Гришо повежда новата генерация във "войната" с топ 4


Гришо повежда новата генерация във "войната" с топ 4

3932 0

Уморено от задушаването на Голямата четворка в мъжкия тенис, младото поколение играчи настоява за промяна. Наричат ги Генерация Б, защото те са на прага да прекъснат монопола и да пробият в Големия шлем.

Начело на групата е Григор Димитров. 23-годишният българин води тенденцията към подмладяване в мъжкия тенис. Световният №1 Новак Джокович е на 27, №2 Роджър Федерер е на 33, №3 Рафаел Надал е на 28 и №4 Анди Мъри е на 27. Това са мъжете, които побеждават и са завладели Големия шлем. В топ 100 на световната ранглиста 28 тенисисти са на 30 години или по-възрастни. От началото на тази година 6 различни играчи на тази възраст са спечелили 9 от 19 титли.

Един от Голямата четворка е вдигал трофея в 40 от последните 44 „Мастърс“ турнира от 2010 година насам. Има обаче знаци на младежко раздвижване. Девет тийнейджъри в момента са в топ 200 на мъжкия тенис, в сравнение с нито един преди година. Григор Димитров, Милош Раонич и Кей Нишикори пробиха в топ 10 през миналата година. Нишикори стигна финала на US Open, a Раонич и Димитров – полуфинали на Уимбълдън.

Четирима тийнейджъри играха във втория кръг на турнира в Маями – най-голямата бройка от 2007 година. Сред тях са хърватинът Чорич и австралиецът Кирьос, като и двамата победиха Надал през 2014 г.

„Предстоят интересни времена“, заяви Димитров. „В мачовете срещу доминиращите тенисисти, винаги има едно малко парче, което липсва. Мисля, че скоро ще се появи“.

Димитров вероятно усеща натиск да измести една от звездите, защото той се бори много през тази година. Той спечели 50 мача през 2014 г., включително три титли на три различни настилки и се изкачи до № 8 в света.

Много рано Димитров получи прякора „Бейби Фед“, заради бекхенда си с една ръка и елегантния атакуващ стил, който напомня на феновете на Федерер. Той е майстор на ударите и не се страхува да излезе на мрежата. Димитров обаче отхвърля този прякор.

„Уморен съм от всички сравнения и приказки, че на тази възраст трябва да бъдеш тук или там.“, заяви той. „Това поставя много очаквания върху играчите, особено на децата, които са на 17-19 години. Всеки има свой собствен път.“

Григор Димитров е дете на Димитър, треньор по тенис, който е учил сина си, докато той е бил на 16, и Мария, учителка по физическо възпитание и бивша волейболистка. Израснал е в Хасково, след което се мести в Барселона и Париж, за да се развива, печелейки титлите на Уимбълдън и US Open при младежите през 2008 г.

Сега Григор разделя времето си между Манхатън, Калифорния и Монако. Той тренира под ръководството на Роджър Рашийд, който е бивш тенисист и австралийски футболист.

„Той се нуждае от ментор, който да засили посоката му“, заяви Рашийд. „Григор е на 25 % от неговото пътешествие. Искам го на базовия лагер на Еверест.“

Рашийд говори и за комфорта на тенисистите от Голямата четворка. „Това е като да гледаш един и същ филм отново и отново. Трябва да ги уважаваме, но в същото време трябва да им покажем и среден пръст. Големите играчи се събуждат, борейки се. Те все още искат да убиват на корта. Съперниците им трябва да решат, че са получили достатъчно. Трябва да се изправиш лице в лице с доминиращите играчи и да ги избуташ от пиедестала, защото сами няма да си тръгнат.“, заяви Рашийд.

Той вижда в Григор упоритост, каквато не всеки атлет притежава. Джокович също я забелязва, когато Димитров стига до два тайбрека на полуфинала в Уимбълдън. „Играх срещу бъдеща звезда“, заяви той.

Докато играчи като Бьорн Борг, Борис Бекер, Пийт Сампрас, Майкъл Ченг, Стефан Едберг и Матс Виландер са печелили титли от Големия шлем като тийнейджъри, последният такъв, който печели такъв трофей, е Надал през 2005 година на Ролан Гарос. Той заяви, че играта се е променила и това отнема повече време на играчите да достигнат техния успех.

„Мисля, че манталитетът на новото поколение е различен“, заяви Надал. „Те играят като юноши по-късно. Те израстват по-бавно, отколкото в миналото. Вероятно това е въпрос на психика“.

Мъри споделя: „Хората пробиват на възраст от 25, 26, 27 сега. Пътят е дълъг“.

Димитров заяви, че е готов за това дълго и мъчително пътуване. „Най-трудната част е да продължиш да работиш и да се усъвършенстваш година след година. Никога не можеш да спреш. Най-доброто предстои“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички