Ригоберто Уран спечели етап 17 от Вуелтата след вълнуващ финал (ВИДЕО)


Ригоберто Уран спечели етап 17 от Вуелтата след вълнуващ финал (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1231 0

Ригоберто Уран (EF Education-EasyPost) триумфира в 17-я етап от Обиколката на Испания след вълнуващ последен километър, в който надви Кентан Паше (Groupama-FDJ) и Хесус Ерада (Cofidis).

Тримата бяха част от откъсването за деня, наброяващо 13 души, които успяха да натрупат значителна преднина пред основната група след забързания и хаотичен старт на етапа. Оставаха 18 километра, когато Лоусън Крадък (BikeExchange-Jayco) направи атака, с която да успее да се откъсне пред останалите бегълци. Американецът прекара дълго време сам отпред, но километър преди финала беше застигнат от Уран, Паше, Ерада, Клеман Шампусен (AG2R Citroën) и Марк Солер (UAE Team Emirates). Техните атаки следваха една след друга, а върхът и съответно финалът бяха все по-близо.

Все пак, Уран показа, че е най-силен от тази група, той ускори мощно 500 метра преди края и удържа напъна на останалите, за да стигне до една много трудно изкована етапна победа. С този си подвиг, колумбиецът вече има спечелени етапи и в трите големи обиколки.

В битката за генералното класиране също имаше някои атаки, но никоя от тях не доведе до нещо значително. Лидерът в състезанието Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl) и вторият Енрик Мас (Movistar) завършиха с две секунди пред Хуан Аюсо, който е трети в общото подреждане. Жоао Алмейда се изниза напред от групата и успя да грабне няколко секунди на финалното изкачване, с което да се изкачи до 6-та позиция в генералното класиране.

Този етап обещаваше доста атаки поради предимно хълмистият си терен и финалът на 10 километрова височина със среден наклон над 5%. 162,3км от Арацена до Манастирът в Тентудия, както и 2700 метра положителна денивелация, предразполагаха за един много непредвидим ден в Испания.

Голямата новина преди началото на етапа беше отпадането на Примож Роглич (Jumbo-Visma). Словенецът, който се намираше на второ място в генералното класиране, атакува геройски и дори успя да се откъсне от Ремко Евенепул, но падна много злощастно 150 метра преди финала на миналия етап. Роглич все пак успя да завърши, но раните, който беше получил от падането бяха твърде големи и заради това се наложи трикратният и действащ шампион във “Вуелтата” да преустанови участието си. Браян Кокар (Cofidis) и Филипо Конка (Lotto-Soudal) също не стартираха.

Томас Де Хент (Lotto-Soudal) атакува веднага след като беше развят флага за старт, но бързо беше хванат от групата. Следващият, който опита да се измъкне беше Райън Мълън (Bora-Hansgrohe) и той успя да натрупа аванс от около 10 секунди, но скоро след това беше върнат обратно в “пелотона”. Хълмистият терен продължи да предоставя възможности за атаки, 18 километра след началото Клеман Шампусен (AG2R Citroën), Джеймс Шоу (EF Education-EasyPost) и Клеман Русо (Arkea Samsic) се измъкнаха, натрупвайки разлика от близо 15 секунди.

Отборите на “UAE Team Emirates”, “Euskaltel-Euskadi” и “Bahrain Victorious” започнаха да засилват темпото в основата група, тъй като желаеха да изпратят свои колоездачи в откъсването. Резултатът от тези действия беше, че тримата бегълци скоро бяха заловени. Последваха още множество атаки, но всички те бяха туширани бързо от “пелотона”, изглеждаше, че ще отнеме доста време, за да се установи трайно откъсване в групата. Показател за яростното начало на етапа беше, че в първите 30 минути средната скорост беше 52,2 км/ч.

Малко по-късно, група от 10 колоездачи успяха да се дистанцират отпред и да си създадат крехък аванс. Имената на бегълците бяха Ригоберто Уран, Кентан Паше, Лоусън Крадък, Марк Солер, Хесус Ерада, Клеман Шампусен, Боб Юнгелс (AG2R Citroën), Джино Мадер (Bahrain Victorious), Кени Елисонд (Trek-Segafredo) и Саймън Гулиелми (Arkea-Samsic). Скоро към тях се присъединиха Фред Райт (Bahrain Victorious), Алесандро Де Марки (Israel Premier Tech ) и Луис Анхел Мате (Euskaltel-Euskadi), като по този начин откъсването набъбна до 13 души.

Оставаха 115 километра, а преднината на откъсналата се група беше почти една минута. Те бяха последвани от нови желаещи за откъсване - Луис Леон Санчес (Bahrain Victorious), Камил Малеки (Lotto Soudal), Хосе Мануел Диас (Burgos-BH) и Клеман Русо (Arkea Samsic), които за момент се изплъзнаха на 30 секунди пред колоната, но бързо бяха хванати.

След бърз и напрегнат първи час на етапа, със средна скорост малко под 49 км/ч, откъсването за деня, включващо 13 състезатели, най-накрая изглеждаше трайно установено. При оставащи малко под 100 км преднината им спрямо “пелотона” беше 2’20”. “Quick-Step Alpha Vinyl” излезнаха начело в колоната, изпълнявайки задълженията си на носители на Червената фланелка (за лидер в състезанието). Те поеха контрола, позволявайки на откъсването да увеличи преднината си до над 5 минути, докато се насочваха към последните 80 километра от етапа.

Оставаха 56 километра, когато разликата вече беше нарастнала до 7’30” и по всичко изглеждаше, че победителят ще бъде решен от бегълците. “Quick-Step” продължиха да водят групата, намалявайки разликата до под 7’00” на 38 км от финала. Междинният спринт в Сегура де Леон беше спечелен от Фред Райт, пред Ригоберто Уран, Марк Солер, Джино Медер и Ели Гесберт (Team Arkea Samsic). 20-те точки, който взе Райт го затвърдиха на втора позиция в класирането за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор), но той изостава с точно 200 пункта спрямо лидера Мадс Педерсен (Trek-Segafredo).

Оставаха 18 километра, когато пътят постепенно започна да се издига и Крадък реши да ускори. Скоро към него се присъединиха Юнгелс и Паше, но американецът атакува отново при оставащи 14,5км до финала и се понесе сам напред. Преднината спрямо преследвачите му се движеше около 11 и 12 секунди, когато етапът навлезе в последните 10 километра.

В рамките на заключителните 5 километра, авансът на Крадък беше нарастнал до 23 секунди, но отзад не се бяха отказали от преследването. Уран, Ерада, Паше и Шампусен ускориха в опит да застигнат лидера и това стана факт, когато минаха под банера за последен километър.

Шампусен атакува и хвърли всички сили, които му бяха останали, за да се добере до етапната победа, но беше прихванат. Последваха още атаки, като Ерада успя да се измъкне 500 метра преди финала, но Уран тръгна в преследване и хвана испанеца, Паше също се присъедини към тях, докато останалите започнаха да губят контакт с челото. В крайна сметка колумбийският състезател се оказа най-силен, изпреварвайки Паше и Ерада на финала за да спечели първата си етапна победа във “Вуелтата” и да влезе в топ 10 на генералното класиране.

Обратно в групата на лидерите, която се водеше от Ремко Евенепул и Енрик Мас, Жоао Алмейда беше този, който предприе първата сериозна атака и се откъсна напред. Португалецът финишира 9 секунди пред двамата лидери, които пък завършиха на 2 секунди пред третия Хуан Аюсо.

77-то издание на Обиколката на Испания навлиза в най-заключителната си част. Следва 18-ти етап, който ще бъде поредното планинско изпитание и включва две височини от първа и една от втора категория, събрани във втората част на 192-километровият маршрут.

Класиране в етап 17:

1. Rigoberto Uran (Col) EF Education-EasyPost

3h42’28”

2. Quentin Pacher (Fra) Groupama-FDJ

st

3. Jesus Herrada (Esp) Cofidis

+2s

4. Marc Soler (Esp) UAE Team Emirates

+15s

5. Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segfredo

+26s

6. Clément Champoussin (Fra) AG2R Citroën

+29s

7. Alessandro De Marchi (Ita) Israel-Premier Tech

+46s

8. Bob Jungels (Lux) AG2R Citroën

+55s

9. Elie Gesbert (Fra) Team Arkéa Samsic

+1’09”

10.Lawson Cradock (USA) Team BikeExchange-Jayco

+1’30”

 

Генерално класиране след етап 17:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

65h14’05”

2. Enric Mas (Esp) Movistar

+2’01”

3. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+4’51”

4. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

+5’20”

5. Miguel Ángel López (Col) Astana Qazaqstan

+5’33”

6. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+6’51”

7. Thymenn Arensman (Ned) Team DSM

+7’46”

8. Ben O’Connor (Aus) AG2R Citroën Team

+9’11”

9. Rigoberto Uran (Col) EF Education-EasyPost

+9’33”

10. Jai Hindley (Aus) BORA-Hansgrohe

+11’40”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички