично смени посоката на игра, отигравайки бекхенд по правата. Това затрудни максимално Беретини, който не успя да върне - 3 точки за пробив. С три поредни грешки обаче Гришо предаде цялото си предимство - равенство. Димитров изпусна още една точка да реализира пробив и в крайна сметка Беретини защити подаването си.

5:4 - Григор Димитров се защити перфектно с форхенд уинър при брейк точка в полза на италианеца, а след това затвори гейма.

6:5 - Българинът изпусна нови няколко шанса да пробие своя съперник, а при своето подаване си гарантира поне тайбрек в първия сет, печелейки на 30.

7:5 - Отново 0:40 за Димитров, който при първия опит да спечели сета прати минаващ удар в аут, а при втория Беретини реализира уинър от форхенд по диагонала. Последва и ас за 40:40. Димитров обаче неутрализира точка за спечелване на гейма на своя съперник, а след това се възползва от грешките му у спечели сета.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - Още в първото си подаване Димитров отново допусна пробив, след като Беретини се отчете с няколко мълниеносни форхенди по диагонала.

1:1 (пробив) - Гришо отговаря по перфектен начин. Няколко пъти накара своя съперник да сбърка и проби на 30.

2:1 - Гейм на 30 за Димитров, който се връща във водеща позиция.

2:2 - За трети път в мача Гришо поведе с 0:40 на своя съперник при негово подаване, но отново пропусна да реализира пробив, след като Беретини показа здрави нерви. След няколко равенства хасковлията отново получи шанс да пробие, но Беретини построи отлична атака, завършена с убийствена къса топка, а след това италианецът успя да затвори гейма.

3:2 - Безпроблемен сервис гейм за Димитров.

4:3 - Първи гейм на 0 за втория сет, и то в полза на Григор.

4:4 - При 15:30 българинът влезе отлично в разиграване, но не успя да намери центъра на ракетата и Беретини изравни, а след това и сравнително лесно затвори гейма на 30.

5:4 - Димитров се защити от точка за пробив с отличен форхенд, а след това спечели подаването си.

6:4 (пробив) - Гришо се добра до точка за пробив при 30:40 и този път показа отлична защита, принуждавайки в крайна сметка Беретини да прати форхенд в аут - гейм, сет и мач в полза на Димитров!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двамата тенисисти ще играят за първи път един срещу друг на ниво АТР. Димитров попадна в половината на схемата на Краля на клея Рафаел Надал и двамата потенциално могат да се срещнат в трети кръг. Испанецът е 11-кратен шампион в Княжеството. 

През миналата година първата ни ракета стигна до полуфиналите в турнира, където бе отстранен от шампиона Рафаел Надал. Двамата отново попаднаха в един и същи поток, като те могат да се изправят един срещу друг още в третия кръг на надпреварата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички