Победа на волята, победа над ума, победа за момчето със слабата психика


Победа на волята, победа над ума, победа за момчето със слабата психика
Снимка: Guliver/GettyImages

6258 0

Момчето със слабата психика си отиде. Този невъобразим талант, който впечатляваше с уникален арсенал и всички му се възхищаваха на проблясъците на чист гений, така и не достигаше до върховете, които му вещаеха, поради факта че просто се отказваше. Една точка, един загубен сервис гейм, бяха способни да го препънат по пътя му към величие, и то в мачове, които можеше да спечели, играейки дори на 50% от възможностите. Крехката психика е причина хиляди огромни таланти да останат в сянката на собственото си съзнание, оставайки далеч от бленуваните върхове заради собствените ограничения на ума си. И, според всепризнати специалисти и тенис легенди, Григор Димитров се беше запътил в тази посока - рядко срещан талант, съчетал в себе си дарба и мечтана физика, който ще остане в историята като "просто един от добрите тенисисти в ерата на Федерер, Надал, Джокович и Мъри". Но вече не!

Момчето със слабата психика вече го няма, защото направи място на един истински лъв, който се бори до последна капка сила, за да изпълни своята цел. Нито една точка, нито един пробив не можеше да му попречи да преследва до край своята мечта. И ето че тя се сбъдна - Григор Димитров вече е шампион във Финалите на ATP. Има сериозни притеснения, че може да се повтори случилото се през 2015 година. Тогава след шеметен сезон и влизане в топ 8 през 2014 година, Гришо отбеляза най-дълбокия спад в своята кариера и дори изхвърча от топ 30. Но той съумя да се пребори със съперниците и най-вече със себе си, за да стигне до топ 3 на световния мъжки тенис през 2017 година. И този път няма признаци, че ще последва подобен спад. Защото слабата психика вече я няма и зала "O2" в Лондон беше мястото, което ни демонстрира, че момчето с рядък талант и спорна издръжливост е пораснал мъж, който може да печели мачове само с воля, желание и малко хитрост. 

Въпреки че Финалите на ATP са най-големият успех в кариерата на българския тенисист, Григор Димитров не показа най-добрия си тенис в английската столица. Дори напротив - играта му на Australian Open беше далеч по-категорична, а сервисът му през цялата година - далеч по-разнообразен, бърз и постоянен. Едва във финала срещу Давид Гофен началният удар заработи като оръжието, на което винаги може да разчита. Преди това той не счупи бариерата от 60%, но въпреки това наниза 5 поредни победи в един от най-силните турнири за годината.

26-годишният българин спечели със силата на своята воля и устойчивостта на своята психика. Още в първия кръг Доминик Тийм успя да го пробие, когато Гришо сервираше за спечелване на мача. Преди две години това по всяка вероятност щеше да влезе в графата "загуби", но Димитров оцеля, борейки се за всяка точка и променяйки стратегията си за последните две точки в мача. Срещу Джак Сок той проби рано-рано, но допусна загуба в първия  сет. Реакцията? 6:0 във втория и в най-важните моменти в сюблимния трети сет, който можеше да го прати на първи финал от такъв ранг, Григор показа нерви, които не бяхме виждали до този момент. И така се стигна до началото на третия сет срещу Давид Гофен - моментът, който вдъхнови Григор Димитров и го върна в мача.

Белгиецът спечели втория сет след късен пробив, а Димитров започна на сервис в решаващата част. В този момент обаче българинът не беше на себе си - слабо придвижване по корта, слаби удари, слаб сервис. Изглеждаше така, сякаш умората от сезон 2017 е взела връх и Григор няма да издържи в двубоя. Но той успя - само с воля, само с психика, точка за точка. Той издържа достатъчно дълго в разиграванията, за да дойдат грешките от ракетата на Давид Гофен. Той отрази куп точки за пробив, но накрая след маратонски почти 10-минутен гейм той защити своето подаване и осъзна - може да печели, дори когато не е на 100%. Увереността се върна, адреналинът - също. Димитров успя да влезе в отличен игрови ритъм, за да покаже надмощието си над тенисист, който игра фантастично и далеч над очакванията към него. И половин час по-късно титлата беше в ръцете на Григор Димитров - първият български индивидуален шампион в турнир от толкова висок ранг. 

Григор Димитров игра силно, но не и брилянтно. Показа слаб сервис в турнира, но страхотна концентрация в най-важните моменти, въпреки че записа едва 18 аса за 5 мача, а в същото време допусна цели 19 двойни грешки. Във финала беше принуден да играе в защитна позиция заради вдъхновената игра на Давид Гофен, но дори в тази роля той съумя да измъкне победата - с воля и желязна психика. Двата фактора, които досега го деляха от върха. Но вече не. Григор е шампион във Финалите на ATP, а начинът, по който спечели трофея, е сериозен атестат за това, което можем да очакваме през 2018 година. Успех, Григор Димитров, и голямо благодаря!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички