Мадс Педерсен с хеттрик от етапни победи във “Вуелтата”


Мадс Педерсен с хеттрик от етапни победи във “Вуелтата”
Снимка: Getty Images

1163 0

Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) спечели етап 19 от Обиколката на Испания след масов спринт на финала. Това беше неговият трети успех в тазгодишната надпревара, като за момента той е единственият с три първи места. Триумфът на датчанина нямаше да е възможен без помощта на съотборниците му от “Trek-Segafredo”, които с общи усилия успяха да контролират действията в колоната през целия ден, а на финалът осигуриха на Педерсен най-добрата позиция за спринта.

Датчанинът срещна съпротива в лицето на Фред Райт (Bahrain victorious), който остана втори и Джани Вермееш (Alpecin-Deceunick), който се нареди трети, но и двамата преминаха финалната линия на повече от половин велосипед разлика след етапния победител. Въпреки че нямаше никакви размествания в генералното класиране, денят определено ще бъде запомнен със силната работа на “Trek”, които уверено контролираха състезанието както в ранните километри, така и на финала и допълнително затвърдиха властта си върху Зелената фланелка (за най-добър спринтьор).

Етапът беше с дължина от 138 километра из околоностите на Талавера. Колоездачите правеха две обиколки около града, като и в двете преминаваха през височината от втора категория “Пуерто Дел Пиелаго” (9км 5,9%). Това беше предпоследният шанс за най-бързите мъже да стигнат до етапна победа, а последният такъв ще бъде финалният етап до Мадрид.

Нямаше причина да бъдем големи оптимисти, че откъсналата се група би имала успех в този етап, което беше и причината да няма борба в опити за откъсване. 10 километра след старта едва трима колоездачи изявиха желание да се изнижат напред от групата, това бяха Брендън Макнълти (UAE Team Emirates), Джонатан Кайседо (EF Education-EasyPost) и Андер Окамика (Burgos-BH). Тримата бегълци работеха здраво отпред, докато “Trek-Segafredo” задаваха темпото в колоната, тъй като желаеха да предоставят шанс за спринт на Педерсен.

Бегълците прекараха повече от 70 километра начело, но бяха застигнати в основата на второто изкачване на “Пуерто Дел Пиелаго”. По това време начело на групата бяха от “Bahrain Victorious”, които се опитваха да наложат скорост, която да “изръси” спринтьорите от колоната, което да даде добра възможност за етапна победа на техния най-бърз мъж Фред Райт. Малко по-късно от “Movistar” решиха да застанат отпред и да тестват лидера в състезанието Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl), но белгиецът беше непоклатим.

Следваше широко и праволинейно спускане, по което “пелотонът” продължаваше да се води от Микел Ланда (Bahrain Victorious). “Trek” и “Movistar” започнаха да си проправят път към челните редици, докато маршрутът постепенно се изравняваше. Движейки се по широки пътища до финала в Талавера де ла Рейна, изглеждаше че никой от колоездачите нямаше интерес да атакува и всички се бяха примирили с това, че следва масов спринт на финала.

Оставаха 7 километра до финала и множество кръгови кръстовища, когато Мадс Педерсен започна да се придвижва напред, за да бъде плътно зад своите съотборници. Когато колоната премина под банера за последни 3 километра обаче, други отбори решиха да се струпат отпред, като “Ineos Grenadiers” бяха тези, които поеха задълженията за определяне на скоростта в челото.

1 километър преди финалната линия, колоездачите преминаха през голям завой във формата на фиба и “Trek” успяха да се възползват и отново да минат в челото заедно с Фред Райт, който беше като залепен за каплата на Педерсен. Майлс Скотсън (Groupama-FDJ) реши да изненада всички и се втурна в мощна атака, като за момент взе предимство, но в последствие беше хванат от извеждачите на Педерсен. И когато датчанинът стартира своят спринт, Фред Райт направи всичко възможно, за да го заобиколи, но носителят на Зелената фланелка беше твърде силен и в крайна сметка спечели убедително. Младият британец остана на втора позиция, а топ три допълни Джани Вермееш.

Следва етап 20, който ще бъде последната възможност за размествания в генералното класиране. 180 километра и цели 5 категоризирани височини, като 4 от тях се намират във втората половина на трасето. Със сигурност има колоездачи, които не са се предали и ще опитат да се изкачат нагоре в класирането, ще бъде интересно да видим кой какви атаки ще предприеме, както и как атакуваните ще успеят да се защитят.

Класиране в етап 19:

1. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

3h19’11”

2. Fred Wright (GBr) Bahrain Victorious

3. Gianni Vermeersch (Bel) Alpecin-Deceuninck

4. Ben Turner (GBr) Ineos Grenadiers

5. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma

6. Jonas Kock (Ger) Bora-Hansgrohe

7. Omer Goldstein (Isr) Israel-Premier Tech

8. Raul Garcia Pierne (Esp) Equipo Kern Pharma

9. Miguel Angel Lopez (Col) Astan Qazaqstan

10. Dylan van Baarle (ned) Ineos Grenadiers

 

Генерално класиране след етап 19:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

73h18’23”

2. Enric Mas (Esp) Movistar

+2’07”

3. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+5’14”

4. Miguel Ángel López (Col) Astana Qazaqstan

+5’56”

5. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

+6’49”

6. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+7’14”

7. Thymenn Arensman (Ned) Team DSM

+8’09”

8. Ben O’Connor (Aus) AG2R Citroën Team

+9’34”

9. Rigoberto Uran (Col) EF Education-EasyPost

+9’56”

10. Jai Hindley (Aus) BORA-Hansgrohe

+12’03”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички