Australian Open 2016: В царството на Новак Джокович и Серина Уилямс


Australian Open 2016: В царството на Новак Джокович и Серина Уилямс
Снимка: Getty Images/Guliver

2470 0

Нова година, нов късмет – това винаги е било мотото на първия турнир от Големия шлем Australian Open. След 2015 година, когато и в мъжкия, и в женския тенис имаше тотална доминация на един играч, голямото състезание в Мелбърн привлича погледите на всички – ще има ли най-после надежда непоклатимите Новак Джокович и Серина Уилямс да бъдат свалени от троновете си? А за да научите какво предвиждаме за българското участие, отворете Actualno.com.

ФАВОРИТИТЕ

Новак Джокович


Новак Джокович и Анди Мъри при мъжете, Серина Уилямс и Виктория Азаренка при жените. Освен че е безспорен властелин на мъжкия тенис, Джокович е и истинският крал в Мелбърн с 5 титли – никой друг няма толкова. Сърбинът показа в Доха, че и тази година няма да намали темпото, като особено категорично прегази Рафаел Надал на финала. Всичко друго, осве участие минимум на финал за Ноле би било изненада. Той е в горната половина на схемата, където най-големите имена са Федерер, Нишикори и Бердих. Нито един от тях обаче няма животинската сила, необходима да вкара Джокович в неприятности във формат 3 от 5 сета предвид и по-бавната настилка в Мелбърн, която позволява на сърбина да прави изкючителни неща в защита. Така че, къде по-лесно, къде по-трудно, но очакванията ни са за финал за сърбина и негова шеста титла.

Прогноза: Шампион/Финал

Анди Мъри


Анди Мъри води долната половина на схемата, като с шотландеца трябва да се има едно на ум заради склонността му да се вкарва в излишни неприятности срещу уж по-непретенциозни противници, което изцежда силите му. Мъри е невероятен в защита и в движението си по корта, но за всичките тези години той така и не откри един доминиращ удар в играта си, с който да печели по-лесно на най-голямата сцена. Неговата формула за успеха е да бъде в оптимално физическо състояние и да му вървят всички елементи на играта – план Б трудно се появява. Предимство за Анди е крайно удобният жребий, като в неговата четвъртина няма абсолютно никой застрашаващ го – най-високо ранкирани са ветеранът Давид Ферер, американският гигант Джон Иснър и местната надежда Бърнард Томич. Чак на полуфинал Мъри може да се опасява от имена като Рафаел Надал, Стан Вавринка, защо не Милош Раонич или дори Кевин Андерсън. Мач с Вавринка като нищо обаче би означавал край на надеждите на Мъри за трета титла от Шлема.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Виктория Азаренка


Бившата номер едно се връща след контузия на корта и напипването на оптималната ѝ форма отне известно време. Сега тя изглежда готова за поход – под номер 14, в третата четвъртина на схемата. Азаренка завоюва безепелационно титлата в Бризбън с гръмка победа над Анжелик Кербер на финала, като точно с Кербер може да играе на четвъртфинал. Преди това белорускинята може да има супер интересен мач с номер 3 в света Гарбине Мугуруса, който би бил сблъсък на стилове заради по-голямата вариативност в играта на испанката от бекхенд. А на полуфинал Азаренка може да направи повторение на сблъсъка си от US Open със Симона Халеп.

Прогноза: Финал/Осминафинал

Серина Уилямс


Серина Уилямс стъпва в Мелбърн след възпаление на коляното, но както е добре известно инатът на американката е толкова голям, че каквито и да е прогнози за физическо изтощение са рисковани. Уилямс е в по-тежката част на схемата – в близост до нея са много упоритата Каролине Вознячки, швейцарската сензация Белинда Бенчич и Мария Шарпова, с която Уилямс може да играе на четвъртфинал. Истината е, че въпреки че е фаворит на букмейкърите, Уилямс може да има проблеми с жегата в Мелбърн – това е било факт в минали години, но ако ще отпада, това ще стане в по-ранна фаза на турнира. На осминафинал Уилямс може би ще играе с Вознячки и ако мачът се превърне в изтощителна драма, то защо не Бенчич на четвъртфинал да спре американката? По-вероятно е обаче Серина пак да излезе в мача за титлата, а защо не там да има свирепа битка с Виктория Азаренка. И все пак Серина трябва да внимава още в първи кръг, където я чака симпатичната и доста добре играещата на мрежата Камила Джорджи. Ако има фенове на крайно рисковите залози, един облог в подкрепа на италианката си е най-нормалното нещо.

Прогноза: Финал/Четвъртфинал

ВЕЧНИТЕ ПРЕТЕНДЕНТИ

Рафаел Надал


За испанеца този сезон изглежда последната възможност, за да докаже, че още може да е най-добрият в света. Мнозина не вярват, че това е възможно, особено предвид обрата в емблематичното съперничество с Джокович, където Рафа вече изостава и по-лошо – няма оръжие, с което да блокира лазерния бекхенд на сърбина. В Мелбърн Надал почва със сънародника си Фернандо Вердаско и ако не внимава, може още в първи кръг да трябва да решава сериозни проблеми. Крайно интересен може да е осминафинал с някой измежду Гаел Монфис или Кевин Андерсън – французинът може да връща много, но може и да е бъде доста атакуващ, докато южоафриканецът с бомбения си сервис и огромната си мощ би бил сериозно предизвикателство. От двамата Рафа познава по-добре Монфис, когото е побеждавал доста убедително включително в Мелбърн преди две години с 6:1, 6:2, 6:3. А четвъртфинал с Вавринка, особено след като преди две години швейцарецът би Надал в Австралия на финал, ще е особено интересен.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Роджър Федерер


На прага на 35-тата си година за Федерер най-важното състезание за годината си остава Олимпиадата в Рио, където ще опита да вземе единственото голямо отличие, което му убягва – златен медал на сингъл. В Мелбърн миналата година швейцарецът отпадна от Андреас Сепи в трети кръг, а сега пак в трети кръг швейцарецът най-вероятно ще се изправи срещу коварен съперник в лицето на Григор Димитров. От 4 мача дотук между двамата само веднъж Григор е вземал сет на Федерер – в Бризбън тази година. Точно този мач обаче показа, че силите почват да се поизравняват и оттук насетне за Маестрото ще е все по-трудно да показва така впечатляващия си нападателен тенис. Всъщност жребият отреди на Федерер задача да бъде за пореден път учител на по-младото поколение – още във втори кръг той може да играе или с Рикардас Беранкис, един от поколението на Григор, или с нестандартния Александър Долгополов. След Григор пък дебнат Доминик Тийм или Давид Гофен, а като нищо на четвъртфинал Роджър може да играе с друг младок – Ник Кирьос, от когото загуби миналата година в Мадрид.

Прогноза: Четвъртфинал/Трети кръг

Мария Шарапова


Никой не знае в каква форма ще е рускинята, която пропусна огромна част от миналия сезон. Маша се появи за финалния турнир на WTA, където беше фаворит за крайна победа в отсъствието на Серина Уилямс, но се провали срещу Петра Квитова на полуфинал, а Квитова пък падна на финала от Агниешка Радванска – типични за женския тенис изненади. Шарапова се оттегли и от турнира в Бризбън в началото на годината заради болки в ръката.

Сега Шарапова е в четвъртината на Серина Уилямс и е реалистично да видим мач между нея и младата швейцарска сензация Белинда Бенчич на осминафинал. Дотогава ще е напълно ясно дали рускинята все още може да демонстрира типичната си мощна игра или вече е изпята песен.

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

Петра Квитова


По-бавната настилка би трябвало да дава леко предимство на Квитова да вкара в игра мощния си замах, но истината е, че досега в турнирите от Шлема чехинята е била най-силна на бързата трева на „Уимбълдън”. Затова и в Мелбърн тя по-скоро е фаворит в сянка и никой не би се учудил както от ранно отпадане, така и от по-дълъг рейд.

Квитова е във втората поливина на схемата, където водач е Агниешка Радванска. Във втори кръг чехкинята може да срещне сериозни трудности с опасната австралийка Дария Гаврилова, а в трети кръг Квитова може да играе с французойката Кристина Младенович – нейна по-млада версия като стил на игра. На четвъртфинал чехкинята би излязла срещу някой измежду Агниешка Радванска, защо не възраждащата се Южени Бушар или пък американката Слоун Стивънс. Полуфинал би значел сблъсък най-вероятно със Серина Уилямс.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

ПРИЯТНИТЕ ИЗНЕНАДИ

Ник Кирьос


Младият австралиец се забърка в чутовен скандал през втората половина на миналия сезон, след като в подготовката преди US Open, в мач със Стан Вавринка, му каза: „Знаеш ли, че Кокинакис (бел. ред. – друг млад австралийски тенисист) е чукал приятелката ти (бел. ред. – австралийската тенисистка Дона Векич)?”. Последва буря от критики срещу Кирьос, която провали втората половина на сезона му, но сега нещата изглеждат позабравени и той спечели Хопман къп, като не загуби нито един мач в смесеното отборно първенство и победи световния номер 2 Анди Мъри. Кирьос е в четвъртината на Федерер и Бердих, но е по-близо до чехам с когото може да играе в трети кръг. Това ще е едно от дербитата на турнира и победа за Кирьос изглежда доста вероятен развой. Кирьос може да играе с някой измежду Марин Чилич и Борна Чорич на осминафинал, а четвъртфинал с Роджър Федерер би бил сблъсък на поколенията, макар че ние, българските фенове, бихме искали да видим сблъсък между Кирьос и Григор Димитров.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Слоун Стивънс


Да се предвиди коя може да изненада приятно или не в женската схема е пълен абсурд. Потенциал има много, но категорична прогноза е крайно трудна. Спираме се на Стивънс заради факта, че точно в Мелбърн тя победи Серина Уилямс преди няколко години. Сега Стивънс е номер 24 в схемата, намира се във втората четвъртина, където са Радванска и Квитова. Като нищо при този жребий тя е способна да стигне до полуфинал или дори финал, стига да покаже атлетизма, който демонстрира, когато се появи на голямата сцена.

Прогноза: Полуфинал/Осминафинал

ПОТЕНЦИАЛНИТЕ РАЗОЧАРОВАНИЯ

Томаш Бердих


Година след година чехът стои в подножието на върха и така и не показва, че може да го превземе. Винаги в топ 10, никога сериозно затруднение за най-големите – това е съдбата на Бердих, който има само един финал на турнир от Големия шлем – преди 6 години на „Уимбълдън”.

Сега Бердих идва в Мелбърн след загуба от Джокович на полуфинал в Доха, като и в този важен мач чехът поведе, само за да инкасира обрат и то след като сбърка един сравнително лесен смач и се разпадна. А жребият за Томаш е много коварен – още в трети кръг той най-вероятно ще играе с местната надежда Ник Кирьос. Младият австралиец има мощта, има и сервиса, за да се справи с Бердих – и предвид факта, че най-вероятно това ще е мач във вечерна сесия, с цялата публика зад гърба си Кирьос изглежда фаворит още отсега. А загуба на Бердих значи загуба на много точки, след като миналата година той игра полуфинал в Мелбърн.

Прогноза: Трети кръг/Четвърти кръг

Агниешка Радванска


Световната номер 4 има доста коварен жребий в самото начало и предвид болките в левия ѝ крак преди турнира може да срещне сериозни трудности в първите си два мача заради съперничките. На старта я чака американката Кристина Макхейл, а вторият мач най-вероятно ще е с Южени Бушар. И двете обичат да играят темпово, с ранно вземане на топката, особено Бушар, така че ако Радванска не е на 100% готова, то няма как стилът ѝ на игра да сработи – с по-дълги, търпеливи разигравания и технични удари.

Прогноза: Първи кръг/Втори кръг

БОНУС

Друга потенциална неприятна изненада може да поднесе номер 2 в ранглистата и турнира Симона Халеп. Най-вероятно тя ще играе с французойката Ализе Корне, която спечели титлата в Хобарт след категорично 6:1, 6:2 над напипаващата форма канадка Южени Бушар. Ако Халеп не внимава, този мач може да означава ранен самолетен билет за родината.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички