“Тур Дьо Франс” 2022: Триумф на Ван Аерт след страхотна солова акция


“Тур Дьо Франс” 2022: Триумф на Ван Аерт след страхотна солова акция
Снимка: GettyImages

1152 0

След като на три пъти остана втори в първите три етапа от състезанието, днес Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) най-после стигна и до победата. Белгиецът направи мощна атака на 11 километра от финалната линия по време на последното изкачване за деня. Никой не успя да последва Ван Аерт при едно от поредните му ускорения и така той се оправи сам към финала.

Яспер Филипсен (Alpecin-Deceuninck) финишира на втора позиция, като дори не беше разбрал, че сънародникът му е прекосил линията 8 секунди преди него и първоначално си помисли, че е спечелил етапа. Съотборникът на Ван Аерт и негов извеждач в спринтовите етапи - Кристоф Лапорт (Jumbo-Visma), допълни топ три в този етап.

След успешният старт на “Тура” из земите на Дания, днешният четвърти етап беше първия такъв на френска територия през тази година. 171,5 километра от Дюнкерк до Кале и малко над 1500 метра денивелация, които бяха разпространени в шест категоризирани височини (всичките от четвърта категория). Последната част от трасето преминава покрай морето,

Колоездачите запазиха минута мълчание преди старта, в знак на почит към жертвите и ранените след престрелка в търговски център в Копенхаген миналата седмица. След като флагът за началото на етапа беше развят, Антони Перез (Cofidis) ускори, за да се откъсне от основната група, като единственият, който го последва беше носителят на Фланелката за катерачи и най-яктивният състезател в Обиколката дотук - Магнус Корт Нилсен (EF Education First EasyPost).

Двамата бегълци бяха оставени необезпокоявани от основната група, като само 20 километра след началото на етапа, техният аванс вече беше надвишил шест минути. Малко по-късно от “Quick Step-Alpha Vinyl” изпратиха двама свои колоездачи в челото на колоната, за да не позволяват разликата спрямо бегълците да продължава да расте. Андреа Баджоли и Матиа Катанео бяха пратениците в предни редици, двамата постепенно увеличиха темпото и започнаха да стопяват част от изоставането.

На 30 километра след старта, дойде ред на първата категоризирана височина - “Côte de Cassel” (1,7км 4,2%). Перез ускори мощно 450 метра преди банера на върха, но Магнус Корт беше по-бърз и спечели точката на изкачването, с което си осигури носенето на Фланелката на точките (за най-добър катерач) поне до края на шестия етап.

Скоро след това, акция на “Quick-Step” доведе до разкъсването на основната група на две части. Темпото, което налагаха в първата колона, доведе и до намаляване на разликата спрямо бегълците, като тя спадна до 3’30” след почти 60 километра езда.

Тези действия в “пелотона” обаче не продължиха дълго, двете групи се събраха и темпото спадна, като това доведе до ново нарастване на преднината на Корт и Перез. Двамата бегълци се намираха 7 минути пред “пелотона” при оставащи 100 километра до финалната линия.

Магнус Корт премина първи и през следващите три изкачвания, с което увеличи още своята преднина в класацията за фланелката на точките. През цялото време обаче, от основната група “изяждаха” авансът на двамата лидери и след преминаването на “Côte de Harlettes” при 68 километра до финала, разликата беше по-малка от три минути и половина.

Следваха хълмисти километри, в които от “пелотона” продължаваха да топят изоставането си, което беше стигнало до 1’30” в последните 50 километра за деня. Магнус Корт мина пръв и през върха на “Côte de Ventus” и след като спечели пет от шестте изкачвания в този ден реши да “отпусне краката” и да изчака групата да го хване. Това обаче не спря Перез, който продължи да опорства пред групата, но вече беше сам отпред.

Колоездачът на “Cofidis” се бореше с всички сили да остане пред връхлитащата го колона, но беше застигнат на 12 километра преди края. Точно тогава, колоездачите достигнаха до подножието на последната височина за етапа - “Côte du Cap Blanc-Nez”. В този момент от “Jumbo-Visma” драстично повишиха скоростта, което доведе до разцепването на групата на две, като само няколко от състезателите на “Ineos Grenadiers” успяха да се задържат до съперниците си в жълто-черни екипи. Ваут Ван Аерт обаче беше твърдо решен да разбие надеждите на най-бързите мъже за масов спринт на финала и се впусна в нова атака малко преди върха. Никой не се задържа за белгиеца и той трябваше да изкара сам последните 10 километра, за да стигне до етапната победа.

Достигайки до скорост от над 65км/ч на места, Ван Аерт успя да натрупа ралзика от 22 секунди 7 километра преди края. Разкъсаният “пелотон” постепенно започна да се събира и се организира групово догонване на Жълтата фланелка, но въпреки това Ван Аерт беше съумя да увеличи преднината си до 27 секунди на 4 километра от финала.

2 километра по-късно, пасивът на колоната беше намалял до 20 секунди, което обаче беше крайно недостатъчно, за да се стигне до застигане на белгиеца, който въпреки умората в краката си продължаваше да върти педалите с впечатляваща скорост. И наистина, въпреки услията на почти всички отбори, Ван Аерт не беше настигнат и след три втори места подред, този път най-накрая стигна до победата.

Междувременно, зад него се получи лек момент на смущение, тъй като Яспер Филипсен си помисли, че е преминал линията първи, преди да му бъде съобщено, че всъщност сънародникът му е минал от там 8 секунди по-рано.

С днешната си победа, Ван Аерт увеличи преднината в генералното класиране до 25 секунди пред втория Ив Лампаерт (Quick-Step Alpha Vinyl), както и авансът си в класирането за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор) и вече води с 61 точки пред Фабио Якобсен (Quick-Step Alpha Vinyl).

Петият етап ще се проведе от Лил до Аренберг и ще бъде сравнително къс (153км), но за сметка на това изключително зрелищен. В трасето са включени цели 11 сектора с павета и обща дължина от близо 20 километра по калдъръм, който може да убие надеждите за добро генерално класиране на някой от лидерите.

Класиране в етап 4:

1. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma

4h01’36”

2. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Deceuninck

+8s

3. Christopher Laporte (Fra) Jumbo-Visma

st

4. Alexander Kristoff (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

st

5. Peter Sagan (Svk) TotalEnergies

st

6. Luca Mozzato (Ita) B&B Hotels-KTM

st

7. Danny van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

st

8. Hugo Hofstetter (Fra) Arkéa Samsic

st

9. Michael Matthews (Aus) BikeExchange-Jayco

st

10. Benjamin Thomas (Fra) Cofidis

st

 

Генерално класиране след етап 4:

 

1. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma, in 13h02’43”

2. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+25s

3. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates

+32s

4. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

+36s

5. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Deceuninck

+38s

6. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma +40s

7. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

+41s

8. Adam Yates (Gbr) Ineos Grenadiers

+48s

9. Stefan Küng (Swi) Groupama-FDJ

+48s

10. Tom Pidcock (Gbr) Ineos Grenadiers

+49s

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички