“Тур дьо Франс”: Хроневехен с победа в етап 3 след епичен спринт


“Тур дьо Франс”: Хроневехен с победа в етап 3 след епичен спринт
Снимка: Getty Images/Guliver

953 0

Дилън Хроневехен (BikeExchange-Jayco) спечели третият етап от “Обиколката на Франция” след като се наложи над всички останали в масов спринт на финала. Това е шеста победа за нидерландеца през този сезон и първа от 2020-та насам в състезание от световния тур.

Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) остана втори в трети пореден етап от тазгодишния “Тур”, но успя да увеличи преднината си за Жълтата фланелка (за лидер в състезанието). Белгиецът остана на по-малко от сантиметър зад бившия си съотборник Хроневехен и въпреки, че отново не стигна до етапен триумф надгради аванса си и в класирането за Зеленето трико (за най-добър спринтьор).

Яспер Филипсен (Alpecin-Deceuninck) показа надграждане спрямо предния ден и финишира на трета позиция в този етап. Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost) отново беше героят на етапа след като прекара над 130 километра еднолично начело и обра всички точки по категоризираните височини.

След часовникът в първия и ешелоните във втория етап, това беше денят, в който спринтьорите най-после можеха да се изправят един срещу друг в техния обичаен стил. 182 километра от Вейле до Сьондерборг бележеха последният ден от “Тура” на датска територия. И днес маршрутът беше съставен от три изкачвания, всичките отново от 4-та категория и общо малко над 1200 метра денивелация.

Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost) повтори акцията си от предния ден и атакува от основната група веднага след началото на етапа. Този път обаче никой не пожела да последва датчанинът и той се отправи към дълга индивидуална езда. Темпото в “пелотона” беше изключително лежерно, като доказателство за това беше, че след 20 километра от началото на етапа, авансът на Магнус Корт беше надвишил шест минути. С цел разликата да не става твърде голяма, от “Quick-Step Alpha Vinyl” изпратиха своя колоездач Микел Хоноре в челото, за да контролира нарастването на изоставането спрямо лидера.

27 километра след старта, дойде ред и на първата категоризирана височина в етапа - “Côte de Koldingvej” (1,1км 3,4%), като от там Магнус Корт премина пръв и увеличи предимството си в класацията на най-добрите катерачи. Основната група прекоси върха на изкачването 5 минути и 45 секунди зад водача по трасето.

Второто изкачванe - “Côte de Hejlsminde Strand” (800м 5,5%) дойде при изминати малко над 80 километра. Разликата между Корт и групата на Жълтата фланелка беше спаднала до около три минути, но това по никакъв начин не попречи на датчанина да вземе и тази точка на върха и да си подсигури носенето на Фланелката за катерачи поне до края на четвъртия етап.

Спокойната обстановка в основната група рязко се промени при приближаването към междинния спринт, който беше в Кристиансфелд на 91 километра от финалната линия. Почти две минути след като Магнус Корт премина от там, най-бързите мъже в групата влезнаха в спор за точките за Зелената фланелка. Ван Аерт надви Фабио Якобсен (Quick Step Alpha Vinyl) и Петер Саган (TotalEnergies) и увеличи аванса си в тази класация.

Напред от групата, Магнус Корт въртеше вдъхновен към третата височина за днес и последна такава на територията на Дания - “Côte de Genner Strand” (1,7км 3,4%). Макар и само 1,7 километра, това беше най-дългата от трите дни в Скандинавската страна. Колоездачът на “EF Education-Easy Post” направи шоу за хилядите фенове, които се бяха събрали около шосето, той размаха юмрук победоносно, докато минаваше под банера обозначаващ края на изкачването.

Самотната езда на Магнус приключи на 53 километра преди финалната линия, когато той най-после беше застигнат от колоната.

С напредването на километрите, от “Jumbo-Visma” започнаха да диктуват темпото в челните редици, за да предпазят Ван Аерт от насрещния вятър, които връхлиташе състезателите. 20 километра преди финала, все повече спринтьорски отбори започнаха да се стремят да излезнат в първите редици на колоната.

Малко повече от 10 километра преди финалната линия, пътят се стесняваше, което доведе до катастрофа в средата на групата. В падането отново беше замесен Ригоберто Уран (EF Education-Easy Post), който и този път с помощта на съотборниците си, трябваше да догонва останалите фаворити за генерално класиране.

“Quick-Step Alpha Vinyl” бяха окупирали първите места в “пелотона”, докато колоездачите преминаваха под банера обозначаващ финалния километър. Флориан Сенешал (Quick-Step Alpha Vinyl) зави първи в последния завой, след който оставаха по-малко от 800 метра до финала, когато французинът се отметна назад, неговият съотборник Михал Морков пое водачеството и беше готов да осигури най-добрата позиция за спринта на Якобсен.

Ван Аерт и Саган започнаха да спринтират най-рано, но скоростта на Хроневехен беше по-висока и той успя да задмине и двамата, като в крайна сметка изпревари Ван Аерт с по-малко от милиметър, както се видя от фотофиниша. Якобсен беше затворен до бариерите и прекоси финала на пета позиция. Ваут Ван Аерт ще носи Жълтото трико и във Франция след като днес уверили аванса в генералното класиране на 7 секунди пред втория Ив Лампаерт (Quick Step Alpha Vinyl)

За колоездачите следва почивен ден и 900-километров преход до Дюнкерк от където ще стартира етап 4. Първият ден на френска земя предоставя маршрут с дължина от 171,5км и шест категоризирани височини.

Класиране в етап 3:

1. Dylan Groenewegen (Ned) BikeExchange-Jayco, in 4-11-33

2. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

3. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Deceuninck

4. Peter Sagan (Slo) TotalEnergies

5. Fabio Jakobsen (Ned) Quick-Step Alpha Vinyl

6. Christophe Laporte (Fra) Jumbo-Visma

7. Alberto Dainese (Ita) Team DSM

8. Hugo Hofstetter (Fra) Arkéa Samsic

9. Caleb Ewan (Aus) Lotto Soudal

10. Danny van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

Генерално класиране след етап 3:

1. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma

9h01’17”

2. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+7s

3. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates

+14s

4. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

+18s

5. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Deceuninck

+20s

6. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

+22s

7. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

+23s

8. Adam Yates (Gbr) Ineos Grenadiers

+30s

9. Stefan Küng (Swi) Groupama-FDJ

+30s

10. Tom Pidcock (Gbr) Ineos Grenadiers

+31s

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички