Григор преодоля второ американско предизвикателство и чака нов сблъсък с Надал


Григор преодоля второ американско предизвикателство и чака нов сблъсък с Надал
Снимка: Getty Images/Guliver

7101 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава участието си на "Мастърс" турнира в Шанхай, след като победи американеца Сам Куери с 6:3, 7:6 (3). Съперник на Гришо на четвъртфинала ще е победителя от мача Рафаел Надал - Фабио Фонини, които ще се играе от 13 часа българско време. Така, българинът може да получи своя шанс за реванш срещу Надал след загубата в Пекин.

Само един пробив в първия сет срещу Куери бе достатъчен за Григор, тъй като успя да задържи преднината си докрай. Макар и да стартира трудно на свое подаване, то в четвъртия гейм Димитров се възползва от двойната грешка на Куери и разконцентрираната му игра и успя да го пробие. Още в следващия гейм Куери можеше да върне пробива, но с отлична контраатака и дроп шот българинът не му остави никакви възможности. В последния гейм Гришо изоставаше с 0:30, но намери своя сервис, който му помогна да затвори сета - 6:3.

Вторият сет бе доста по-оспорван, като Куери направи пробив още във втория гейм. За радост, обаче Григор го върна още в следващия гейм, а след това и изравни геймовете. Така последваха размяна на бързи геймове, за да се стигне до тайбрек, където Куери дръпна с минипробив. Хасковлията обаче показа класа и от изоставане с 2-3 взе пет поредни точки, за да затвори мача след час и 20 минути игра.

Първи сет (6:3)

1:0 Григор допусна възможност за пробив още в първия гейм, като резултатът бе 40:15 в полза на Куери. Въпреки това българинът отрази двете възможности за пробив, а след това направи и още две точки, с които спаси подаването си.  

1:1 Американецът спечели подаването си сравнително по-лесно, давайки само точка на Димитров. 

2:1 Гейм на 0 за първата ни ракета.

3:1 (пробив) Куери имаше затруденения, като допусна изравняване от 0:30, а и направи двойна грешка - първата в мача. Григор се възползва от колебанията в играта му и стигна до първия пробив в срещата. 

4:1 Българинът допусна изравняване от 40:0 и това за малко не му струваше връщане на пробива. Въпреки това прекъсна серията от три точки на американеца като го прати далеч зад основната линия и с дроп шот не му остави никакви шансове, а след това с бърза точка затвърди. 

4:2 Бърз сервис гейм за Куери.

5:2 Само точка за американеца и Григор уверено води в резултата.

5:3 Димитров изпусна три възможности за пробив, като можеше да затвори сета. Кери обаче направи впечатляваще серия от 5 точки и успя да се задържи в сета. 

6:3 Гришо допусна изоставане от 0:30 в следващия гейм, но показа няколко класни изпълнения и с ас накрая спечели и с 6:3 гейма взе първия сет.

Втори сет

0:1 Куери спечели подаването си, след като поведе 40:30, а след това Димитров игра ретур в мрежа.

0:2 (пробив) Американецът рано-рано в сета успя да стигне до пробив и то без Григор да успее да спечели дори точка. 

1:2 (пробив) Хасковлията бързо обаче отвърна и на свой ред също върна пробива на 0.

2:2 Гейм на 0 и Григор изравнява резултата.

2:3 Куери направи нова двойна грешка при 15:15, но въпреки това не допусна Григор да стигне до нов пробив.

3:3 Първата ни ракета спечели подаването си на 0. 

3:4 Световният номер 17 спокойно поведе с 0:40 и единствено даде точка на Григор. 

4:4 Размяната на геймове продължи с три перфектни сервиса на Григор и един впечатляващ уинър от Куери. 

4:5 Отново бърз гейм за американеца, затворен с ас.

5:5 Отново най-вече заради сервиса си Димитров не остави никакви шансове на Сам Куери. 

5:6 Куери с ас направи резултата 15:15. След това мрежата помогна на Гришо и американеца изпрати в аут. След серия от добри сервиси затвори гейма на 30.

6:6 Куери поведе в гейма, но с ас Григор изравни резултата. След това дръпна 40:30, но направи двойна грешка. Въпреки това българинът взе предимство, а после реализира геймбола.

Тайбрек - Куери дръпна с минипробив. Хасковлията обаче показа класа и от изоставане с 2-3 взе пет поредни точки, за да затвори мача след час и 20 минути игра.

Преди мача

Григор и Куери имат два мача в общия си баланс, а като победител и двата е излизал българинът. Последната победа на нашия е от 2015 г. в Куинс с обрат, а другият мач е на твърдите кортове във Вашингтон, където през 2013 г. Григор постигна успех в последователни сетове.

Куери стигна до този етап след победи над Юичи Сугита и Франсис Тиафо в по два сета. Първата ни ракета пък се наложи, макар и трудно, срещу Раян Харисън, завършвайки с успех 3:6, 6:3, 7:6 (8:6).

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички