Неочакван победител в първия етап на Тур дьо Франс


Неочакван победител в първия етап на Тур дьо Франс
Снимка: Getty Images

1334 0

Ив Лампаерт (Quick-Step Alpha Vinyl) спечели откриващият етап от “Обиколката на Франция”. Белгиецът извади късмет с по-късният си стартов номер, тъй като с напредването на деня метеорологичните условия на трасето се подобриха драстично.

Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) за поредна година остана на косъм от това да облече Жълтата фланелка (за лидер в състезанието). Той се задържа дълго върху стола на временен водач, но в крайна сметка трябваше да отстъпи това място на своят сънародник.

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) допълни топ три на етапа. Времето на словенеца беше със 7 секунди по-бавно от това на Лампаерт, но по-важното за него е, че спечели някакъв аванс пред всичките си конкуренти за генералното класиране.

Първият етап се проведе във вътрешността на Копенхаген (Дания), като това беше и най-северният старт в историята на “Тур Дьо Франс”. 13,2-километрово бягане по часовник, с трасе проектирано за чистите специалисти в тази дисциплина: идеално равно, с малко, но доста технични завои и дълги прави. На 600 метра след потеглянето от стартовата рампа следваше ляв завой, който отведе колоездачите до “Dronning Louises Bro” (Мостът на Кралица Луиза), това е най-натовареният колоездачен път света, като от там всекидневно преминават над 40000 велосипеда. Междинната измервателна контрола беше поставена на 6,6 километра, след нея маршрутът стана малко по-начупен, но отново без да има скрити опасности.

Състезателят, който потегли пръв от стартовата линия беше французинът Жереми Льокрок (B&B Hotels KTM), който обаче нямаше никакви очаквания в часовника и финишира за 16 минути и 19 секунди и средна скорост от 48,8км/ч.

Щефан Бисегер (EF Education EasyPost), беше смятан за един от големите фаворити за етапната победа, но швейцарецът стана жертва на мокрото време и се озова два пъти на земята. Паданията лишиха Бисегер от възможност за престижно класиране и той завърши с време от 16’29”, което го остави доста назад.

След първите 20 колоездачи, които преминаха финала, двама нидерландци бяха окупирали челните две позиции. Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Deceuninck) премина трасето със скорост от 51,1км/ч и спря хронометрите на 15’30”, с което измести от първото място сънародника си и шампион на Нидерландия Бауке Молема (Trek-Segafredo). Молема беше с 3,5секунди по-бавен от Ван Дер Пул.

Примож Роглич (Jumbo-Visma), който е сред топ претендентите за спечелнването на Жълтата фланелка (за лидер в състезанието) успя да се вмести между дуото от Нидерландия. Словенецът постигна време от 15’33” и със средна скорост 50,9км/ч застана на временната втора позиция в етапа.

Един от местните любимци Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) беше следващият, който записа много добро постижение. Датчанинът изоставаше само с една секунда от Ван Дер Пул на междинната времева контрола. На финалът ралзиката му беше нарастнала с още съвсем малко и с време от 15’32” и скорост от 51,0км/ч Педерсен остана на само 1,83сек зад временния водач.

Дойде ред на европейският шампион в дисцилината Щефан Кюнг (Groupama-FDJ), който обаче не рискува достатъчно по завоите в тези лоши условия и финишира с изоставане от 10 секунди спрямо Ван Дер Пул.

Следваха няколко от претендентите за престижно генерално класиране. Първият от тях беше Александър Власов (Bora-Hansgrohe), който завърши за време от 15’48”. Шампионът от 2018-та Герант Томас (Ineos Grenadiers) също записа солиден резултат само 11,7 секунди по-бавен от този на Ван Дер Пул. Датчанинът Йонас Вингегор (Jumbo-Visma), който миналата година завърши дебютния си “Тур” на втора позиция, беше с 5 секунди по-бавен от лидера на междинната контрола, той обаче беше по-бърз от Матю във втората половина, но не достатъчно, като в крайна сметка завърши на само 2,30сек. зад него и измести съотборника си Роглич от третото място. Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) също успя да се представи добре, макар и по-слабите си часовникарски възможности. Британецът премина през трасето за 15’41”, което го постави сред топ 5 от фаворитите за голямата победа.

Действащият световен шампион в часовника от последните две години Филипо Гана (Ineos Grenadiers) направи своят дебют в “Обиколката на Франция”. Италианецът беше с две секунди по-бавен от най-доброто време на междинната контрола, но с по-бърза втора част финишира за 15’28” и средна скорост от 51,2км/ч, което беше с 2,5сек по-добро време от това на Ван Дер Пул.

Плътно зад Гана стартира подгласникът му от двете световни първенства Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma). Белгиецът беше със секунда по-бърз от Гана по средата на трасето, а до финалът беше увеличил още своята преднина и прекоси линията за 15,22” - 5,67сек по-бърз резултат от този на Гана и скорост от 51,3км/ч. Така Ван Аерт седна на лидерския стол и изглеждаше все по-малко вероятно някой да го измести от там. Това беше един малък реванш за белгиеца спрямо италианският си съперник, но дори това не се оказа достатъчно за етапната победа.

Точно зад двамата часовникари потегли и победителят в “Тур Дьо Франс” от последните две години и най-големият фаворит за триумф и през 2022-ра Тадей Погачар (UAE Team Emirates). Словенецът изоставаше на 6 секунди по средата на 13,2-километровият маршрут, но във втората половина беше повишил скоростта си и на финала се вклини между Ван Аерт и Филипо Гана с резултат 2 секунди по-слаб от този на белгиеца.

Ив Лампарт (Quick-Step Alpha Vinyl) поднесе голямата изненада в този ден. Бившият национален шампион на Белгия извади късмет с по-късното си стартово време, тъй като с напредването на часа, условията по трасето се подобриха значително. Лампарт спря хронометъра на 15 минути и 17 секунди и измести Ван Аерт от временната първа позиция.

Следваха колоездачи, сред които никой не впечатли с по-добър резултат и така стана ясно, че Лампаерт печели своята първа победа в етап от “Тура” и ще бъде първият носител на Жълтото трико през 2022-ра.

Вторият етап също ще протече на датска територия с 202,2 километра от Роскилде до Ниборг и положителна денивелация от едва 1100 метра. Това трасе ще предостави и първата възможност на спринтьорите да спорят за етапна победа в тазгодишното издание на “Тура”, като освен за триумфът в края на деня, тук залогът ще бъде и за това кой ще облече Зелената фланелка (за най-добър спринтьор).

Генерално класиране след етап 1:

1. Yves Lampaert (Bel) Jumbo-Visma, in 15-17

2. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma, at 5s

3. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates, at 7s

4. Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers, at 10s

5. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Deceuninck, at 13s

6. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo, at 15s

7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma, at 15s

8. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma, at 16s

9. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo, at 17s

10. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious, at 20s

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички