Топ 5 най-интересни теми след края на Световното първенство по колоездене


Топ 5 най-интересни теми след края на Световното първенство по колоездене
Снимка: Getty Images

1735 0

Световното първенство по колоездене за 2022-ра година приключи, но страстите от него ще ни държат още дълго време. Шампионатът на планетата се проведе в Уулонгонг (Австралия) и ще остане незабравим по ред причини - новите шампиони при мъжете, арестът на един от най-големите фаворити, атаките на свраки и чайки срещу колоездачите и куп други неща.

Общият старт при мъжете беше с дължина от 267 километра и почти 4000 метра денивелация, стартът беше в Хеленсбург, а финалът в Уулонгонг около, който се въртяха 10 обиколки. Имаше много причини заради които този планетарен шампионат ще остане незабравим, но ние ще разгледаме само най-запомнящите се от тях:

Фантастичният Ремко Евенепул

Този септември определено е месецът на живота за 22-годишният Ремко Евенепул. Белгиецът първо спечели “Обиколката на Испания” по безапелационен начин, след което се насочи към Австралия, където грабна бронз на часовника, а седмица по-късно постигна и най-големият си удар - световната титла в общия старт и то с най-голямата разлика от над 50 години насам! И изведнъж прякорът, които лепнаха на Ремко през последните години, а именно “Новият Еди Меркс”, започна да придобива все по-голям смисъл.

Начинът, по който той атакува на 35 километра от финалната линия на общия старт в неделя, това че 10 километра по-късно при предпоследното изкачване на “Mount Pleasant” остана сам и с перфектна солова езда успя да стигне до финала с 2’21” преднина пред втория, може лесно да се определи като стила на Меркс. Но това, което ни кара спрем да правим сравнение между двамата е, че Евенепул превърна подобни карания в своя собствена запазена марка, след като през тази година спечели по идентичен начин класиките “Лиеж-Бастон-Лиеж” и “Сан Себастиан”.

Оставаха едни зашеметяващи километри до края и един зашеметяващ край на сезона за Ремко, в който той потвърди, че безспорно е един от най-добрите, ако не и най-добрият колоездач в момента.

Алафилип беше свален от трона, но Франция остана на подиума

И докато триумфът с нокаут от страна на Евенепул беше това, което да прикове най-голям интерес на приключилото световно първенство, то сребърното отличие на Кристоф Лапорт (Франция) също беше постижение, което трябва да се спомене.

Ранната агресия от страна на френският отбор в началото на състезанието беше индикация, че двукратният световен шампион Жулиян Алафилип (2020, 2021) може би не се чувства в най-добрата си форма и точно това накара французите да се опитат да “разчупят” състезанието още в първата част. Това не се случи, те нямаха резервен план и единствено Лапорт успя да се нагоди спрямо състезателната обстановка. Той беше най-бързият от основната група на финала и заслужено стигна до сребърния медал.

В интервю след края на състезанието Кристоф Лапорт обясни, че е останал силно изненадан от второто си място и постижението му не е било очаквано от самия него. Той също сподели, че реално не е знаел, че спринтира за сребърното отличие, но неговата роля в националния отбор е била, ако се стигне до финален спринт, то той да бъде там и да спринтира. Това се случи и той изпълни своята задача по перфектен начин, като на практика спаси световното първенство за французите.

Лапорт изпраща най-силният сезон в своята кариера и предвид представянето му през цялата година, този медал не може да бъде смятан за изненадващо представяне. Той спечели първият етап от пробега “Париж - Ница” през март, записа някои много силни участия в класиките през пролетта, а лятото беше в основата на това съотборникът му от “Jumbo-Visma” - Йонас Вингегор да спечели “Тур Дьо Франс”, самият Лапорт триумфира в един от етапите на “Тура” след много смела атака в последните 1000 метра. Сребърният медал не беше изненада, а по-скоро един логичен завършек на толкова силния сезон на Лапорт.

Майкъл Матюс дойде за злато, но и третото място се усещаше като победа за него

Майкъл Матюс и цяла Австралия се надяваха на повече, но предвид ситуацията и жестоката конкуренция, те наистина могат да смятат това трето място като победа. Отборът на домакините работеше добре, техните колоездачи бяха разпределили своите роли по хубав начин и не “проспаха” атаките на конкуренцията. Тези действия позволиха на Матюс да седи в основната група през цялото 267-километрово състезание и на практика да чака другите отбори да догонват. След като 25-километра преди края Ремко нанесе своя решителен удар, за останалите беше ясно, че ще се борят за другите две места на подиума. И Матюс успя да се възползва по перфектен начин от създалата се ситуация, намери най-удобната позиция за финалния спринт и стигна до третото място.

Това е трето индивидуално отличие от световно първенство на Матюс след среброто от Ричмънд през 2015-та и бронзът от Берген през 2017-та, но фактът, че този път медалът беше на домашната сцена, го прави може би най-значимият в колекцията на 32-годишният колоездач. Той и страната му останаха доволни и от смесената щафета по-рано по време на шампионата, където Австралия достигна до бронзовите отличия.

Липсата на информация остави с празни ръце голяма част от фаворитите

Ремко Евенепул безспорно беше непобедим в тази слънчева австралийска неделя, но докато останалите състезатели и отбори се прибираха и размишляваха върху надпреварата, те изглежда обвиняваха едно нещо за тактическите си неуспехи - липсата на радиостанции по време на състезанието и следователно дезинформацията, с която трябваше да се справят колоездачите. Обикновено, през останалата част от сезона състезателите получават съвети, актуализации относно случващото се на трасето и тактически напътствия по състезателното радио от своите хора в отборните автомобили, но Световният колоездачен съюз настоява Олимпийските игри и Световните първенства да се провеждат без радиовръзка. Веднъж годишно колоездачите внезапно към старомодният стил на провеждане на състезания и трябва да събират информация относно случващото се по трасето или сами, или от своите съотборници, но не и от помощните си екипи. Това доведе до толкова лоши тактически решения през тази година, които вероятно до голяма степен промениха резултата от състезанието.

Първоначално, когато Ремко се включи в атаките 75 километра преди финала, голяма част от неговите съперници дори не знаеха, че той е там и реално го оставят да замине необезпокояван. Нещо, което нямаше как да се случи, ако отборните коли можеха да информират своите колоездачи за опасността. Макар и французите да нямаха изявен лидер, те бяха тези, които решиха да поемат контрола в основната група и да спират потенциални следващи откъсвания. Тази френска тактика помогна само и единствено на белгийският отбор, тъй като те имаха Ремко Евенепул отпред и Ваут Ван Аерт отзад, никои от останалите тимове не желаеха да работят по догонването, тъй като не искаха да закарат Ван Аерт до финалната линия, където той да победи останалите лидери.

По това време, преднината на Евенепул и компания вече достигна до над две минути и той осъзна, че може да стигне до Фланелката на дъгата (носена от световният шампион) с индивидулана езда до финала. На практика, борбата за световното злато приключи още преди да е започнала.

И докато Ремко празнуваше соловата си победа, преследвачите, които караха за медалите зад него, позволиха на основната група да се върне в състезанието в последния километър, където те забавиха скоростта значително, докато се гледаха един друг. Никой в тази група не знаеше разликата спрямо колоната и именно това им коства всякакъв шанс за медал. Когато голямата група настигна преследвачите, в нея също не знаеха дали се борят за 2-ро или 22-ро място на финала.

Мнозина колоездачи коментираха, че липсата на радиовръзка е доста старомоден метод за провеждане на състезание, други обясниха, че са можели да стигнат до по-добро класиране, ако са знаели за какво се борят. От Световният колоездачен съюз излезнаха с позиция, че без комуникация между състезател и отбор надпреварата става доста по-отворена, колоездачите трябва сами да решават как да процедират в дадените ситуации, което само по себе си предвещава много повече изненади.

Какво се случи с Матю Ван Дер Пул?

Соченият за един от най-големите фаворити за това световно първенство, надеждата на Нидерландия за златно отличие при мъжете и любимец на милиони хора на земята - Матю Ван Дер Пул, приключи своето участие в надпреварата едва 30 километра след старта. Причината? Две девойки на 13 и 14-годишна възраст, които чукали цяла вечер на вратата на хотелската му стая!

Точно така, две австралийски тийнейджърки многократно са чукали на вратата на стаята му в навечерието преди старта. Игра, която доста се объркала... Стигнало се до там, че Матю не издържал повече и излязъл при едно от поредните почуквания, като е прибегнал и до контакт с едно от момичетата и се твърди, че тий я е избутал силно и е наранил рамото ѝ. Полицията идва чак тогава, като незабавно задържа 27-годишният състезател и го карат директно в районното управление, където той остава до 4 часа сутринта, давайки обяснения.

Матю се прибира, ляга за едва няколко часа преди отново да стане и да се насочи към старта на най-важното му състезание за годината. Той намира сили да стартира, но бързо разбира, че не е в кондиция да се бори за каквото ѝ да е и напуска надпреварата след само 30 километра езда. Нидерландия остана без най-голямата си звезда, техният отбор нямаше как да бъде подготвен за подобно развитие на състезанието и съотборниците му буквално нямаха идея какво да правят от тук нататък.

Матю Ван Дер Пул е психически рухнал и разбит след тази случка и всичките последващи действия. Дори и да не е постъпил правилно, нидерландецът няма как да бъде обвиняван, тъй като е действал под психически срив. Как би се очаквало да реагира човек, чиято едногодишна подготовка е била съсипана в последния момент и той остава лишен от възможност да покаже на какво е способен?

Матю Ван Дер Пул е бил задържан от полицията и през следващите дни, като е пуснат да отпътува след парична глоба. Грешките в тази случка са много, както и виновниците. Децата и техните родители, персоналът на хотела, дори и самият Матю признава, че не е действал както трябва, но кой може да го вини в такъв момент? Нидерландецът, който определено щеше да се намеси в борбата за медалите остана психически разбит. Така, той ще трябва да изчака още една година, докато отново опита да изпълни мечтата си - да стане световен шампион на шосе.

Към абсурдните случки на това световно първенство няма как да не споменем и оказалите се доста опасни австралийски свраки и чайки, които нападнаха не един или двама колоездачи по време на тренировки и състезания. И докато останалите трябваше да се справят с този проблем едва за седмица, то австралииците са принудени да се борят с този проблем целогодишно. И все пак, това е още едно от тези събития, които правят Световното първенство в Уулонгонг незабравимо за всички, които обичат колоезденето.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички