"Тур Дьо Франс" 2022: Хаос и падания белязаха етап №5


"Тур Дьо Франс" 2022: Хаос и падания белязаха етап №5
Снимка: Getty Images

2378 0

Изключително драматичен ден, в който Саймън Кларк (Israel-PremierTech) изненадващо успя да грабне етапната победа под носа на съперниците си, с които заедно изкараха цял ден в откъснала се група. Това е първи етапен триумф в “Тур Дьо Франс” за австралиецът, който ще навърши 36 години през този месец, а през зимата беше на път да прекрати кариерата си, защото беше останал без отбор.

Група от четирима души достигнаха заедно до последния километър, като Нейлсън Паулес (EF Education-EasyPost) беше първият от тях, който реши, че не иска да се стига до финален спринт и се опита да изненада останалите с дълга атака. Ходът на американеца обаче дойде твърде рано, тъй като той загуби скоростта си в последните метри и беше пометен от конкурентите си и в крайна сметка остана на четвърта позиция.

Тако Ван Дер Хорн (Intermarché–Wanty–Gobert) спринтираше рамо до рамо с Кларк и двамата дори прекосиха финалната линия заедно, но след преразглеждане на фотофиниша стана ясно, че австралиецът е победител. Топ 3 допълни Едвалд Боасон Хаген (TotalEnergies), който по принцип е най-дорбият спринтьор от четиримата, но хвърли твърде много усилия по догонването на Паулес, което го лиши от възможността да спори за победата.

Зад бегълците, Тадей Погачар (UAE Team Emirates) успя да избегне всякакви неприятности в етапа и спечели време спрямо всичките си конкуренти за генерално класиране. Примож Роглич (Jumbo-Visma) беше от другата страна на събитията, словенецът се оказаа големият губещ днес, тъй като беше замесен в падане получило се при излизане от едно кръгово кръстовище.

Носителят на Жълтата фланелка (за лидер в състезанието) Ваут Ван Аерт отново беше героя за своя тим “Jumbo-Visma”. Белгиецът, който на свой ред падна, а после едва не се удари в сервизната кола на “DSM”, съумя да се върне в колоната и беше основният двигател за Йонас Вингегор (Jumbo-Visma), който имаше проблем с велосипеда и също беше изостанал от фаворитите за генералното класиране. Услията на белгийската стрела се увенчаха с голям успех и макар той Вингегор да не застигнаха Погачар, то разликата на финала между него и словенеца беше едва 13 секунди.

Бяха изминали 4 години откакто маршрутът на “Тур Дьо Франс” не беше посещавал калдъръмените пътища на прочутата класика “Париж-Рубе”. Това обаче се промени в тазгодишния 157-километров пети етап, който стартира от Лил и финишира в Аренберг. Състезателите трябваше да преминат през 11 павирани сектора, различни по дължина и трудност, като общият брой на километрите по павета беше над 20.

Веднага след като стартът беше даден започнаха и атаките за откъсване пред основната група. И макар по трасето да нямаше нито една категоризирана височина, носителят на Фланелката за катерачи Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost) отново беше първият състезател, който се изплъзна напред от “пелотона”. Почти веднага, към мустакатият датчанин се присъединиха още двама колоездачи - Тако Ван Дер Хорн и Едвалд Боасон Хаген. Тримата отвориха крехък аванс, докато зад тях атаките и ускоренията в колоната не спираха да валят.

Нова тройка колоездачи също успяха да се обособят пред основната група, това бяха Нейлсън Паулес, Саймън Кларк и Алекси Гужар (B&B Hotels-KTM). Двете отделни групи пред “пелотона” скоро се обединиха и така сформираха откъсването за деня.

37 километра след началото, дойде време за единствения междинен спринт за този етап, който беше поставен в “Mérignies”. Никой от бегълците нямаше претенции в класирането за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор) и точно заради това при тях не се разяри битка за точките. Отзад, Фабио Якобсен премина пред Ван Аерт и Петер Саган (TotalEnergies) и скъси изоставането си от белгиеца, който е лидер в класирането за Зеленото трико с една точка.

Първият драматичен момент в етапа, се случи на 98 километра от финала, защото тогава Ваут Ван Аерт се озова на земята. Всичките му съотборници изглеждаха притеснени, когато носителят на Жълтата фланелка се изправи и се хвана за ръката, но той бързо успя да се качи на своя велосипед и да продължи напред. Стивън Кройсвайк (Jumbo-Visma) беше останал до белгиеца, за да може да му помогне с догонването на групата.

С приближаването на първият павиран сектор, от “UAE Team Emirates” започнаха да засилват темпото в челото на основната група. В същото време от “Jumbo-Visma” се опитваха да проправят път на Ван Аерт към челните позиции в колоната и да се уверят, че всички техни колоездачи са добре позиционирани.

Когато стигнаха до първият калдъръм, бегълците имаха аванс от три минути и половина пред “пелотона”, който по това време се водеше от Алберто Бетиол (EF Education-EasyPost). След приключването на сектора, Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) и Джак Бауер (BikeExchange-Jayco) се отцепиха пред останалите от основната група и се впуснаха в догонване на лидерите, но тяхната акция беше потушена на бърз ход.

При оставащи 64 километра, дойде време и за вторият сектор с павета. Там Антони Туржи (TotalEnergies) претърпя падане, което доведе до смут в средната част на колоната. Малко след излизане от паважа Бен О’Конър (AG2R Citroën) имаше механичен проблем и от тима на “AG2R” бързо изпратиха няколко негови съотборници отзад, за да помогнат на австралиецът да се върне обратно в групата. Опитите се догонване обаче не се получаваха, тъй като Каспер Асгрен (Quick-Step Alpha Vinyl) беше започнал да задава бясна скорост в челото на основната група.

40 километра преди финалната линия, колоездачите достигнаха до петия участък с паваж. Победителят от “Париж-Рубе” през 2022-ра - Дилън Ван Барле (Ineos Grenadiers) настъпваше здраво газта в първите редици на “пелотона”, което доведе до “изръсване” на мнозина класни колоездачи от там. За голямата изненада на всички, един от състезателите, който не издържа на темпото при навлизане в следващият сектор, беше соченият за фаворит за спечелването на днешния етап - Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Deceuninck). Нидерландецът, който очевидно не се намира в най-добрата си форм, не можеше повече да поддържа тази скорост и изостана назад.

35 километра преди финала, Йонас Вингегор спука гума и трябваше да сменя велосипед, което доведе до голям пасив спрямо останалите лидери в общото подреждане. Трима от съотборниците на Вингегор бяха спрени, за да изчакат датчанина и да му помогнат да се върне в групата на фаворитите.

Когато състезателите преминаха и през седмия павиран сектор, купа сено, която незнайно как се беше озовала на пътя, събори няколко колоездачи, сред които бяха Примож Роглич (Jumbo-Visma) и Кейлъб Илън (Lotto-Soudal). Това остави състезанието за нидерландският тим на Роглич в пълен хаос, тъй като вече почти не беше останал техен колоездач, който да не се е озовал на земята в този пети етап.

Тадей Погачар най-добре се възползва от мелето в “пелотона”, който вече беше разпокъсан на няколко парчета. Словенецът се беше хванал зад Алберто Бетиол (EF Education-EasyPost), който яростно скъсяваше пасивът от бегълците. Това беше перфектна ситуация за Погачар, тъй като на 25 километра от финалната линия, той имаше две минути аванс пред най-големия си конкурент за генералната победа Примож Роглич.

При навлизането в деветия сектор, от “Bora-Hansgrohe” решиха да се извадят максимума от нещастията, които бяха сполетели “Jumbo-Visma” и засилиха още скоростта в колоната, за да може техният лидер Александър Власов да натрупа солидна преднина пред Вингегор и Роглич. Оставаха 20 километра до финала и само минута разделяше тази група от бегълците пред тях.

Намаляването на разликата накара Яспер Щойвен (Trek-Segafredo) да ускори в опит да застигне откъсналите се състезатели, с което да получи шанс да се бори за етапната победа. Единствен Погачар успя да се задържи зад белгиеца при неговата атака и така двамата се откъснаха напред.

Акцията на Щойвен, който мислеше за етапния триумф доведе до още по-голямо скъсяване на пасива от бегълците, които на 15 километра преди финала, се намираха на само 42 секунди пред него и Погачар. Тогава в челната група настъпи лека паника, но петимата останали колоездачи в нея успяха да се сработят добре и да отвърнат на удара на Щойвен. Действията на лидерите дадоха резултат и техният аванс отново премина границата от 50 секунди 9 километра преди линията.

И докато предният ден изглеждаше като приказка за “Jumbo-Visma”, то в този етап цялата работа, която бяха свършили преди това изглеждаше безмислена. И двамата им лидери продължаваха да се мъчат назад, да трупат още изоставане и да изглеждат безпомощни пред лошият късмет, който ги съпътстваше в този ден. Пред тях, Магнус Корт беше напуснал водещата петица след приклочване на последният павиран сектор и беше на път да бъде застигнат от Щойвен и неговият спътник Погачар. Четиримата оцелели отпред започваха да се подготвят своята тактика за финалните метри.

Оставаше по-малко от един километър, когато Паулес реши, че ще загуби, ако чака финален спринт и ускори, като се отксъна пред всички останали. За момент изглеждаше така сякаш американеца няма да бъде застигнат, но точно тогава Боасон Хаген се впусна в догонване. Силите напуснаха Паулес и той беше хванат от Хаген, но същата съдба сполетя и норвежеца, като така на практика и двамата отпаднаха от спора за етапната победа. Тако Ван Дер Хорн пръв отвори спринта и поведе пред Саймън Кларк, но ветеранът на “Israel-PremierTech” се оказа по-силен и след драматичен обрат успя да стигне до победата в този така вълнуваш пети етап.

Акцията на Щойвен не се увенча с успех и той пристигна шести на финала. С много усилия, Погачар беше успял да се задържи зад мощния белгиец и финишира първи от фаворитите за генералната победа. Ваут Ван Аерт все пак минимизира загубите за Йонас Вингегор и те пресякоха финала на само 13 секунди зад Погачар. Не същото може да се каже обаче за Роглич, словенецът, който и тази година не се размина без падане в “Тура” финишира на 2 минути и 8 секунди зад сънародника си и най-голям конкурент Погачар.

“Обиколката на Франция” продължава с етап 6, който ще бъде и най-дъглият ден в 109-тото издание на надпреварата - 220 километра. Трасето ще бъде изпълнено с къси и стръмни височини, което ще даде възможност на редица различни колоездачи да спорят за етапната победа.

 

Класиране в етап 5:

 

1. Simon Clarke (Aus) Israel-PremierTech

03h13’35”

2. Taco van der Hoorn (Ned) Intermarché–Wanty–Gobert

st

3. Edvald Boasson Hagen (Nor) TotalEnergies

+2s

4. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost

+4s

5. Magnus Cort Nielsen (Den) EF Education-EasyPost

+30s

6. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo

+51s

7. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+51s

8. Jasper Philipsen (Bel) Alpeci-Deceuninck

+1’04”

9. Fabio Jakobsen (Ned) Quick_Step Alpha Vinyl

st

10. Luca Mozzato (Ita) B & B Hotels-KTM

st

 

Генерално класиране след етап 5:

 

1. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma

16h17’22”

2. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost

+13s

3. Edvald Boasson Hagen (Nor) TotalEnergies

+14s

4. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates

+19s

5. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+25s

6. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

+36s

7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma +40s

8. Adam Yates (Gbr) Ineos Grenadiers

+48s

9. Tom Pidcock (Gbr) Ineos Grenadiers

+49s

10. Geraint Thomas (Gbr) Ineos Grenadiers

+50s

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички