Няма да има тенис турнир в София?


Няма да има тенис турнир в София?
Снимка: БГНЕС

4431 0

Провеждането на тенис турнира в София с участието на Григор Димитров е под заплаха, пише Sportal.bg. Причината е в липса на спонсори и интерес на инвеститори, след като турската компания "Гаранти Коза" се отказа от финансирането на надпреварата.

Днес беше обявено, че турнирът ще носи името "Диема Екстра София Оупън", като ще бъде предаван по платените канали на "Нова Броудкастинг Груп". Според информацията в Sportal обаче, това е единственият сериозен спонсор в турнира.

Именно това е една от причините нито един от топ 20 да е потвърдил участие в турнира. Единственият такъв е Григор Димитров, чието участие също не е гарантирано заради липса на спонсори.

Информацията сочи, че в последните месеци президентът на БФтенис Стефан Цветков е търсил какви ли не варианти, за да намери спонсори, но такива липсват. Освен това става ясно, че "Гаранти Коза" са се оттеглили много по-рано от това, което беше обявено. 

Ето и пълната информация:

Проблемите около тенис турнир в София, който трябва да се състои в началото на февруари, са станали повод за сериозни съмнения около неговото провеждане през последните месеци. През декември бе обявено, че турската компания "Гаранти Коза" се оттегля като генерален спонсор - нещо, което се е случило далеч по-рано.

Последвали са спешни срещи и разговори от страна на президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков в търсене на нови спонсори, които да гарантират провеждането на състезанието. В продължение на седмици той е пазил информацията да не се разпространи, докато е уверявал хората, че всичко е наред.

Въпреки постоянното издигане в последно време на президента на БФ Тенис Стефан Цветков в международните тенис организации, интересът към турнира в София става все по-малък. На този етап има само един спонсор, като не е ясно в какъв размер ще е неговата подкрепа, а по същото време миналата година организацията бе подсигурена.

Дубайската компания, която притежава лиценза за турнира, обяви, че той ще се състои, а БФ Тенис се зае с организацията. Организаторите получават редовно подкрепа и финансиране от държавата. През 2016 г., когато бе първото издание, бюджетът на състезанието бе 2 800 000 лв., като Министерството на младежта и спорта подпомогна организацията с 500 000 лв. Договорът за турнира в София изтича тази година и бъдещото му провеждане в България е под сериозни въпросителни.

Разликата се усети още при подаването на заявки от страна на тенисистите. Финалистът от миналата година Давид Гофен и Доминик Тийм, който в предишното издание бе поставен под №1, предпочетоха да не играят в София. Това направи и шампионът от 2016 г. Роберто Баутиста Агут, който в момента е 21-и в световната ранглиста. Така единственият участник от топ 20 е Григор Димитров.

Григор, който миналата година изнесе турнира на гърба си, е заявил участие, но и той най-вероятно не е останал очарован от ниското ниво, което се очертава. Миналата година феновете се стекоха да подкрепят най-добрия български тенисист, но интересът не беше голям извън неговите мачове. Сега зрителите едва ли ще се тълпят да гледат младата корейска надежда Хьон Чун.

По всяка вероятност в щаба на най-добрия български тенисист не са били информирани за проблемите с турнира, като са уверявани, че всичко върви по план. За участието на Григор Димитров бе обявено в края на октомври, като на пресконференцията присъстваше представител на "Гаранти Коза", а компанията най-вероятно по това време вече е била взела решението да няма нищо общо с турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички